Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het donkere bier

In een tijd van lang geleden, toen ik af en toe eens last had van een te lage bloeddruk, raadde de dokter me aan om ’s avonds een Stout1 te drinken.

Dat was in een tijd dat dokters nog aanrieden om bier te drinken, want dit was nu al de tweede keer. De eerste keer was zo rond mijn veertiende toen hij zei dat ik beter een pils bij mijn eten kon drinken dan limonade. Al weet ik nu niet echt meer of dat nu de zelfde dokter was of een andere.

Door de loop der jaren werd de Stout vervangen door donkere Leffe, door donkere Grimbergen, door niks meer … en toen we op pensioen waren kwam er zo af en toe eens een pak Piedbœuf mee naar huis en dronken we die -heel af en toe- ’s avonds voor de TV.

Toen we die dag in de jeugdherberg waren, wilde ik ’s avonds iets gaan drinken in de bar, wat een groot woord is voor de ontbijtzaal met enkele drankautomaten. Het enige dat me aanlokkelijk leek was een donkere Leffe.

Eens die ingeschonken was en ik de fles eens goed bekeek, bleek dat die 0,0% vermeldde en daar was ik niet kwaad om. Zodoende is nu de donkere Leffe zonder alcohol ingeburgerd. Die drink ik. Luc houdt het bij de Piedbœuf. Het voordeel is dat je er ook wel twee van kan drinken.

Blijkbaar zou er nu ook alcoholvrije wijn bestaan. Wil ik dat proberen? De laatste tijd heb ik neiging om in slaap te vallen bij het drinken van -zelfs maar één glas- alcohol.

Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat dat hetzelfde zou zijn.

Previous

Nog eens Banksy

Next

Bumperklevers

10 Comments

 1. peter grey

  Ik raad alcoholvrije wijn af. Het is vreselijk. En ook onlogisch. Waarom zou je druivensap laten gisten om dan vervolgens het resultaat van dat gisten weer uit het sap te halen? Wat overblijft komt rechtstreeks uit de hel. Maar, zoals altijd, smaken verschillen uiteraard.

  • ms

   Precies dààrom heb ik daar nogal sterk mijn twijfels over.

   Ooit kochten we zo een fles rode niet-alcoholische wijn omdat we bezoek kregen van iemand met een drankprobleem. Die was afschuwelijk! Na het bezoek hebben we het restant weggegoten.

   Nu drink ik eigenlijk nooit rode wijn, maar dan echt nooit. Een paar keer koppijn van gehad in mijn jongere jaren tot iemand vertelde dat er meer tannine in rode wijn zit dan in witte en dat dat sommige mensen -waaronder hij toen ook- niet zo goed bekomt En dat na al die prietpraat van “kenners” die beweerden dat je maar goede rode wijn moest kopen.

   Wit en rosé volstaan voor mij, maar dus niet niet-alcoholisch (of gewoon alcoholisch 🙄😁).

 2. Alcoholvrije wijn heb ik nog niet geproefd. Alcoholvrij bier is er tegenwoordig meer dan genoeg. Afgelopen zomer dronk ik regelmatig een 0.0 Jupiler. Goed tegen de dorst als het warm is.

  • ms

   Precies! Die Jupiler heb ik dan ook in huis. Maar ik drink niet zo graag pils, dus die is écht enkel en alleen als het heel warm is. 🌞

 3. elsjeveth

  Het is werkelijk niet te drinken alcoholvrije wijn. Niet aan beginnen dus.
  Alcoholvrije Leffe heeft bij ons ook zijn intrede gedaan, donker voor mij blond voor Chris.

  • ms

   Ik vermoedde dat wel omwille van die fles rode van jaren geleden. Dat was echt om van te gruwen, jakkes!

   Die donkere Leffe was een echte meevaller. Ik drink ook de donkere.

   Nu hoop ik wel dat de donkere Grimbergen volgt. 😂

   • elsjeveth

    Ja dat zou mooi zijn. Mijn favoriet zijn echt donkere bieren. Oudste zoon heeft af en toe bierproeverij met vrienden. Hij trakteert me dan vaak op n donker biertje

 4. Die wijn heb ik nooit geproefd maar hoor er geen goeds over.
  Alcoholvrije pils is niet slecht, beter dan bier met een limonadesmaakje zoals Radler. Vroeger mixten we het zelf en noemden het shandy, dat was uitgesproken smerig.

  • ms

   Je had zo wel meerdere combinaties, ik wilde ze niet, ik vind ze ook maar vies.

   En die wijn, daar kan ik me echt niks goed bij voorstellen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén