Mayonaise bestaat bij ons voor 80% uit olie en voor 7,5% uit eigeel. De sausproducenten in ons land vinden die wet niet eerlijk. In Spanje bijvoorbeeld bestaat mayonaise voor maar 65% uit olie en voor 5% uit eigeel. Die saus voldoet niet aan onze definitie van mayonaise, maar mag bij ons toch als mayonaise verkocht worden.

“Dat is te veel”, zeggen Belgische producenten, die klagen over oneerlijke concurrentie. “Want buitenlandse collega’s mogen hier wél minder vette mayonaise verkopen.”

En dus wil de regering, jawel de regering, daar iets aan doen. Ze willen een nieuwe mayonnaisewet.

Nah! Nah! Simpel op te lossen, mayonaise bestaat uit wat het bestaat en al diegenen die het maken met wat dan ook minder moeten maar een nieuwe naam verzinnen voor hun product, want dan is het geen mayonaise.

Maar feitelijk is er geen probleem. Passen ze de wet aan en gaan de producenten een minderwaardig product produceren, zullen de gevolgen al snel zichtbaar zijn in de winkelrekken. En dan! Dan gaan ze staan schreeuwen om de oorspronkelijke mayonaise te verbieden. Ze zullen er dan wel weer één of andere gezondheidsregel bijhalen.

Of dat nu echt een zaak voor de regering is? Mja, zij vinden blijkbaar van wel.