Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De ziekte van de tijd

Ik heb het niet zo voor de verengelsing van onze taal -voor de vernederlandsing1 trouwens ook niet- en daar deden we in het verleden wel al eens wat lacherig over.

Nu lees ik de laatste tijd wel meer over spin-off hier en spin-off daar, meestal gaat het daarbij dan over een film of een reeks1 maar uiteindelijk is dat dan ook zelf een spin-off van een eerdere betekenis2. Gelukkig zijn er ook de goede Nederlandse synoniemen3, maar die worden dan weer niet gebruikt. Op zijn Nederlands gezegd: “die bekken dan niet zo lekker”.

Wat is nog zo een nieuw modewoord? Je kan de krant niet openen of één of andere influencer krijgt een artikel, terwijl het woord “influencer” blijkbaar nog niet in het Nederlands erkend wordt.

Wat doet zo iemand? Die beïnvloedt anderen om producten te kopen die hij of zij op zijn of haar blog of ander medium aanprijst, waarvoor hij of zij dan weer vergoedingen voor de publiciteit opstrijkt. Een moderne job in een moderne wereld, maar het komt eigenlijk wat overeen met de vroegere stofzuigerventer of de hedendaagse praatjesmakers, die de mensen iets aansmeren dat ze niet nodig hebben.

De meeste aanhang hebben de mode-influencers. Wat zij aanpakken lijkt wel in goud te veranderen. Of het nu mooi is, stijlvol, klasse uitstraalt, … of niet, het wordt verkocht onder de noemers “hip”, “hype” en “trendy” en ze worden gevolgd en nageaapt. Dat de duurste stukken ook altijd de meest begerenswaardige blijken te zijn, was ons ook al opgevallen. De mensheid wil bedrogen worden.

En daarom hoeft de mensheid nog niet, zoals ik nu, in trainingsbroek en rolkraag aan de pc te zitten, maar dat volgzame zonder een iets meer persoonlijkheid is maar weer een bewijs van een kuddegeest waar ik ook al een hekel aan heb. Ik houd van originaliteit en verscheidenheid.

We lazen dan ook met het grootste plezier dat de kennis van deze mensen, wat hun producten betreft dan toch, van hoogst twijfelachtige kwaliteit is4.

Zoals Luc het al lachend stelde: “Influencer komt van Influenza”. Ik vraag me af: “Zou het er misschien een spin-off van zijn?”

pske van mske:

  Met vernederlandsing bedoel ik het automatisch afschaffen van woorden waarmee Vlamingen opgroeiden en die men nu als oude vodden de vuilbak in wil kiepen. Ik houd daaraan vast en blijf ze gebruiken, wat waarschijnlijk wel merkbaar is.

____________________
1 Wikipedia
2 Encyclo
3 Synoniemen
4 Het Nieuwsblad
____________________

Previous

Nog maar eens …

Next

De vijfde slaapkamer

10 Comments

 1. Blijven gebruiken die oude woorden!

 2. Die gladde jongens en dames mogen gelijk welke trendy woorden en zinnen gebruiken. Mij maken ze niet gek met hun brol.
  Soms krijg ik de melding dat ik gevolgd word door zo’n blogster, maar ik volg niet terug. Mijn ding niet.

 3. Influencers, het woord alleen al stuit me tegen de borst. Ongewild worden we al genoeg beïnvloed. Teveel.

 4. Aj, even terug haalde ik een griepprik.

  Maar nu heb ik toch nog last van mijn borst, keel en neus.

  Ben ik nu tich nog beinvloed door zo’n vermaledijde influencer ???

  Grieperige of verkouden groet,

 5. elsje

  Wat is uwen Luc toch een verstandig man 🙂 en he vooral blijven vasthouden aan de Vlaamse woorden, dat geeft net het extra pepertje aan je logjes. Ik geniet ervan.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén