Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Promille

Door toedoen van één of andere dwaas die weer met te veel op achter het stuur van zijn auto kroop, is de dialoog over de nultolerantie weer in volle gang. Dat het wezen niet één of andere heeft dood gereden doet er niet toe, wél dat hij zelf zegt dat het allemaal zo ernstig niet is.

Nu ben ik wel te vinden voor nultolerantie, persoonlijk dan. Ik moet andermans rekening niet maken behalve als andermans geen rekening houdt met mijn leven.

Er moet ook met de argumenten over de Mon Chéri pralines en de hoestsiropen en de miswijn rekening gehouden worden. Is de 0,2 norm dé oplossing? Net genoeg marge om dat op te vangen?

De voor- en tegenstanders van de nultolerantie kunnen elkaars bloed wel drinken. Of dat gezonder is dan een pintje te veel, ik weet het niet. De logica in sommige argumentaties is ver zoek want het is gewoon een feit dat wie zich al niet aan de 0,5 promille norm houdt dat ook niet zal doen bij nultolerantie.

Heeft de hele discussie dan nog wel zin? Iemand die zijn verstand gebruikt blijft er sowieso onder, iemand die te veel zuipt gaat er sowieso over.

Previous

888

Next

11 juli

16 Comments

 1. Dat denk ik ook…

 2. We hebben ons hier al zitten ergeren aan die man en aan dat eeuwige minimaliseren van rijden onder invloed. Doe mij maar De NUL.

  • ms

   Precies!

   Als iedereen weet dat het gevaarlijk is, waarom moet er dan vergoelijkend over worden gedaan en waarom is het dan een probleem om te zeggen: “niet drinken”?

   Maar dan begint de muggenzifterij … altijd om er maar geen grens op te zetten.

   Dat gedoe over die pralines en die hoestsiroop is ook maar om een excuus te hebben, want één glas is na twee uur uit je bloed.

   Maar het is zo ingeburgerd in onze maatschappij dat ze je raar bekijken als je geen alcohol drinkt op een feestje.

 3. Drank en drugs horen niet in het verkeer. Er is al ellende genoeg hierdoor.
  Nultolerantie mag van mij, ik drink toch niet.
  Over het nemen van medicatie hoort men niets, maar sommige pillen zorgen ook voor mindere concentratie.

  • ms

   Op sommige bijsluiters staat het ook vermeld dat je niet met de auto mag rijden of machines bedienen.

   Wat je wel meer hoort is dat je na het werk toch een pintje moet kunnen drinken. Dat kan thuis toch ook?

 4. Instemmende groet,

 5. Voor mij ook de nul maar ik denk dat de grens van 0,2 realistischer is.
  En veel contrôles houden. Posten bij de parkings van cafés en restaurants bijvoorbeeld. Blazen, indien nodig meteen sleutels inleveren.

  • ms

   Het zou onnodig moeten zijn. Als je een beetje verstand hebt weet je dat je, zelfs al ben je maar een beetje beneveld, niet meer dezelfde reflexen hebt.

   Gewoon nul en geen pralines of hoestdrank nemen nét voor je instapt.

   Maar zolang er mensen zijn die er zich niet aan houden is welke norm dan ook een nutteloos.

   En als ze gepakt worden? Rijbewijs kwijt? Dan rijden ze toch zonder maar mét te veel op.

   Het is een discussie waar geen oplossing uit komt.

 6. Het wordt tijd voor die zelfrijdende auto’s. Dan kunnen we allemaal genieten van twee glaasjes wijn. Nu vind ik een nultorelantie een goed idee, zeker omdat bepaalde sujetten zich toch hun voeten eraan vegen en niet nadenken over eventuele consequenties. Overigens hoorde ik dat hier in Nederland een zelfde tolerantie is, maar dat er toch minder achter het stuur wordt gekropen dan in België. Dus ook iets met cultuur/opvoeding/besef.

 7. Elsje

  Ik drink graag m’n wijn of pintje. My guilty pleasure maar achter t stuur kruipen met alcohol dat is een no go area. Dat t falicant kan aflopen zijn er voldoende bewijzen.

  • ms

   En dat er in bepaalde kringen dan nog gedaan wordt alsof het allemaal zo erg niet is. Het wordt zo geminimaliseerd. En de straffen achteraf zijn ook niet echt bewustmakend.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén