Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Lage frekwentie

Laatst las ik over een onderzoek naar geluidsoverlast1. Mensen horen een storende bromtoon.

Wat is nu het -voor mij- interessantste uit dat artikel

Het is een laagfrequent geluid […]. “Sommige mensen zijn daar supergevoelig voor; dit is een reëel probleem.”

Wat raar! Toen ik, twintiger zijnde, te horen kreeg dat ik de hoge tonen minder goed hoorde maar ter compensatie wel de heel erg lage, had ik er eigenlijk weinig last van, behalve bij bepaalde bassen in muziekstukken.

Nu echter heb ik er wél last van. Zeg ik dat ik liever niet binnenga in een bepaalde Colruytwinkel, wil ik ergens met mijn handen over mijn oren -wat ook niet echt kan aangezien mijn hoorapparaat dan gaat fluiten- naar buiten lopen, op de vlucht voor de pijn die het me bezorgt, dan lijk ik wel de eigenaardige, laat staan onverdraagzame.

Of misschien word ik dan wel gerekend bij de

[…] onnozelaars of pezewevers.

Misschien moet ik mijn oor eens in Lanaken gaan te luisteren leggen.

1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/11/15/op-zoek-naar-de-bron-van-de-brom-nieuw-onderzoek-naar-geluidsov/

Previous

Het fototoestel

Next

Herinnering aan voorbije dagen

10 Comments

 1. Ik hoop dat men de brommer kan detecteren.

  • ms

   Dat hoop ik ook voor de mensen van Lanaken. Als zij daar echt met zo een geluid zitten is dat niet om uit te houden.

 2. Om de zoveel tijd komt een nieuwtje als dit. Een vrouw die ik kende woonde op haar erf omdat electricitet en/of zendmasten haar huis bestraalden en lieten zoemen.
  Ik denk aan tinnitus.

  • ms

   Ik denk het niet. Er is een verschil tussen de zoem van Tinnitus en het geluid dat ik soms hoor/voel. Ik kan er inkomen dat die vrouw waar jij het over hebt wel iets opvangt dat anderen niet horen.

   In Lanaken is het dus zo dat er meerderen het horen en waarbij waarschijnlijk nog wel een bekende van de burgemeester, gezien zijn uitspraak.

 3. Hoog, laag, hard of zacht het gaat allemaal meer en meer langs mij heen.

  Maar als ik hoor over storende brom- en/of pieptonen kies ik toch voor mijn stilte.

  Bemoedigende groet,

 4. Ik verkies meer en meer de stilte. Niet om mijn gehoor te sparen maar gewoon omdat ik van de rust wil genieten.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén