We gaan geen victorie kraaien, de winter is nog niet voorbij, maar de week waarin de temperaturen niet boven 0 kwamen, die hebben we overleefd.
Niet dat we aan doodvriezen dachten, dat niet. Maar één en ander baarde ons toch zorgen.
Dat we met vriestemperaturen goed voor ons vuur moesten zorgen is verleden tijd. De verwarming nam het van ons over.
Maar die verdommelingen die hier ooit die waterleiding over die open zolder legden, die hebben ons toch maar weer kopzorgen bezorgd.
Na een lichte bevriezing in 2009, waarover we het toen uitgebreid hadden in:
- Speciale waterdienst voor dringende dossiers;
- Waarom gemakkelijk maken wat moeilijk ook gaat;
- Victorie verdorie.
gingen in 2012, om redenen waar we het niet meer over willen hebben, tijdens onze afwezigheid de stoven uit. En wij zaten met de gebakken peren. Het water was bevroren en in die mate dat de douchekraan uit de muur was gekomen.
We namen bijkomende maatregelen en sedertdien hebben we zulke koude periodes niet meer gehad … tot nu. Maar gingen die maatregelen voldoende zijn?
De nacht van zondag op maandag lieten we het venster dicht, maar die nacht ben ik alle uren, maar dan ook alle uren, die waterkranen gaan proberen. ’s Morgens stond ik op met die verkoudheid.
Ik ben dus de hele week meermaals daags het water gaan groeten. Het feit dat het niet bevroor gaf me geen beter gevoel. Ah neen, stel dat de elektriciteit uit zou vallen? Wat dan?
Ik was dan ook al blij toen ik donderdag om kwart voor drie de thermometer 0 zag aangeven. En ik ben nog veel blijer dat die week achter de rug is, al was het niet echt nodig om me zorgen te maken. De waterleiding zit blijkbaar veilig.
Maar toch ben ik er nog niks gerust in, ik wil het voor de toekomst nog veiliger. Die moet van die open zolder weg zodat ze, zelfs al moest de elektriciteit uitvallen, toch nog beschut zou zitten in het huis. Maar ik mag er niet aan denken dat Luc daarboven nu nog zulke toeren zou gaan uithalen.
Al bij al zijn we voorlopig weer een beetje gerust, nu alles weer -misschien maar tijdelijk- positief zit, al zag dat er vrijdagnamiddag en -avond niet naar uit dat het ooit zover zou komen.
Foto 2 maart 2018 – 16:29u.
Foto 2 maart 2018 – 18:53u.
Matroos Beek
Vervelend als je zo’n onrust hebt tijdens het vriezen. Dat moet je er niet bijhebben…
ms
Het gebeurt nu niet meer zo vaak dat de elektriciteit uitvalt. Maar het zou maar eens net willen lukken dat …
We wilden wel houtkachels bij voor eventuele gevallen van nood, maar daar zien we nu dan weer van af met al dat gedoe rond die kachels. Maar dat helpt niet op die open zolder.
Matroos Beek
Een mens weet niet meer waar je goed mee doet. Wij hebben een heel dure houtkachel geïnstalleerd zo’n zeven jaar geleden. Die wordt dit jaar al vervangen door een pelletkachel. Op hoop van zegen dat men daar niet gaat over mekkeren…
De auto is hybride DIESEL. Bouwjaar 2013. Ook fout heel fout ondertussen. De diesels moeten eruit. Zelfs als je half elektrisch rijdt. We worden nu al zwaar belast. Voor straf, zo ervaar ik het, betalen we 150 euro wegenbelasting per maand. Beter verkopen? Dan zijn we het geld dat we in dit verloren kapitaal staken helemaal kwijt. Voorlopig rijden we er dus nog maar mee verder. We zien wel… Wat moet een mens?
ms
Wij waren al verplicht (wat heet verplicht?) om te verwarmen met elektriciteit, hier ligt -nog steeds- geen gas, behalve voor vriendjes.
We hebben twee warmtepompen. Als de elektriciteit zou uitvallen zitten we in de kou. Maar dan ligt die verwarmingskabel ook uit.
De auto is een -tweedehands- benzine. Gelukkig! We kunnen zelfs tot 2024 in Antwerpen rijden. ?
Maar wij willen een bijverwarming. We dachten dus aan een houtkachel, maar bekijken nu kachels met petroleum (maar dan geen Zibro maar een echte kachel) of met butaangas.
Zij zullen wel regels uitschrijven, maar ze kijken zelfs niet of het haalbaar is.
Matroos Beek
Ze maken het wel heel moeilijk om te kiezen…
ms
Het probleem is dat zulke kachels zuurstof wegnemen.
Het voordeel is dan weer dat je ze kan verplaatsen (en dat oplijsten niet zo snel een optie zal zijn).
Of we moeten gewoon een elektrogeengroep aanschaffen.
Rob Alberts
Ik slaap nog steeds met raam open.
Zorgen maak ik mij niet.
Maar vervelend voor jou dat dit wel zo is.
Warme groet,
ms
Vanavond blijft ze ook weer open.
Suskeblogt
Ongerustheid kan een mens ziek maken. Best een zien wat er nog kan verbeterd worden zodag je met eeh gerust hart kan slapen.
ms
Het probleem is de afstand die die leiding moet overbruggen. Ze ligt nu op de open zolder maar had beter onder die vloer/keukenplafond gezeten. De keuken is verwarmd.
Het vergt enige studie omdat ze daarna ook weer richting zolder moet. De stielklungels die ze legden hebben de gemakkelijkste oplossing gekozen en bezworen ons dat ze niet kon bevriezen omdat zij ze goed geïsoleerd hadden.
En dàt hebben we gemerkt …
???
… en uiteindelijk opgelost, maar gerust zijn we er niet in.
Bertie
De leiding isoleren? Al is het maar voorlopig.
ms
De leiding werd geïsoleerd in 2007 bij de aanleg, met een piepschuim buis. Volgens de stielmannen was dat voldoende. Ze bevroor in 2009 (licht) en in 2012 (serieus).
In 2012 was én de watermeter én de leiding én de douchekraan kapot gevroren.
De watermeter staat in een onverwarmd kot. Die hebben we geïsoleerd. Bovendien staat die ook beschermd met een baal stro die we er in de winter altijd rond plaatsen.
In 2013 legden wij een verwarmingskabel (eigenlijk twee, twee kanten op) op de buis en isoleerden opnieuw. Maar ze ligt nog steeds op een open zolder, zodoende wisten we niet wat we konden verwachten.
En dat weten we eigenlijk nog niet. Want wat zou er gebeuren als het zeven dagen -10 zou worden? Zo koud was het vorige week ook nog niet.
Die leiding moet van aan de watermeter óf boven de keuken door óf door de keuken en daar wringt het.
Bertie
Wat een ellende, zo zou je winterstress oplopen.
Ik snap dat je je zorgen maakt, zou ik ook doen.
ms
Die eerste nacht, van zondag op maandag, was er echt geen slapen bij. Gewoon de hele nacht gewacht en om het uur gaan kijken.
Daar wil ik echt wel een oplossing voor.
Mogelijk houdt die verwarmingskabel het ook wel bij zulke erg koude vriestemperaturen, maar wéten doen we het niet.