Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Zakdoeken

… ooit neusdoeken geheten, herdoopt in ‘neesdoeken’ toen we terug in de regio van mijn moeders dialect gingen wonen, zagen er uit als overschotjes zo groot. Sommigen kwamen van bij “La Vache Qui Rit” waarschijnlijk bij de kaas gekregen. Zelfs mijn kinderneuzeke had problemen om er zich in te verstoppen.

Later werden de meisjeszakdoeken een ietsje groter, liefst met bloemekes of met kantjes en liefst zo dun dat je ze eigenlijk niet meer kon gebruiken voor wat ze oorspronkelijk bedoeld waren. Misschien waren die dan ook wel bedoeld om je ogen te deppen als je deed alsof je huilde.

Toen de papieren zakdoeken, keukendoeken en al wat je maar wil in opmars waren, deed ik de zakdoeken weg en gebruikte die papieren -nu moet je ’tissues’ zeggen. Dat doe ik nog. Die gebruiken weliswaar, ’tissues’ zeg ik nooit.

Een poos geleden begon het. Ik ergerde me omdat ik maar weer eens geen zakdoek vond -pakske leeg of pakske meegepakt in de auto- en ik had geen zin om een ander te halen. Ik wou een zakdoek, een echte.

Sedertdien gebruik ik een grote manszakdoek hier thuis. Die zit, zoals zijn naam het zegt, in de zak van mijn thuiskledij. Ben ik weg, dan zitten er papieren zakdoekjes in mijn sjakosj. Ik vind dat altijd handig om bij te hebben, zelfs voor een toiletbezoek met ellendige blazers of andere gebreken.

Ik wou opnieuw vrouwenzakdoeken kopen, zonder nonsens, zonder kanten boordjes, waar je geen erwten kan doorschieten. Ik wou dus neusdoeken om het exact te beschrijven.

Ik zocht online, maar vind er niet echt mijn gading. Ik keek dan maar gewoon bij zakdoeken, het mogen mannenhanddoeken zijn, als ze maar niet op die van Luc gelijken, dit om logistieke strubbelingen te vermijden. Er zijn er wel, ze zien er zelfs goed uit. Alleen is het grote nadeel van ‘online’ wel degelijk dat je ze niet kan voelen.

Ik zal mijn fysieke ‘ik’ nog eens op pad moeten sturen, vrees ik. En dat voor wat? Een veilig gevoel in mijn zak?

Previous

In telegramstijl

Next

Grüße aus Deutschland

18 Comments

  • ms

   Die had ik ook gezien, maar je ziet er de tekening van de onderliggende door. En er mag dan wel een bloemeke op staan, maar geen hele bloemenhof.

   Ooit waren er wel met ruitjes die niet op die mannenzakdoeken leken. Misschien eens naar Sint-Truiden rijden. Of op markten. Daar zullen ze mogelijk nog te vinden zijn.

 1. Hier zie … een hele winkel vol dameszakdoeken. Ze verzenden ook naar België en retourneren mag!
  Er zijn er best wel mooie bij, maar helaas gebruik ik alleen papieren.
  http://www.zakdoekwinkel.nl/dames-zakdoeken?gclid=Cj0KCQiA2snUBRDfARIsAIGfpqHWIEVKRFgZp5aBllSei_k1ldMutDp1qjlgwbpWaD6DhzaeOhVX5Q8aAoFTEALw_wcB

  • ms

   Heb jij daar al besteld? Want ik vraag me ook altijd af -bij mij onbekende online winkels- of ze wel bonafide zijn.

   Ik had ze ook wel gezien, maar zoals gezegd: “onbekend is onbemind”.

   • Neen, ken het bedrijf niet maar wie niet waagt niet wint. Bevalt het niet, dan stuur je het toch gewoon terug?

    • ms

     De vraag is gewoon om ze zo bonafide zijn iets te sturen dat ik kan terug sturen.

     Ik ga toch eerst eens zelf rondkijken.

     ?

     • Daar ben ik niet bang van. Nog nooit voorgehad dat ik iets besteld en betaald had, maar niet ontvangen. Een beetje vertrouwen in de mensheid hebben is niet verkeerd. Als zij dat zo op hun website zetten, dan heb ik daar ook het volste vertrouwen in. En naïef ben ik allerminst.

 2. Papieren vodjes heb ik wel bij me maar liever gebruik ik mannenzakdoeken. Ik moet wel, heb meestal de neus vol.?
  Een tissu is te klein en te glad, vrouwenzakdoeken zijn voor de sier. Als klein meisje kreeg je ze cadeau in mooie doosjes, compleet met kant, zeepje of een miniflesje eau de cologne.
  Alsof we stonken. ?

  • ms

   Die typische vrouwenzakdoekjes wil ik ook niet meer, die zijn inderdaad te klein. Maar Luc heeft sowieso al te weinig zakdoeken, dus die moeten er zeker ook bijkomen.

   Maar ik wil mijn eigen zakdoeken, zoiets waarvan hij denkt: “dat is geen mannenzakdoek”. anders ben ik ze zo kwijt.

   Mijn moeder vond dat ook altijd een verschrikkelijk geschenk. Maar dat kreeg ik dan toch liever dan een strijkijzer.

   ?

 3. Ik gebruik ook grote doeken.

  Maar meestal krijg ik een vieze opmerking. Waarom het snot bewaar en me neem ….

  Gezonde groet,

 4. Zolang ik mijn ziektekiemen niet rondzwaai ben ik schoon en netjes.

  Zelfbesmetting van ziektekiemen kan niet.

  Schone groet,

 5. elsjeveth

  soms op een lokale markt, bij de fournituren kraam zijn nog dames zakdoekjes te vinden. Of in zuiderse landen waar vrouwen zich nog met doekjes koelte toewuiven 🙂

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén