Een kerstboom? Geen kerstboom? Ik dacht: “we doen het dan wel als Amke en Ella hier zijn”. De kerstboom staat.

Examentijd betekent dat Amke ook nog moest studeren. Ella niet. Die heeft maandag examen “spelling” waarvoor ze niet moest leren want

dat zijn allemaal woorden met van die regeltjes en aangezien ze die al hadden geleerd en ze die allemaal weet … ja …

Wegens allemaal hetzelfde, hadden we de laatste jaren geen kerstmarkt meer aangedaan. Maar we vertrokken toch al zondag, iets na de middag, naar de stad van het komende evenement en in die stad hadden we nog nooit de kerstmarkt bezocht. Eens doen?

Van op de tram zagen we de mensenzee. En ik hou niet van mensenmassa’s.

Ze staan op je voeten, steken een vinger in je oog, geven je arm een wrong want ze schatten hun omvang verkeerd in. Ze hebben geen stoplichten, ook geen richtingaanwijzers. Ze rennen als kippen zonder koppen van hot naar her. Ze ademen in je nek en je komt ogen te kort om alle gevaar te zien aankomen. En als het regent lijkt je hoofd een vergiet van alle baleinen die net op jouw ooghoogte zitten.

Kerstmarkt? Niet dus. Waar je toch allemaal rekening mee moet houden als je iets plant.

Zut.