Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Gezondheid!

We zijn bij de ziekenkas. Wij betalen ons lidgeld. Dat wil zeggen dat we in orde zijn. Dat wil ook zeggen dat we in het Europese buitenland in orde zijn.

Maar! Voor dat Europese buitenland moeten wij wel een extra kaart hebben om dat in het buitenland te bewijzen. Die kaart wordt ons niet automatisch toegestuurd. Neen, die moeten wij elk jaar opnieuw aanvragen.

Toen we de evenementen hadden hebben we dat nooit vergeten. Maar dit jaar, bij de aanvang van het warmere weer, realiseerden we ons ineens dat we die voor 2019 nog niet hadden aangevraagd.

Je zou wat meemaken, zo op vakantie gaan en medische hulp nodig hebben en niet in staat zijn om te bewijzen dat je er recht op hebt.

We vroegen ze onmiddellijk aan en in deze toch zo geïndustrialiseerde wereld moet je die kaart nog plooien en uitnemen. Zo staat het toch vermeld op de brief. Maar ik zou ms niet zijn als ik dat zou doen. Ik plooi en knip. Je moet maar eens proberen scheuren. Vorig jaar had Luc een hoek van de zijne.

Maar dat houdt ook in dat je het ding bij je moet hebben en dat heb ik meestal maar half. Het is te zeggen: ze zit wel in mijn sjakosj, maar als ik ga wandelen zit ze nog steeds in mijn sjakosj. Ik neem zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee op wandel en ik stop die zo compact mogelijk weg. Wil ik die kaart meenemen moet ik een etuitje voorzien want in de segrid kan ze niet meer bij en bovendien is de segrid voorzien voor stevige kaarten en niet voor een geplastificeerd papiertje met enkel een naam en een nummer er op.

De SIS-kaart werd afgeschaft, dat kan nu met je ID-kaart. In het buitenland kan dat niet.

De vooruitgang staat voor niets.

pske van mske:

  Nu zie ik net bij het bewerken dat op deze nieuwe kaart vermeld staat dat ze pas binnen twee jaar na aanvragen vervalt. Dat is nieuw … als het juist is.Previous

Een vervolgske

Next

Tour de F … ini

14 Comments

 1. Zet foto’s van die kaarten in je mobiel. Die neem je altijd mee, toch?

  • ms

   Dat zou één oplossing kunnen zijn, als ze dat accepteren want je kan het wel photoshoppen ook. En instanties kennende …

   Maar dan moet je er wel aan denken om ze aan te vragen.

 2. Ik haalde vorige maand nog nieuwe kaarten. Geldig tot 31 12 2019. Een half jaar dus. ?

  • ms

   Wel dat vreesde ik dus ook, omdat ik er zo laat aan dacht dat we op het einde van 2019 terug zouden moeten.

   Nu staat daar wel als einddatum 01/07/2021 op. Wij zijn dus een pozeke gerust … met natuurlijk een groot risico tot vergeten voor de vakantie in het najaar van 2021. Misschien kan ik het nu al beter in de agenda vermelden.

   Het is echt niet meer van deze tijd. Ze weten toch dat je aangesloten bent, dan kunnen ze je die kaarten toch zo toezenden ook.

 3. Mijn ziekenfondspasje geldt voor heel Europa, een EHIC, die heb ik altijd in de portemonnee.
  Verderop ben ik nooit geweest, daarvoor moet je een speciaal formulier aanvragen, voor enkele landen een verzekeringsverklaring.
  Het zal voor andere zorgverzekeraars hetzelfde zijn, neem ik aan..

  • ms

   Ik kan begrijpen dat ze zo een pasje uitreiken in Nederland omdat jullie niet automatisch een ID-kaart (noch rijksregisternummer) hebben, maar wij hebben dat wél?

   Waarom wordt buitenlandse zorg dan ook niet ineens aan die ID-kaart gelinkt als dat linken wél kan voor hier in België.

   Als ze hier kunnen zien dat we aangesloten zijn, zien ze dat in de buurlanden toch ook.

 4. Ik gebruik altijd mijn ID-kaart in België bij de dokter of apotheek. Als inwoner van NL is dat een ID uitgegeven in NL Den Haag. Werkt prima. Blijkbaar is het eenvoudiger voor Belgen die in het buitenland wonen. ?

  • ms

   Het heeft niets met Belgen in België te zien, maar wel met Belgen in Nederland bijvoorbeeld.

   Hier bij ons in België is onze ID-kaart voldoende bij de dokter en apotheker en dat moet dan maar één keer ingevoerd worden.

   Maar ééns we de grens over gaan -en daarmee bedoel ik dan wel binnen de EU- moeten we wél die Europese ziekteverzekeringskaart hebben.

   Bovendien ook nog een MUTAS kaart maar die laatste kunnen we zelf afdrukken zo vaak we willen.

 5. Iedereen heeft een burgerservicenummer, bedoel je dat? Staat overal op, paspoort, rijbewijs, enz.

  • ms

   Indertijd van de evenementen konden wij als Belg zonder problemen in Nederland aan de slag omdat wij ons Rijksregisternummer hadden.

   Nederlanders konden niet in België werken als ze dat Rijksregisternummer niet hadden. Dat moesten ze aanvragen én betalen.

   Ter compensatie besliste de directie dat er daarom geen Belgen meer in Nederland zouden aanvaard worden, behalve de leden van het vaste team, waar de directie dan ook dat Rijksregisternummer voor de Nederlandse leden van het vaste team had aangevraagd en betaald.

   Wij hebben dat nummer sowieso en dat komt ook op onze ID-kaart te staan. Lang geleden konden we weigeren dat dat nummer er op kwam omwille van privacy redenen maar dat kan nu niet meer (denk ik toch).

   Als ik nu op Wikipedia ons Rijksregisternummer en jullie burgerservicenummer vergelijk moet ik zeggen dat ik er niet echt wijzer van word.

 6. Eerlijk gezegd: ik ook niet. ???

 7. Leve de Europese eenmaking. Het wordt er niet simpelder op in het buitenland. Denk maar aan al die verschillende verkeersreglementen.

  • ms

   Dat ook nog. Vóór je vertrekt moet je de wegcode van alle landen die je passeert erbij nemen, de halve gps demonteren en een heel boek wegenvignetten bestellen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén