Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het bestond vroeger ook

Als kind las ik in de krant over de vrouw die haar man had vermoord en in stukken gesneden op zolder had verstopt. Het kind dat ik was begreep het niet. Een vrouw en een man? Die zagen mekaar toch graag?

Ik was twaalf en las in de krant over een jongen van 12 die ongelukkig van een schommel was gevallen. Het kind dat ik was vroeg me af of er op die manier nog wel jongens genoeg zouden over blijven om mee te trouwen.

Ik was een kind en hoorde vertellen over de vrouw die met haar vijf kindjes in de Dender was gesprongen. Het koude water had haar terug bij haar zinnen gebracht en ze had getracht de kindjes te redden. Tevergeefs.

Ik was een kind en hoorde mijn ouders vertellen over de neef van mijn moeder. Tussen haakskes gezegd: dat met de vinger wijzen zonder de situatie te kennen doen sommigen/velen trouwens nu nog altijd.

Nu staan de reacties in de kranten vol met: “In wat voor ne wereld leven we nu toch” en “Waar gaat de wereld naartoe” en blijkbaar was het vroeger beter.

Dat is niet zo. Vroeger ging het enkel over lokale zaken. Nu komt het leed, de miserie en de criminaliteit uit de hele wereld in ons gazet en op onze TV.

Wat ik vroeger niet las waren ellenlange verslagen en uitmelkingen over de opgefokte festivals. Hebben ze nog nooit bedacht dat, als ik ze zo dichtbij zou willen meemaken, ik er wel naartoe zou zijn geweest.

Voor zover ik weet waren die festivals er in mijn kindertijd nog niet. De eersten doken op toen ik al wat ouder was, ergens rond mijn 14de/15de moet dat geweest zijn.

Het bestond vroeger ook … of toch niet.

Previous

Hap snap!

Next

Ook van slag

10 Comments

 1. Veel zaken bestonden vroeger ook. Nu bereikt de informatie ons inderdaad supersnel én veel tegelijk. Dat had men vroeger dan weer niet…

  • ms

   Nu krijg je echt de hele wereld op je talloor. Dat had je vroeger niet. Het nieuws was meer beperkt tot het eigen land alleen.

   Er was buitenlands nieuws ook natuurlijk maar dan moest je echt wel al Presley of Kennedy of Martin Luther King heten om het te halen (bij manier van spreken natuurlijk).

 2. Goed te lezen dat een ander dat ook eens inziet.
  Tijden veranderen weliswaar maar narigheden waren er altijd en zullen wel blijven ook.

  • ms

   Ik denk dat we ons niet kunnen inbeelden hoeveel narigheden er waren vóór de pers overal zijn neus in stak.

   “De goeie ouwe tijd” is wat ze er van -willen- maken.

 3. Vroeger was zeker niet alles beter en festivals zijn er van alle tijd. Ik kan ze me nog herinneren in het Wantijpark in Dordrecht. Dat was zo het begin van de hippietijd. Ik ging er altijd naar toe met mijn vader. Toen nog gewoon gratis.
  Tegenwoordig word je overstelpt met nieuws, echt en nep. Ik sluit me er af en toe van af, hoor.

 4. Vroeger sprak men over zulke zaken op café tussen pot en pint. Die herbergen zaten vol met wereldverbeteraars. Nu zitten ze achter hun PC of smartphone hetzelfde te verkondigen ten aanzien van alle nederlanssprekende Facebookers en HLN; Dat is het grote verschil met toen.

  • ms

   Op café mocht ik toen zeker nog niet gaan.

   ?

   Maar het is inderdaad zo dat je bij veel reacties in HLN de indruk krijgt dat ze zo van de toog komen.

 5. elsje

  Ze waren er zeker de festivals…alleen er naartoe gaan was niet zo algemeen geaccepteerd dan nu.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén