Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Asemen … blijven asemen

Soms rijd je over de autosnelweg en je vraagt je af wat die controles en roetfilters eigenlijk inhouden. Want het kan gebeuren dat er ineens ene invoegt of je hem al lang ziet rijden terwijl zijn uitlaat donkergrijze of zwarte doemp uitademt.

“Er rijdt er weer ene met een kolenstoof voor ons” zucht Luc soms terwijl wij puur vergift inademen.

Hoe en wat weet ik niet, maar laatst ving ik toch op dat dat normaal was, dat dat iets in die auto is dat zichzelf reinigt en ineens een grote poef er uit gooit. Niet dat ik me kan herinneren dat onze vroegere dieselwagens dat deden …

Begrijpelijk dat je dan soms over de autosnelweg rijdt en je afvraagt wat die controles en roetfilters eigenlijk inhouden.

Foto genomen: Bevrijdingsfeesten Antwerpen – 7 september 2019.

Previous

Door de mosterd gehaald

Next

De postuurkes

8 Comments

 1. Ik weet ook niet wat die inhouden. Of het iets oplevert is een andere vraag. Ik heb er zo mijn twijfels over.

  • ms

   Die zwarte doemp is in elk geval niet erg gezond. En er zijn er precies meer dan vroeger die viezigheid uit hun uitlaat laten komen.

 2. Wat ik ervan weet is te weinig om iets zinnigs te zeggen. Die zwarte wolk is inderdaad ongezond.
  Je leest herhaaldelijk dat het wonen aan een drukke verkeersweg eveneens ongezond is. Misschien is het het beste om in dat geval mondkapjes te gebruiken.
  Maar als je ziet houd oud veel mensen worden en hoeveel gezonde ouderen er zijn, vraag je je weer af hoe dat dan kan.

  • ms

   Als je van bij ons over de autosnelweg naar Brussel rijdt, zie je van heel ver de verdorven lucht boven die stad hangen. Is het de dichtheid die het doet? Ik weet het niet.

   Maar auto’s die zwarte rook verspreiden werden vroeger toch ook al bekeken net alsof er iets kaduuk aan was.

   Daar achter rijden is al even verstikkend als een druk bereden tunnel.

 3. Ik moet ervan hoesten.

  • ms

   Hoesten niet, maar net of mijn sinussen zwellen. Ik probeer dan mijn adem in te houden tot we die doempkar voorbij zijn.

 4. elsje

  In mijn vorig leven 🙂 reden wij altijd in een auto met dieselmotor. Als er om de een of andere reden ineens een plof-wolk verscheen betekende dat de motor niet goed was afgesteld. Een ritje richting garage en een kleine ingreep was voldoende om het euvel te verhelpen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén