Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Kurkuma Forte

De dokter zei:

Ik schrijf je Kurkuma Forte voor tegen de ontsteking. Een doos van 30.

De apotheker zei:

Na die 30 dagen kan je ook een dagelijkse onderhoudsdosis nemen. En bij eventuele terugval teruggrijpen naar de Forte.

Geloof ik dat? Jawel, ik geloof dat, maar zoals alle goeie gelovers ga ik dat even uitzoeken en vind massa’s recensies van mensen die daar zo tevreden over zijn dat ik besluit dat ik ook aan de dagelijkse portie kurkuma ga.

Luc zegt:

Bij Kruidvat hebben ze ook Kurkuma Forte en veel goedkoper dan bij de apotheker.

Geloof ik dat? Natuurlijk geloof ik dat. Ik geloof alles wat Luc zegt. En waarom zouden ze bij Kruidvat geen Kurkuma Forte hebben? Ze hebben zelfs de minder straffe onderhoudspillen.

Maar toch ga ik dat uitzoeken. Niet omdat ik het niet geloof, zoals gezegd, maar omwille van enige twijfel aangaande kwaliteit. En ik vind heel wat. Vooral het feit dat de samenstelling van het middel belangrijk is, want:

De stof geraakt niet door de darmwand tot in onze bloedbaan en dus is geen effect, behalve misschien in onze darmen. Een goed supplement bevat stoffen die de opname van de stof curcuminoïde verhoogt. Dat noemen we de biobeschikbaarheid1.

Dat ik een vermoeden had van mindere kwaliteit mag ik wel zeggen, maar dat het zo flagrant zou zijn … zover ging mijn vermoeden niet.

Gelukkig heb ik een argwanende geest.

1 radio2 – url: https://radio2.be/de-inspecteur/is-een-kurkuma-supplement-altijd-een-goed-idee

Previous

19 maart – 19 mei

Next

Zoete frietpatatten

28 Comments

 1. Je moet maar afwachten wie je het beste kunt geloven .
  Een medicijn dat geen effect heeft, daar heb je niets aan. Dat zou ik zeker geloven.

  • ms

   Ik nam wel al voedingssupplementen van het Kruidvat zoals eens een kuur Sint-Janskruid of ijzer en dan precies omdat die dan, volgens mij, minder sterk zouden zijn.

   Ik kocht de paracetamol ook steeds bij Kruidvat (Nederland), ook weer voor dezelfde reden. We zijn namelijk tégen pijnstillers maar we willen ze wel in huis hebben.

   Nu heb ik er ook van de apotheker, voor het geval dat, want gebruiken doen we ze niet.

   • Is er verschil tussen de ene en de andere paracetamol? Nooit van gehoord. Ik ken alleen met of zonder coffeïne.

    • ms

     Ik heb geen idee.

     Maar ik ging er altijd van uit dat de samenstelling tussen die van het Kruidvat en die van de apotheker wel verschillend zou zijn.

     Zoals nu blijkt bij die Curcudyne.

     Of het juist is of niet … dat zouden we aan iemand moeten vragen die in een labo werkt. Maar dat vind ik dan weer de moeite om te vragen niet waard.

     • Paracetamol is de naam van de werkzame pijnstillende stof. In België meestal verkocht onder de naam ‘Dafalgan’ maar dan tien keer zo duur. Wat Paracetamol betreft kan je gerust de goedkope kopen bij Kruidvat of Etos of in de supermarkt. Je koopt dus de werkzame stof Paracetamol.

      • ms

       In België vind je die niet in de supermarkt. Ik koop nu paracetamol van het merk Teva bij de online apotheek. Maar de grote dozen hiervan zijn bij de lokale apotheker goedkoper.

       • Eigenlijk vind ik het niet kunnen dat de supermarkten hier zomaar paracetamol en ibuprofen en nog meer geneesmiddelen in hun vakken hebben liggen… Daar hoort toch echt een degelijke uitleg bij hé.

        • Bij het Krdvt vragen ze het: “Wilt U uitleg?” Maar iedereen weet het al.
         Van de supermarkt weet ik niet of ze het vragen.

        • ms

         Een doosje paracetamol of een flesje neusdruppels tot daar nog aan toe, maar in Nederland gaan ze er veel verder in zoals Gaviscon e.d. en dat vind ik ook niet zoals het zou horen.

         Bij ons te weinig, daar te veel. En ja, ze geven (zogezegd) uitleg. Die beperkt zich tot: “U weet toch waar het voor dient?”

 2. Ik neem ook curcuma, curcudyne of zoiets. Niet de forte. Ik weet nog steeds niet goed of het iets doet…

  • ms

   Curcudyne Forte neem ik nu tot de doos leeg is.

   Daarna, volgens de apotheker dus, zou Curcudyne aangewezen zijn. Dat ga ik sowieso doen.

   Maar ze zei er wel bij dat ik bij hervallen terug de Forte moest nemen.

   Ik vind dat ik er baat bij heb. De eerste periode, vóór ik naar de dokter ging nam ik een pijnstiller. Het beterde, maar met pieken en dalen.

   Sedert die Curcudyne Forte is de verbetering aanzienlijk en zonder pijnstiller.

   Het is dan ook een ontstekingsremmer, maar Ibuprofen wou ik niet nemen. Ik vond ooit die bijsluiter nogal luguber om lezen en heb beslist dat het ding niet meer in huis kwam.

   Misschien kan je ook de Forte eens proberen.

   • Ibuprofen kan ik ook niet goed tegen en het brengt maar weinig baat. Volgende keer ga ik ook de Forte eens proberen. Tot nu toe is mijn pijn ook héél veel verbeterd, maar ik stak het op het weer, de tocht… het zou best ook door de kurkuma zijn.

    • ms

     Misschien zou het zonder ook wel verbeterd zijn, maar ik vind wel dat het sedert ik die capsules neem zo fors verbeterde.

     Ik deed net 6km. Ik doe voorzichtig onderweg, maar ik ben nu, sedert daarnet, overtuigd dat ik 8 ook aankan.

     Misschien meer, maar dat zien we later nog wel. Nu vooral niks overhaasten.

 3. Bij mij schreef de dokter ook kurkuma van de apotheek voor, maar ik krijg die pillen onmogelijk doorgeslikt en van het keukenkruid moet je al massa’s eten om effect hebben. Ik koop de kurkuma daarom vers en rasp die met een beetje verse gember voor een gezonde ochtendthee. Mijn gewrichtspijnen zijn beter maar ik weet niet of het aan de kurkuma ligt of aan het feit dat ik ondertussen 10 kg lichter ben.

 4. Ben ik de enige die kurkuma door Indonesisch eten gooit voor wat kleur en smaak? Ik had geen idee dat het (ook) een geneesmiddel is.

  • ms

   Wij probeerden het ooit maar blijkbaar houden we wel erg vast aan onze treaditionele manier van eten.

   Het is natuurlijk ook niet zo gemakkelijk als je in een dorp woont waar je ook niet aan alle ingrediënten geraakt die je in steden vindt.

   Voor kurkuma moeten wij naar de markt bij één van de specerijenkraampjes.

   • Dat begrijp ik wel. Voor ons in Nederland is Indonesisch (of Indisch zoals we vaak zeggen) eten zo vertrouwd vanwege ons koloniale verleden in die contreien, dat het bijna als inheems wordt beschouwd. Je kunt de ingrediënten in iedere supermarkt kopen.

    • ms

     Dat is ook zo. Ik weet niet hoe het in de grotere steden zit, maar ik zag het enkel bij voornoemde kraampjes.

   • Ik ken het ook alleen van Indonesisch eten. Het zal iets Nederlands zijn, van de kolonies.

 5. elsjeveth

  Bij de Turkse supermarkt hier op de hoek verkopen ze verse kurkuma, af en toe ook bij AH XL te koop. Eenmaal per week trakteer ik mezelf op een kopje zgn. golden milk. Dat is thee van geraspte gember, kurkuma en een schepje kokosolie. Goed voor body and soul volgens Tibetaanse monniken. Hoe dan ook, het smaakt heerlijk

  • ms

   Wij kochten het lang geleden eens op de markt bij zo een kraam met specerijen. Maar wij wonen dan ook in een dorp van vijf straten groot. Hier hebben we zelfs geen winkel.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén