Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De voorjaarsbloeiers

Met nog ergens in mijn achterhoofd dat we de rode kelkzwam tot in april konden gaan bekijken, zocht ik even het logje van vorig jaar. Grappig was wel dat, als we dinsdag gingen, ik er op dezelfde datum kon over schrijven. Maar dinsdag bij het ontbijt had Luc een ander voorstel.

Dus niet exact jaar op jaar, maar wél de rode kelkzwam, alhoewel het niet echt daarover gaat.

Het viel me op dat er wel al veel sleutelbloemen stonden in het bos. Dat was vorig jaar niet zo geweest. Was de sleutelbloem vroeger? Dat kon wel met de mooie weken in februari.

Maar zou dat nu ook niet willen zeggen dat de andere voorjaarsbloeiers vroeger zijn? Ik moest er dringend de site op naslaan.

Niet dat we wéér naar de boshyacinten gaan. Dat deden we drie keer op rij, de eerste keer in Hallerbos met te veel mensen die over de bloemen liepen. Dat lijkt nu in het bollenland in Nederland ook een probleem te zijn1.

Je zou ze … in plaats van te bewonderen moeten ze vernietigen omdat ze hun zielige eigen persoontje ertussen willen hebben.

Bosanemomen vind je zowat overal. De locatie van sommige wilde orchideeën kennen we ook, al is er nog wel een plaats waar ik misschien naartoe wil of misschien toch maar niet want die is ook nogal bekend.

Al zijn al die bloemen mooi en het bezoeken/bekijken waard, de magie ervan verdwijnt als je te vaak teruggaat.

Waar we wel opnieuw naartoe gaan is naar de Ardennen, naar de de wilde narcissen en die -wel ja, ik mag de sleutelbloemetjes dankbaar zijn- zijn er haast, zodat we op een haastje onze planning moeten bekijken. Hopelijk treffen we ze op een rustige dag, net zoals vorig jaar, maar dan zonder plakpot.

1 Het Laatste Nieuws


Meer foto’s

Previous

Nota voor updaters

Next

De zomertijd

11 Comments

 1. Prachtig. Ik waan me even in het bos!

  • ms

   Even is genoeg, het is maar een klein bos. Het was/is een kasteelpark. Het zou zelfs de moeite niet lonen om daarvoor in de auto te stappen, ware het niet voor die rode kelkzwam.

 2. Wat mooi, daar zou je voor omrijden. Ik ken hem niet.
  De ‘fotografen’ in de bollenvelden zijn een ramp, je zou er politie voor inhuren.

  • ms

   Misschien is het maar goed dat het zo klein is. Stel dat ze massaal zouden afzakken om die zwam te zien. Dan is het hek van de dam, net zoals bij de boshyacinten en de bollen.

   Het gaat zo ver komen dat men daar kosten zal moeten maken om die velden te omheinen.

   Dat is hier met het fruit ook zo. Ze hebben toeristen gelokt. Nu trekken ze een peer af en als je wat zegt antwoorden ze: “Voor die ene peer”. Maar als je al die “ene peer” bij elkaar gaat tellen.

   De ene na de andere boomgaard wordt afgespannen.

 3. Zo zal het met de bloemen ook gaan.
  Een schrikdraad lijkt me beter, elektronisch. En dan met de camera paraat staan. ☻

 4. Die plakpot heb ik even moeten herlezen.
  Verstaanbaar dat je daar niet meer naar verlangt.

  • ms

   Als er nu nog ene naast ons parkeert, stap ik terug in de auto, ga een toerke rijden en keer dan terug. Zolang zullen ze toch niet treuzelen zeker …

 5. prachtige fotoreeks!

 6. elsje

  zo mooi de kelkjes en het mos

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén