Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

888

Rechtstreeks is niet rechtstreeks. Dat wist ik al zonder het te weten. Je weet wel wat ik bedoel: van die dingen die logisch zijn maar waarvan je niet bewust denkt: “zo zit het”.

Gisteren in Vive le Vélo werd dat compleet duidelijk toen de klok ging luiden op een moment dat ze niet moest luiden.

Karl Vannieuwkerke zei dat er een kwartier speling op zat. Dat is om de mensen van Teletekst 888 de kans te geven om te ondertitelen. En dan besef je dat je dat wel al wist.

De twee eerste afleveringen stond die Teletekst 888 aan. Maar bij de tweede praatten de praatgasten zo snel dat die niet kon volgen, werd die storend en bleek dat we die niet nodig hadden.

Maar daarna begon het weer: de ene spreekt luid, de andere stil, de ene spreekt heel zacht, de andere heel snel.

Gisteren moest de ondertiteling terug op. Bijna alle praatgasten hebben, ondanks hun AN, wel één of ander accent dat hoorbaar is. En al vind ik Bram Tankink een prettige verteller, als ik zijn mond niet zie is het hopeloos.

Previous

El Tarangu

Next

Promille

14 Comments

 1. Het verschillende gepraat is een probleem en daardoor 888 ook, die kan het niet meer bijbenen.
  Dit programma ken ik niet maar ik weet wat je bedoelt.
  Niettemin zet ik ondertiteling vaak aan, ook al is het slecht en staan de zinnen over een quizvraag geplaatst. Heel vervelend maar ja…

  • ms

   Ik kijk niet vaak TV maar bij “Twee tot de zesde macht” (quiz) stond die ook aan. Meestal is het niet nodig, maar soms is er een woord weg en dan ben je niet meer mee.

   Dat had ik gisteren dan ook. Twee voorvallen die ineens in elkaar liepen waardoor ik er kop noch staart aan kreeg. Dan hebben we hem maar terug op gezet, zonder problemen.

   Maar die keer met die snelle praters kon die 888 helemaal niet volgen.

 2. Lijkt me lastig inderdaad. Ik ben erg zuinig op mijn gehoor in tegenstelling tot onze buurman die aan z’n huis werkt. Geen enkele oordop gezien, ook niet bij het slijpen van de stenen, en geen veiligheidsbril, niets. Hij is nog jong, maar zal het bezuren later. Jammer.

  • ms

   Dat is geen zekerheid. Ik heb steeds lawaai gemeden, ik kon -en kan- er -nog steeds- niet tegen.

   Bij mij was het gewoon erfelijk. Mijn vader was maar 45 toen hij problemen kreeg.

 3. Ons gehoor hier is nog goed, maar toch gebruiken we zoveel mogelijk ondertiteling. Zoals je zelf schrijft : ze spreken allemaal verschillend en soms ben je niet meer mee waarover ze bezig zijn.

  • ms

   Gisteren ging het over Viviani en ineens klopte dat niet meer en waren ze op Caleb Ewan overgeschakeld.

   Dan kan je even goed naar prietpraat zitten luisteren.

 4. elsje

  Gisteren tijdens de uitzending van de avondetappe op de Nederlandse tv werden de gasten overstemd door een audioshow op het plein in Nancy. Toen was er helemaal niemand te verstaan. En liplezen is niet mijn specialiteit.
  ja Bram…die is voor n Hollander al lastig te verstaan, wel een toffe gast vind ik.

  • ms

   Voor zover ik weet kan ik niet liplezen, maar toch moet het ergens wel zo zijn, aangezien het vaak helpt als iemand stil praat of als er overstemmende achtergrondgeluiden zijn.

   Bram heeft wel al meer aan die tafel gezeten, maar nu is hij wel meer aanwezig. Ze werken nu met een paar analisten die elkaar afwisselen. Hij is er één van. Ik heb graag van die mensen waar ik nog iets kan van leren.

   ?

 5. Ik wist niet dat teletekst nog bestond. Was dat niet afgevoerd? Ik weet er natuurlijk niks van want ik kijk amper tv.

  • ms

   Teletekst is inderdaad weg, maar ze hebben wel de 888 behouden. Dat heet waarschijnlijk gewoon 888 en niet meer Teletekst maar het wordt wel nog zo genoemd.

 6. jasmien

  Wat ik vooral jammer vind is dat de ondertiteling niet meer mee opgenomen wordt door Proximus.
  Daardoor moet ik mijn tv luider zetten als ik bv naar Witse kijk en dat vind ik best storend …

  • ms

   Ik moest even denken wat je bedoelde, maar we zijn het onmiddellijk gaan uittesten.

   Het programma “Vive le Vélo” wordt hier sowieso automatisch opgenomen en als we het dan opgenomen bekijken werkt het wel. Je moet dan wel wéér de 888 activeren.

   Of het bij een reeks werkt weet ik niet, aangezien we momenteel geen enkele Nederlandstalige reeks opnemen/bekijken.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén