Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Vredig in alle eenvoud

Kunst is emotie. Dat vind ik er van. Iedereen kan lopen zeggen hoe mooi iets is, hoe waardevol, als ik er niks bij voel hoeft het voor mij niet.

Ook ben ik geen liefhebber van een bepaald genre, richting, lichting of wat dan ook. Ik weet nooit wanneer iets me de adem zal benemen.

Bij muziek, wat trouwens ook een kunstvorm is, is dat net zo. Momenteel ben ik voor muziek wat aan een koptelefoon gebonden aangezien dat de enige manier is om alles te horen. Mijn oren alleen weigeren bepaalde tonen en bepaalde instrumenten.

En dan komen we nu aan het kerstgedeelte van dit log.

Na al die kerstdagen dat mijn moeder de kerstplaat ’s morgens op de pick-up legde en ze er ’s avonds pas afhaalde en na al die jaren kerstliedjes zingen bij de nonnen ken ik traditionele kerstliedjes. Ik ken de kerstliedjes die ooit de hitlijsten haalden rond deze periode. Ik heb er niks mee.

Ik heb ook niks meer met een stal en een kerstverhaal en al zal er hier of daar wel enige waarheid in schuilen, het is niet meer aan mij besteed.

Alleen is er dat ene liedje dat me ooit als klein meisje al de adem benam, al verstond ik de woorden niet en ik sloot mijn ogen. Ik hoorde het niet alleen, ik voelde het ook en dat doet het nog. Niet alle versies ervan voldoen er aan, sommige wel maar de mooiste is wel zoals de componist en de schrijver het bedoelden: heel eenvoudig.

De tekst laat ik begrijpelijkerwijze aan mij voorbijgaan. Die hoort bij dat verhaal.

Ik heb getwijfeld of ik dit zou vertellen, ik vind dat een erg persoonlijk iets om te vertellen, maar als ik denk aan alle lelijke dingen die de laatste tijd door mensenstemmen worden voortgebracht, is dit de tijd voor wat tegenweer.

En als het aanvangt, houd ik mijn adem in en sluit mijn ogen …

Previous

De voorbereidingen

Next

Knielen

7 Comments

 1. Deze mooie versie van stille nacht mag beslist gehoord te worden. Want ja, kunst is een emotie, en zeker bij muziek.

 2. Een mooie versie. Mooier in ieder geval dan wat men op de radio op ons loslaat voor kerstmis.

  • ms

   Dat vind ik dus ook. En mooier dan veel andere muziek die ik wel mooi vind maar die me niet de adem beneemt.

   De radio staat hier niet meer op. Jammer, want vroeger kon ik niet zonder, nu kan ik niet mét.

   Enkel als Luc in de keuken is zet hij daar de radio op.

   En als ik dan even de keuken inloop, loop ik ze al even snel weer uit. En de muziek staat te luid of ze spreken te stil. Ik zou constant met die volumeknop aan de slag zijn

 3. elsjeveth

  Dank je voor het delen, het is inderdaad adembenemend. Heel jammer dat je niet meer kunt genieten van muziek zoals je dat vroeger wel kon.

  • ms

   Iedereen weet dat we ouder worden, je moet het aanvaarden, maar met die oren heb ik het wel moeilijker dan met al het andere.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén