Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

In de *** geroerd

In een onderzoek dat 32 jaar geleden begon, dook ergens deze week een naam op alhoewel hij reeds langer in het -meer dan- lijvig dossier vermeld stond.

Zoals velen hadden voorspeld zouden er pas namen genoemd worden als alle betrokkenen dood waren. En ja, de eerste is zo dood als klein pierke.

Sedert die naam opdook hebben de kranten dagelijks nieuw opzoekwerk verricht: de naam van de man, foto’s van zijn vakantie in Frankrijk en -heel belangrijk- hoe hij liep.

Vele anderen sprongen mee om een graantje van het smeuïge verhaal mee te pikken. Misschien was het niet hun schuld, misschien zijn de kranten hen gaan opzoeken.

De kranten gaven een chronologische volgorde van de gebeurtenissen van toen, ze noemden de slachtoffers zelfs bij naam. Weet nog iemand -behalve hun nabestaanden- hoe zij liepen of waar ze op vakantie gingen?

Er is sprake van manipulatie, van bewijsstukken die te laat op de plaats, waar ze werden gevonden, waren gedumpt.

Anderen, uit op de 250.000€, die de Delhaize wil betalen voor een gouden tip, gaan zoeken waar de vorige bewijzen werden gevonden. Ze doken. En wat vonden ze? Wapens en kisten en kogels die niet werden afgeschoten.

Ze gaan er wat aan doen. Ze gaan het team verdubbelen. Om wat te doen? Om dezelfde sporen te onderzoeken? Dezelfde dossiers door te nemen?

Ze willen die schobbejakken eens bij hun schabbernak gaan groebelen! Er moet klaarheid komen! En ze vissen achter andere namen van schutters en andere daders die op de plaatsen delict als een moordmachine rondwaarden. Is dat allemaal nuttig voor het dossier? Misschien wel om te reconstrueren wat er toen gebeurde. Maar dat weten zij -die oud genoeg zijn- wel.

Maar heeft er al iemand iets gehoord over een onderzoek naar de kopstukken? Of naar het waarom? Dode daders zijn zo stil als hun slachtoffers. Ze zeggen niets meer. Maar de nabestaanden zijn 32 jaar in de kou blijven staan. Mogen zij niet weten waarom hun leven op die bepaalde dag in het verleden zo drastisch overhoop werd gehaald.

Voor zover …

Eigenlijk zouden we blij moeten zijn dat Catalunya het nieuws opeist, als ze dat nu maar niet gaan uitmelken omwille van de sensatie.

Previous

Steeds wat meer

Next

Rare logica

8 Comments

 1. Een reusachtig blog

  Vriendelijke groet,

 2. Je hebt het heel goed onder woorden gebracht!
  Maar laat Catalonië niet de aandacht afleiden.

  • ms

   Ik heb het over de sensatie in de pers, die nu ten koste van mensen die lang geleden stierven, zichzelf op het voorplan duwt.

   Ze kunnen volstaan met de laatste berichten te brengen, als er iets nieuws te melden is. Dat ze de situatie willen duiden, tot daar toe. Niet iedereen heeft die tijd beleefd.

   Nu lijkt het wel of terreur nu uitgevonden is, maar het is van alle tijden.

 3. Zij

  Ik denk er net hetzelfde over.

 4. elsjeveth

  oude wonden opengereten omwille van de sensatie. ik vind het zo treurig. ben het met je eens, terreur is van alle tijden, niets ontziende sensatiezucht helaas ook.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén