Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Opscheiren en aanverwante

Vele jaren geleden verzuchtte ik eens: “Laat ze nu toch eens zieke mensen verplichten om thuis te blijven” nadat ik me belabberd voelde omdat ik een verkoudheid of milde weet-ik-veel had opgescheird van een collega die zuchtend en steunend door de burelen liep. Dat die collega dan wel meer zuchtend en steunend door de burelen liep zonder dat er iets op te scheiren was doet hier nu niets ter zake.

De baas vond dat getuigen van werkijver en belangstelling voor de job. Hij kon wel zeggen, hij. Hij die de mensen buiten gooide als hij ze niet meer nodig had. Doet ook niks ter zake.

Het is een gekend fenomeen. Je kan nergens meer gaan of zitten of het lijkt wel een mobiel hondenkot: bassen en hoesten en blaffen en kuchen. Dat doen wij ook … als we het opscheiren, maar dan blijven we thuis.

Het deed me dan ook plezier toen ik, in één van de Corona-artikelen, las dat we in België aan een mentaliteitswijziging toe zijn. In andere landen blijven de mensen dan inderdaad thuis en worden ze wat vies bekeken als ze wél gaan werken. Om deze uitspraak terug te vinden zou ik nu alle Corona-artikelen moeten herlezen … zucht. Daarom een verwijzing naar een opiniestuk in “De Morgen”1.

Een mens zou verdraaid alle artikels moeten bijhouden en opslaan en catalogeren, want pas achteraf komt het artikel waarbij je inspiratie denkt: “ik had het andere moeten bewaren”.

Dat was toen ik las over een vijftienjarige die door de school naar huis werd gestuurd2 en ik dacht: “Eindelijk”. Zou het er toch nog van komen, zou er toch nog enig logisch denken uit de bus komen of gaan we verder in een wereld waarin een overgrote meerderheid zich bij tijd en wijle belabberd moet voelen omdat er zijn die zichzelf een pluim op de hoed willen steken omdat ze zo wilskrachtig zijn.

Ik vind ziek gaan werken geen wilskracht maar egoïsme.

En neen, ik ben meestal niet bij de opscheirders. Daarom ook dat de dokter tegen mij zegt dat ik een griepprik moet krijgen om Luc te beschermen.

____________________
1 De morgen
2 Het Laatste Nieuws

Previous

En net toen …

Next

De logica

17 Comments

 1. Ik ben het er helemaal mee eens.
  En het klopt, als we nu een kind zien dat niet lekker is en snottert, dan worden de ouders gebeld en moeten ze het komen halen. Het wordt tijd dat ze ook zulke leraren naar huis sturen, maar gezien het lerarentekort…

  • ms

   Als ze nog wat verder leraren pesten zullen er binnenkort nog minder zijn. Het moet enorm frustrerend zijn om nu leraar te zijn.

   • Wees daar maar zeker van ?

    • ms

     Dat krijg je als je mensen met een roeping regels gaat opleggen.

     Eerst was er het onderwijs, daarna kwam er nog opvoeding bij, opvang en nu ook ziekenboeg. En bovendien moet de papiermolen ook nog draaien.

     • En nu nog de onderwijsvernieuwing er bovenop die alles omgooit en waarvan we nu al voelen dat dit niet werkt… Het is bovendien een hoop werk er nog eens bij… Dat heb je als bureaucraten in Brussel bepalen hoe het er moet aan toegaan op de werkvloer. Totaal geen voeling met de praktijk.

 2. Het is iets van vroeger. ‘Beetje verkouden? Je bent toch niet ziek? Je kunt best naar school.’
  Niettemin werden kinderen naar huis gestuurd voor de hinder, het geblaf en gesnotter was storend voor leerlingen en leerkrachten.
  Ook op het kantoor waar ik werkte werd het verkouden collega’s niet in dank afgenomen als ze present waren met dozen vol tissues. De chefs daarentegen vonden het prima, hun bureau stond verderop of in een ander vertrek.

  • ms

   “Van een beetje snot ga je niet dood” zegden ze ook wel. Maar je zet het wel verder en zo blijft het altijd maar doorlopen.

   In elk geval heb ik wel meer dan eens de baas iemand horen bestoefen die zich niet liet vloeren door een verkoudheidje.

   En ze droegen hun verkoudheid als een ereteken.

 3. Ik ben het er ook mee eens dat als je ziek bent je thuis moet blijven. Op mijn vorig werk was je ook een goeie als je snotterend op kantoor zat met naast je een bak vol gebruikte papieren zakdoekjes. Daar komt gelukkig verandering in.

  • ms

   Hopelijk wordt het echt wel een mentaliteitsverandering. Het zou veel verkoudheden en angina’s vermijden.

 4. Ik mocht alleen thuisblijven bij hoge koorts. Misschien daarom dat ik onze kinderen heel snel thuis hield …

  • ms

   In die tijd leerden ze ons harden. Al de rest was flauw.

   Of zoals mijn broer eens een hele winter met een korte broek naar school ging omdat ze thuis zegden dat echte jongens daar tegen konden. Hij was dan ook de enige echte jongen in de klas/school.

 5. ms

  Het artikel werd herhaald1. Het stukje dat ik bedoelde luidt als volgt:

  “Het belangrijkst: blijf altijd thuis. Wij Belgen gaan vaak toch werken als we ziek zijn, maar eigenlijk zou het sociaal aanvaard moeten zijn om thuis te blijven. Gaan werken als je ziek bent, kan echt niet.”

  In het oorspronkelijke artikel was ook sprake van andere landen, nu niet meer.

  1 Het Nieuwsblad

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén