Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Koe doet kak

En nu alle serieuzere concepten uit de weg, hier komt een zeer belangrijk iets te staan dat écht niet kan wachten.

Ik keek raar op toen ik in de Metro las dat de moeder van een kleuter boos was wegens de woordkeuze in een oefentekst. Er stond namelijk:

ik mep rik

en

koe doet poep

en

poep op roos

Ik geef die moeder gelijk. Oh neen, niet om dat: “ik mep rik” want een mep is eerder speels in tegenstelling tot: “ik sla rik”. Ook niet over het woord: “poep” maar wel over: “koe doet poep”. Maar wat ik bedoel is niet wat die moeder bedoelde.

Even vertalen in het Vlaams: “koe doet kak”. Wie spreekt zo? Kleuters! Moeten we hen dan niet leren dat het moet zijn: “koe kakt” of in het Nederlands Nederlands: “koe poept”?

En wat die juf zegt is er ook een beetje naast:

Bovendien hebben kinderen in het begin van het eerste leerjaar nog niet veel letters geleerd. De juf moet puzzelen om woorden te vinden die de kinderen al kunnen lezen.

Niet genoeg letters kennen is hier geen argument aangezien de “T” toch wel de laatste letter van “doet” blijkt te zijn.

Verder kan het me geen drol schelen hoe men in de scholen een koeienvlaai wil noemen, zolang het maar niet te gortig wordt.

En wat het grappige betreft:

“Sommigen zeggen de hele dag ‘poep’ voor de grap”, vertelt ze.

Iedereen weet, denkelijk wel, dat kinderen door zo een periode gaan. Maar waarom vinden ze die woordjes zo grappig? Omdat ze meestal te horen krijgen ze het daar niet mogen over hebben. En wat niet mag, dat is pas interessant!

Dus koe, doe wat je wil, maar doe het tenminste op een ordentelijke manier … en als het kan niet op een roos!

Previous

Een struikelblok

Next

Ofzowiet

16 Comments

 1. De poep, pies en plasperiode vind ik juist leuk.

  Humor blijft belangrijk!

  Vrolijke groet,

 2. De anale fase lijkt voornamelijk te gaan over de zindelijkheidstraining, maar gaat ook over het beheersen van gedrag en driften. Een kind moet bepaalde grenzen ontdekken tijdens deze fase, zodat er in de toekomst geen strijd is wat betreft het overschrijden van die grenzen. Terwijl het fysieke vermogen de sluitspier te beheersen beter wordt, verschuift de aandacht van het kind van de orale zone naar de anale zone. Deze verandering verschaft meer uitwegen voor libidineuze bevrediging en verschaft de opkomende agressieve drift. Wikepedia.

  • ms

   Dat heeft allemaal te zien met opvoeding maar hoort niet echt bij het leren lezen en/of de juiste manier om iets uit te drukken.

   De wijze om de ontlastingswijze van een koe formuleren als: “koe doet kak” is nogal infantiel.

   • Ja, dat is waar… ik was eigenlijk niet klaar met mijn reactie, maar ik zat op het werk te typen en plots stond een collega (lerares godsdienst!) naast mij en stiekem mee te lezen op mijn scherm. Ik heb snel op verzenden en vervolgens afsluiten gedrukt zonder controleren of afwerken. Dat komt ervan… Betrapt.

    • ms

     Ze gaan een app ontwikkelen die ziet als er iemand staat mee te kijken … maar ik denk dat dat voor de smartphone is.

     Hm, de lerares godsdienst … neen die hebben het niet over dat soort zaken.

 3. Taalkundig ’n beetje raar. Niet slim om kinderen kleutertaal te leren.
  Kindje doet hap? Hond doet slurp? Enz.

 4. elsjeveth

  Het kind in mij vind het heerlijk om af en toe ongegeneerd KAK te kunnen zeggen.

  • ms

   Het kind in mij doet dat net niet. Ik ben het woord pas later gaan gebruiken … toen mijn kinderen het gebruikten.

 5. Het is een fase die rap over gaat. Tegen het einde van het eerste leerjaar is die reeds voorbij. Kinderen groeien en veranderen vlug.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén