Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

À la salmonella

Nu ze overal de mond vol hebben over “gezond” eten, nu scholen kinderen verbieden bepaalde “ongezonde” tussendoortjes en drankjes mee te brengen, precies nu worden kinderen massaal ziek omdat ze in de school maaltijden kregen van een grootkeuken.

Eerst ging het maar over een tweetal scholen en deed men net alsof het een samenloop van omstandigheden was. Daarna werden het meer en meer scholen1 en meer en meer zieke kinderen.

Waarom alles in onze maatschappij toch altijd zo grootschalig moet zijn, vind ik onbegrijpelijk. Ingrediënten zijn goedkoper in het groot? Alles moet altijd maar groter en groter? De gevolgen zijn dat dan ook2!

Hoeveel mensen werken er in zo een voedselfabriek? Zou men niet beter opteren voor een kok(M/V) per school. Die zou ook nog wel de handen vol hebben maar die zou tenminste weten wat hij/zij in de pot heeft gegooid.

Ben ik voorstander van schoolmaaltijden? Integendeel, ik ben voorstander van het samen eten in gezin, maar blijkbaar lijkt dat helaas niet meer haalbaar.

Moet ik nu blij zijn dat ik te oud ben om het nog mijn probleem te noemen?

1 Het Nieuwsblad
2 Het Nieuwsblad

Previous

Wat voor moois heb je gezien?

Next

Geruit en ge(h)uil

15 Comments

 1. Alles moet grootschalig om de kosten te drukken.
  Het draait allemaal om geld.
  Salmonella is hier het gevolg van.

  • ms

   Als je kosten drukt en bespaart op personeel of kwaliteit, dan weet je dat je op miserie roept.

 2. Op mijn school hebben we een afdeling voor o.a. studies land- en tuinbouw. De groenten die daar worden gekweekt mogen NIET in de grootkeuken gebruikt worden. Die verkoopt men aan particulieren, aan leerkrachten, aan winkeltjes… Ook niet de kippeneieren of het vlees van de dieren op de schoolboerderij mogen in de grootkeuken worden verbruikt. Die worden gekocht door o.a. Delhaize en Colruyt. Alles is topkwaliteit en zeer gecontroleerd geteeld en gekweekt.
  Hoe krom kan de wereld zijn?
  Vroeger had de school een heel goede kok. Toen kwam er de HACCP samen met een catering van een grote keten… moest wel met zoveel strenge regels in de grootkeuken.
  Het valt toch niet te rijmen? En je ziet dat men desondanks toch weer problemen met Salmonella heeft.

  • ms

   Ik ben echt niet verbaasd. Daar komt het altijd op neer, dat er zoveel regels en regeltjes zijn dat de kleine bedrijfjes er uit moeten zodat één grote speler de hele zaak kan inpalmen.

   En die gaat dan de kosten drukken zodat er toch problemen komen.

   En eerlijk gezegd, denk ik dat problemen in al die grootschaligheid niet kunnen uitblijven. Een kleine keuken is gemakkelijker proper te houden dan een kookhal.

   Ik ga nog wel bij Colruyt mijn groenten halen, als je ziet waar zij die kopen.

   • Ja, en ook het vlees. Die koetjes op de schoolboerderij krijgen echt geen rommel toegediend hoor. Alles heel natuurlijk. De controles van die genoemde warenhuizen gebeuren ook zeer regelmatig en onaangekondigd. Het vlees is veiliger dan bij een slager waarvan je meestal niet weet waar hij zijn vlees haalt of wat hij de koeien te eten geeft om ‘vet’ te mesten.

    • ms

     Je moet ergens vertrouwen in hebben en ik ga er van uit dat Colruyt beter gecontroleerd wordt dan de boer die vlees van zijn eigen beesten verkoopt.

     Maar als daar dan een chorizo van verkeerde afkomst gevonden wordt, staat het natuurlijk in de gazetten. Zelfs als de keten het vlees uit de rekken haalt, is het zo precies hun schuld.

     Zijn de koetjes van de schoolboerderij melkkoeien of ook slachtkoeien?

     • Beide. De leerlingen moeten het bedrijfsleven aanleren, dus er zijn melkkoeien, maar er staan ook runderen voor het vlees. Hoeveel er precies staan, weet ik niet. Het is natuurlijk geen gigantisch bedrijf, het is om te oefenen. Ik meen dat ze iets van een 40 runderen hebben. De leraren die daarin lesgeven (diertechnieken) moeten wel altijd beschikbaar zijn, ook tijdens de vakantie gaat zoiets door hé. Dan zijn ze om beurten van permanentie. Ook de leerlingen. Meestal zijn dat kinderen van landbouwers die in de stiel willen blijven. Veel leerlingen zijn dat dus ook niet, maar wel uniek in de streek van het Meetjesland. Ook gaan ze jaarlijks op stage naar het buitenland. Dit jaar zijn ze twee weken bij boeren in Ierland gaan werken.

 3. Wat het beste is weet ik niet. Een kok lijkt mij ook beter maar gezien de grootschaligheid is een ‘voedselfabriek’ onontkoombaar, denk ik. De kinderen die nu opgroeien weten niet beter.
  Maar op hygiëneregels zal men heel streng moeten letten. En op nonchalant personeel.

 4. Off topic:
  Voorlopig zijn mijn blogposts toegankelijk met “censuur”.
  Meer kan ik hier niet over zeggen.

  Gecensureerde groet,

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén