Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De pil vroeger en nu

Het is lang geleden, hoe lang weet ik eigenlijk niet, dat ik voor de eerste keer te horen kreeg dat er een pil bestond om niet zwanger te worden. Ik weet dat mijn moeder weigerde om die te nemen en daar nogal over stoefte omdat het door de kerk van Rome in die tijd nog verboden was. Al bleek dat minder verboden dan wat zij liet geloven. Zij was een voorvechtster, een strijdster.

Ik wist het dus. En ik wist ook dat op tijd van de tram springen geen veilig systeem was en ik hoorde/las veel over problemen met spiraaltjes en over gaatjes in nog wat anders. Dus toen de gynaecoloog me na de geboorte van Zoon de pil voorschreef, nam ik die, ondanks de bezweringen van mijn moeder dat de paus van Rome dat niet wou. En ik bedacht dat de paus van Rome geen ongewenste zwangerschap kon overkomen, haalde mijn schouders op en deed wat de gynaecoloog zei.

Al bij al heb ik die niet zo héél lang genomen, een paar jaar maar, tot na de geboorte van mijn dochter.

Ik kan dus niet zeggen dat ik er slechte ervaringen mee had. Die had ik niet.

Nu lees ik al meerdere malen dat sommige jonge vrouwen van nu andere middelen verkiezen omwille van de samenstelling van die pil1. Ik hoop voor hen dat de hulpmiddeltjes beter werden en dat ze hopelijk niet te erg gaan vertrouwen op het van de tram springen.

Het maakt me niks meer uit, dus laat ik ieder maar zijn eigen zin doen. Maar ik gruw een beetje als ik bij bepaalde artikels lees, dat je “het” kan laten weghalen. Dat weet ik ook. Zie je, daar was mijn moeder ook niet over te spreken, al sprak preekte ze er zelf wel over tegen ieder die haar horen -of net niet horen- wilde.

Ze hing zelfs posters aan haar vensters om aan te geven hoe érg anti ze was. Ooit was er wel een akkefietje, waar ze zelfgenoegzaam over zei dat dat aan die poster te wijten was, maar ja, zij was een voorvechtster, een strijdster, dus hing ze er nog meer.

Ben ik daar nu voor of tegen? Ook dat moet eenieder voor zichzelf uitmaken. Echt wel. Ik voor mij heb altijd gedacht dat voorkomen beter was dan genezen. Het probleem heeft zich nooit gesteld, maar ik verkoos toch liever een pil dan de kans te lopen dat ik ooit voor dàt verschrikkelijk dilemma kwam te staan. Maar ik snap wel dat het in bepaalde situaties de enige uitweg is.

En dan lees ik dat meisjes beter geïnformeerd moeten worden2. En ze halen voorbeelden aan van vrouwen bij wie het goed werkt zonder pil. Maar dat, mijn beste lezers, dat gaat niet voor iedereen op.

Wat ik vooral verontrustend vind is dat sommigen zich liever laten informeren door Tiktok dan door iemand die het kan weten.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 Het Nieuwsblad

Previous

Een jubileum

Next

Hup deed het varken

20 Comments

 1. mA

  Wat ik het ergste vind is dat de mannen hun verantwoording niet nemen.

  • ms

   Volgens mij is dat een beetje té simpel gesteld.

   Kijk, als ik, zelfstandig vrouwmens dat ik ben geen zwangerschap wil, is dat mijn verantwoordelijkheid.

   Wil de ander geen kind, zou hij wel degelijk zijn eigen voorzorgen moeten nemen.

   Maak ik de verkeerde keuze en komt er toch wat van en ik beslis het kind te houden, kan ik er de ander over inlichten, maar ik vind niet dat je iemand een kind door de strot kan duwen dat door hem niet gewenst is/was.

   Mààr! De derde persoon in dit verhaal, het kind, heeft er wél recht op dat beiden hun verantwoordelijkheid nemen, aangezien ze niet de gepaste voorzorgen namen.

   Dat is mijn mening. Ik kan niet voor een ander spreken.

 2. De pil zou niet deugen.
  Vergelijkbaar met de hetze tegen antivaccinatie-orikken voor mazelen, kinkhoest en meer. En waar ze de wijsheid vandaan halen? Van Tik-Tok en zelfbenoemde deskundologen. Ik word er alsnog beroerd van.😒

  • ms

   Ja, inderdaad. Ze zien iets op tiktok en gaan verkondigen en preken. Je kan alleen maar schuddekoppen en er compassie mee hebben.

   • Inderdaad! Ik heb jonge collega’s die de pil niet meer nemen door al die geruchten. Ze doen het weer op de ouderwetse methode… Onthouding, temperatuurmethode…
    Wat ik wel weet, is dat zij ook veel minder of bijna geen seks hebben wegens te druk (met Tik Tok?)…

    • ms

     En we weten dat die oude manier vaak fout ging.

     En geen seks? Een nogal drastische oplossing niewaar?

     • Ik merk op dat de jongere generatie daar echt niet veel tijd meer voor heeft met hun job en een gezin. Relaties lopen er ook op stuk… Ik hoor het zo vaak. Als je jong bent is seks uiteindelijk toch erg belangrijk. Mijn moeder vertelde altijd dat ze het vaak deden, ze was daar heel open over. De resultaten waren er ook naar 🤣 Mijn moeder nam de eerste pil begin de jaren zestig. Helaas was dat zwaar geschut en had ze enorm veel hoofdpijn waardoor ze ermee moest stoppen en al snel weer zwanger geraakte… Ach ja, de kindjes waren welkom, ze was er blij mee. Het waren andere tijden. De huidige pil staat zo goed op punt en je kan kiezen uit een heel assortiment.

      • ms

       Van de eerste die ik ooit kreeg had ik ook hoofdpijn, dus schreef de gynaecoloog een andere voor en het probleem was opgelost, maar ja, toen waren het al geen jaren ’60 meer.

 3. Heel wat jaren heb ik ‘de pil’ gebruikt en er nooit nadelige gevolgen van gehad.

 4. Zodra men een of andere modegril uit de VS of waar ook oppikt zie je dit gedrag. Het afkeuren van de pil vooral afkomstig uit streng christelijke kring waar men niet schuwt om ‘wetenschappelijk onderzoek’ los te laten op het onderwerp. Feit is dat die pil vrouwen beschermt tegen ongewenste zwangerschappen. Bij de ene vrouw zal het minder nodig zijn dan bij de andere. Want er zijn voorbeelden van ‘ieder schot raak’ met als gevolg dat je dan 5-8 kinderen op de wereld zet en eigenlijk geen eigen leven meer hebt. Was vroeger de kerk jouw baken op dat punt, niet alleen de Paus hield niet zo van geboortebeperking, ook de voorlieden in de protestantse kerk wisten er wel raad mee, tegenwoordig zijn het influencers. Maar de pil beschermt weer niet tegen allerlei SOA’s. En als je dan met de blanke sabel vrijt is de kans daarop even groot als die zwangerschap. Of beide. En de vrijers die daar zo mee omgaan zijn meestal niet de gedroomde vaders of echtgenoten. Kinderen opvoeden en voorlichten is echt de beste weg. En deel die middelen uit. Voorkomen is beter dan genezen. Zeker. Te veel kinderen worden geboren uit kinderen…Moeten we niet willen. Over voorlichting (en dan ook echt) zet ik binnenkort een blog online….Want er is meer dan het laten lopen van Gods water of Gods akkers..

 5. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid dragen. Op sociale media zitten tegenwoordig allerlei soorten “specialisten”. Niet te geloven dat wat die lui verkondigen er in gaat als zoete koek. Daar kan alleen maar ellende uit voortkomen.

 6. Ik heb ook gelezen dat het aantal ongewenste zwangerschappen toeneemt doordat mensen luisteren naar influencers op TikTok. Ik denk dat de pil toch wel het meest betrouwbaar is.

  • ms

   Dat denk ik ook. En dat men dan laat uitschijnen dat het inderdaad goed doenbaar is, zal de situatie ook niet verbeteren.

   De laatste tijd wordt er wel heel veel vooruitgang teruggeschroefd door mensen die denken dat ze beter nadenken dan de anderen.

 7. Ik denk dat als jongen mensen hun informatie (ook) van Tik-Tok halen, dat er dan meer mensen die het weten kunnen zich op Tik-Tok moeten vertonen en er hún verhaal tegenover moeten zetten. Je moet zijn waar je publiek is. Ik denk overigens dat wanneer er (weer) veel ongewenste kinderen geboren worden uit (jonge) moeders, de verhalen over de nadelen daarvan best breed zullen worden uitgemeten. En verder? Blijven voorlichten, op scholen, wijkcentra, televisie, tijdschriften, thuis natuurlijk enneh… Tik-Tok dus.

  • ms

   Dan verschuift het probleem volgens mij. Zo was FB het van het voor de jeugd. Tot ze ouder werden en/of de oudere generatie de weg ook vond.

   Toen werd het ineens Twitter. Zelfde verhaal.

   Nu TikTok. Hoe lang geven we het nog?

 8. elsjeveth

  Met dat laatste ben ik het helemaal eens. Het is loei gevaarlijk te vertrouwen op zoiets onnozels als TikTok niet te geloven toch ?

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén