Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De feiten

In donkere tijden, wanneer zelfs het televisie aanbod ons in de steek laat, zien wij ons genoopt programma’s te bekijken waar we normaal gezien niet voor gaan zitten.

Waar ik jaren geleden niet naar: “1 jaar gratis1“, gepresenteerd door Herman Van Molle keek, doen we dat nu al voor het tweede seizoen met Thomas Vanderveken. Het is een kwis waar de vragen meer inhoud hebben dan de meer modernere vormen over BV’s en andere beroemdheden en/of muziekstukjes herkennen.

Ach ja, Switch2 in de zomer bekeken we ook al twee seizoenen. De laatste wintereditie niet. Die was maar wéér eens met BV’s. Voor het goede doel, daar niet van, maar toch wéér dezelfde koppen op mijn TV. Ik zucht ervan.

Dat we af en toe eens naar het belachelijke “First Dates” kijken, dat zei ik al. Vermoedelijk doen we dat omdat we daarbij zo prettig ongebreideld commentaar kunnen geven, Statler en Waldorf achterna, meestal niet op de kandidaten maar op het programma op zich.

Bij Zoneke echter begon Factcheckers3, waar ik het al over slecht gepoetste hotelkamers had, zonder de aflevering gezien te hebben. Deze keer keken we.

Het programma, gepresenteerd door Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren, behandelt wel meer dan één feit. Deze keer stuurden ze o.a. minderjarigen er op uit om drank -bier, wijn en zelfs iets straffers- proberen te kopen.

Ze kwamen tot de bevinding dat dat 25 keer op 30 pogingen zonder problemen kon. Bij zelfscans was dat zelfs iedere keer prijs.

Toch iets om eens in de -grijze- haren te krabben. Hopelijk wordt er ingegrepen.

En ja, ik weet dat je dat ook kan onderzoeken en er gewoon een artikeltje over schrijven, maar gefilmd wordt het nu precies dat ietsje overtuigender.

Fachtcheckers staat ondertussen ook geprogrammeerd.

____________________
1 1 jaar gratis
2 VRT NU – url: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/switch/
3 één – url: Factcheckers
4 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/10/factcheckers-alcohol-minderjarigen/
____________________

Previous

Rondeel – Rondeau – Rondo

Next

Het wandelen

15 Comments

 1. Het aanbod op TV is momenteel aan de magere kant.
  Dat minderjarigen gemakkelijk aan sterke drank enz. geraken verwondert me niet. Als het maar kassa is.

  • ms

   Het verwondert me ook niet. Mogelijk ook omdat er hier te laks mee wordt omgesprongen.

   De mensen in supermarkten verdienen er niks meer mee door het te verkopen, het is alleen maar gemakkelijker.

 2. Dan heb je nog aardig wat te kijken. Twee voor Twaalf is mijn favoriet, begint binnenkort weer, hoop ik.
  Weekendmiljonairs was ook aardig, wel veel bombarie eromheen maar beide programma’s met gewone mensen. Dat maakt veel goed en met leuke vragen.
  Eén tegen honderd (nu tegen vijftig) heeft ook goede vragen maar de sfeer is daar ver te zoeken. Bovendien mag ik de presentatrice niet.
  Nu zijn er weer twee programma’s die ik volg, Over mijn lijk en Kamp Koningsbrugge. Boeiend om de mensen te zien zoals ze echt zijn, maniertjes raken op de achtergrond.

  • ms

   We hebben nu ook drie keer naar “Taboe” gekeken. Vorig seizoen wou ik niet omdat Philippe Geubels daarin lacht met zaken waar je, volgens mijn opvoeding, niet mag om lachen.

   Zo was er vorig jaar de eerste aflevering over mensen met het syndroom van down waarop ik besloot dat er voor mij niet gelachen dient te worden met iets waar mensen niet kunnen aan doen.

   Dit seizoen ging de eerste aflevering over autismespectrumstoornissen. En nu keek ik wel. Gewoon omdat er een reeks liep: “Astrid et Raphaëlle” en Astrid een autismespectrumstoornis heeft. Ik werd benieuwd. Er is namelijk de laatste tijd ook heel wat om te doen.

   Het was, eerlijk gezegd, nogal verhelderend en het lachen maakt de mensen zelf ook aan het lachen en is in geen enkel ogenblik belachelijk maken.

   De tweede keer ging het over vrouw zijn en was herkenbaar. De derde aflevering over ouderlingen en dat was confronterend. Sommige dingen worden namelijk ook al wat herkenbaar.

 3. Ouderdom komt naderbij… ☻
  Lachen om stoornissen of gebreken, het is twijfelachtig maar wanneer het besproken is en de mensen zelf er plezier in hebben. Dan mag het.
  Maar liever sla ik het over.
  ps
  alles gaat goed, ook de likes… 🙂

  • ms

   Meestal gaat hij met enkele mensen een week samenzitten en wordt het besproken. Met de oudjes ging dat natuurlijk niet en werd het een daguitstap.

   Vanavond kijken we ook. Het onderwerp is “Kinderloos”.

   Mooi dat alles terug werkt. Het was iets bij WP zelf denk ik, want er is wel iets veranderd aan hoe het account er achter de coulissen uit ziet.

 4. elsjeveth

  Af en stuit je op een documentaire of programma waar je met plezier en interesse naar kunt kijken. Ze zijn er zeker nog de inventieve programmamakers soms even zoeken. Wij kijken nu naar The Reference Man over algoritmes etc.

  • ms

   Astrid & Raphaëlle is een politiereeks, maar ik vroeg me af of de actrice die Astrid vertolkte niet overdreef … tot ik “Taboe” bekeek en iemand zag die even direct en punctueel was.

   Ooit bij de evenementen had ik met iemand gewerkt die een autismespectrumstoornis had. Toen leerde ik al dat je echt precies moest zeggen wat je bedoelde.

   • elsjeveth

    Het leven zit vol wijze lessen wat dat betreft

    • ms

     Het leerde me dat bepaalde manieren van uitleggen van ons uitermate woordelijk geïnterpreteerd kunnen worden. In onze omgangsmanier had ik gelijk, achteraf beschouwd en strikt genomen had hij meer gelijk dan ik.

     Je komt al heel wat verder als je het wéét.

 5. Dat kan ik natuurlijk niet zien maar ik hoop dat het hierbij blijft.

 6. Er is inderdaad weinig te zien… en de avonden zijn lang. Waarom draait men niet af en toe een goede film uit de oude doos? En graag wat meer humor. Dat mis ik enorm in deze sombere tijden.
  Taboe volg ik ook. Je leert nog iets bij. Dat ik vrouw was, wist ik al, maar dat ik een beetje autist was, ontdekte ik via het programma. Ik herkende veel van mezelf. Over de ouderen waren er teveel stereotiepen. De kloof tussen jong en oud is me te groot. Het stoort me.

  • ms

   Er zijn inderdaad trekjes die overeenstemmen met autisme, maar de meeste niet echt. Geen enkel mens is 100% dit of dat.

   Bij dat vrouw zijn heb ik wel een paar keer gedacht dat het wel heel herkenbaar was.

   Humor is ook niet gemakkelijk. Er zijn mensen die snel lachen en je hebt diegenen voor wie het iets moeilijker is.

   Ik vond de eindejaarsshow van Kamal Kharmach wel best vermakelijk.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén