Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Shagrants

Het is 2014 als we de eerste keer op Arran verblijven en er de grote aalscholver zien, die op dat ogenblik aan een opmars richting vasteland bezig was, maar dat wisten we toen nog niet.

Om volledig mee te zijn zoeken we in het beestenboelboekje naar de Engelse benaming van de aalscholver. Dat blijkt dan cormorant.

Maar ze hebben het ook over de shag, die je natuurlijk niet op deze manier moet opzoeken maar wel als European Shag, in het Nederlands de kuifaalscholver.

Toen begon het probleem. Die eerste, waar Luc nog steeds spijt van heeft dat hij die niet filmde, dat was de aalscholver, dat was namelijk zulk een kanjer van een beest. Maar wat we later zagen waren meestal wel twijfelgevallen want zeg nu zelf, als je alle voorgaande linken las en gaat vergelijken, dan is het verschil tussen beide niet zo erg groot en die kuif zal ook wel gaan plat liggen na het duiken in het water.

Ik vond mezelf maar een belabberde vogelkenner …

Tot Luc zondag me wist te vertellen dat de Arran Rangers het ook niet altijd zeker wisten en daarom de vogels bij twijfel gewoon maar shagrants noemden.

Voor wie geen FB heeft (mezelf inbegrepen), het leest als volgt:


Shag or Cormorant?
When in doubt we just call them shagrants!
These are non-breeding shags, as far as I can tell! It can be difficult to tell them apart from cormorants, but the bill is more slender, the back of the head is more rounded and the chin is clearly marked white. Breeding shags have a black crest making it a little easier!

Ben ik nu blij dat zij dat niet weten? Ah bah neen!

Ik ben alleen maar blij dat ik niet zo dom ben dan ik dacht.

Previous

Wereldvreemde burgers

Next

Luc was in affaire

9 Comments

 1. Het is een goeie bak. 😉

 2. elsjeveth

  een heel gevogel 🙂 gelukkig hebben onze gevederde vrienden wel iets anders aan de kop.

 3. aalscholvers zijn bomenkillers… doordat zij op de bomen poepen sterven deze af op den duur…

  • ms

   Hier bij ons in De Beemden zitten ze inderdaad in de bomen. Op Arran zien we ze aan zee, liefst een beetje in zee op de rotsen … tot lichte ergernis van Luc die ze liever van dichterbij zou filmen.

   ?

 4. Van vogels heb ik geen verstand, behalve de kip op mijn bord.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén