Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De was ophangen

Ooit toen Luc en ik samen gingen wonen besliste hij dat hij het huishouden zou doen, ik had de zaak. En zo gebeurde. Luc kookte, waste en poetste. Er waren uitzonderingen: de ramen en de strijk. Dat laatste is echter verwaarloosbaar gezien onze manier van kleden.

Na ons pensioen werd het wat wazig, wassen en poetsen doen we nu wel alle twee en toen rees er een oneffenheid in onze eensgezindheid en dan nog wel over het ophangen van het wasgoed. Niet dat dat de eerste keer is dat we de dingen anders zien. Het gebeurde vroeger ook wel eens, allemaal zaken van wezenlijk belang.

Wat was er gaande? Wel Luc dierf al wel eens ’s avonds klein wasgoed op een droogrek in de keuken hangen dat hij dan ’s morgens weghaalde.

Maar dat bracht me de Leuvense stoof van thuis in herinnering. Daarboven hingen ook de vaantjes allerhande te drogen. Dat was tof als er onverwacht bezoek kwam en vooral als het ondergoed te kijk hing. Bovendien vond ik dat het klam en ongezellig aanvoelde. Gelukkig was ik nog een kind, maar ik zwoer bij mezelf toch dat ik het niet zou doen.

Ik had daar tegen Luc nooit wat over gezegd, want commentaar geven op iets wat jezelf niet doet vind ik echt lomp. Nu zei ik er wel wat van. Ik stelde de zolder voor. Daar hingen we de grote stukken toch al op. Luc keek of hij het in Keulen hoorde donderen. Die wasmand? Naar de zolder? En dat voor sokken en zakdoeken? “Ik zal het wel doen” zei ik.

Het resultaat was dat Luc toch met het kleine goed naar de zolder ging. Tot nu.

Nu heb ik het ophangen van de was opgeëist. Wie wil er zich hier uit de naad werken? Ik toch zeker.

Previous

En meer sneeuw

Next

Fatale erreur die niet juist was

13 Comments

 1. Ook hier hang ik de was des winters in een rekje in huis. Enkel ‘s nachts. Tegen de ochtend is ze droog.
  Soms doe ik dat, andere keren de echtgenoot. Hangt ervan af hoe druk ik het heb. Ik hang graag de was op. Leuk werkje.

  • ms

   Ik vind de was ophangen ook wel eerder prettig om doen dan vervelend.

   Maar het is mij vooral om de beweging te doen. Eerst is er de trap, twee hoog.

   En dan had Luc daar een verhoog gemaakt om de mand op te zetten zodat hij zich niet moest bukken. Dat heb ik ook weg gehaald. Bukken en recht, bukken en recht, … dat lijkt op de gymnastiek die we in de lagere school kregen.

 2. Tja, ik heb een wasdroger (warmtepomp), maar ’s zomers hangt al onze was buiten aan het wasrek. In de winter enkel de ’tere’ zaken als kleding wat niet in de droger mag of ik liever niet in de droger heb. Eergisteren had ik dat en mijn huis rook meteen heerlijk naar wasverzachter.

  • ms

   Ik heb nooit een droogkast gewild. Als het niet regende of sneeuwde of wat dan ook hingen we de was buiten. Anders hadden we een zolder, een veranda, een stal die als wasplaats dienst deed en nu een zolder ter beschikking.

   Ik vind het nog altijd klam en ongezellig, maar dat komt mogelijk door de herinnering.

   Ik vind het wel zalig als het goed buiten heeft gehangen, dat vind ik goed ruiken.

 3. Was ophangen deed ik altijd zelf en buiten. Fijn klusje. Bij slecht weer gaat het onder het afdak, een enkele keer een paar dingen in het aanbouwtje bij de achterdeur.
  Onder het afdak hang ik niets in het midden want vanuit de huiskamer tegen grote stukken aankijken is ongezellig.
  Alleen als het klam weer is droogt niets, dan doe ik het in de droger.
  Vroeger ging de kinderkleding op een rekje bij de kachel, als het snel droog moest.
  Vond ik vreselijk.

 4. Daar had ik ook een hekel aan maar maak het nooit meer mee.

 5. Bij mijn ouders thuis hing de was ook boven de leuvense stoof en later de kachel. Leuk heb ik het nooit gevonden.

  • ms

   Ik mag er niet aan denken of ik ga me generen voor iets dat zo lang geleden is.

   In die tijd werd dat blijkbaar algemeen als normaal aanzien.

 6. elsje

  Was bij de kolenkachel te drogen hangen. Het gaf ook zo’n rare geur in de kamer. Gelukkig zijn de tijden veranderd en hoeven we niet meer met een wasrek in de living te zitten.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén