Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De gepluimden

Ooit was ik een kei in hoofdrekenen. Meetkunde en algebra, vraagstukken. Alles ging vlotjes.

Tot men met de moderne wiskunde aankwam en mijn interesse verdween als sneeuw voor de zon.

Maar enige logica heb ik er toch aan over gehouden.

Die logica laat me nu deze berekening maken:

We betalen 21% btw op de energie. De prijs van de energie is al veel meer dan verdubbeld. Dan is die 21% in bedrag omgezet toch ook zoiets als meer dan verdubbeld? Juist? Of niet juist?

Waarom kan dat btw-tarief dan niet naar beneden omwille van gevolgen voor het overheidsbudget1?

Dat overheidsbudget fret zich vet en wij lopen krom van ongerustheid want niemand weet waar het eindigt.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/13/btw-verlaging-op-energie-niet-voor-morgen-de-croo-vreest-voor-g/

Previous

Het wandelen

Next

Diëten

15 Comments

 1. Je sommetje klopt. Hier in Nederland hebben we nog allerlei andere heffingen, zoals milieubelasting, waarover je interessant genoeg ook weer BTW betaalt. Omdat ik helaas nooit heb leren rekenen weet ik zo niet wat de rato belasting/werkelijke kosten voor stroom en gas zijn, maar dat die belastingen een groot deel van de rekening uitmaken weet ik wel. Voor 2022 heeft de regering vanwege de hoge gasprijs iedereen een korting op de belastingen gegeven, dat dan weer wel.

  • ms

   Blijkbaar is het bij ons sowieso al duurder dan in de buurlanden1.

   En bovendien kan er bij hen, die room maken van wat ze bij ons uitmelken, niet afgeroomd worden2.

   Enerzijds, zij die er rijk van worden. Anderzijds, het overheidsbudget.

   Gemakkelijkheidsoplossing? We halen het wel bij de groep er tussen in, bij de mensen die altijd op de eerste rij staan … als er te betalen valt. Die zijn dat toch al gewend.
   ____________________
   1 Het Nieuwsblad
   2 Het Nieuwsblad

 2. elsjeveth

  De regering en de energiemaatschappijen zijn vast heel content met mij. Ik kan helemaal niet rekenen, bij de eerste beste wiskundige oprisping van iemand haak ik af.
  Maar dat het op dit moment niet echt goed gaat met de stijgende kosten zover reikt mijn simpele verstand wel. We houden moed

  • ms

   Bij wiskunde houd ik er wel van de uitkomst te kunnen berekenen. Dat kan bij deze niet.

   Meer dan moed houden zit er momenteel ook niet in … en een ieniemienie ietsiepietsie klein beetje geloof dat ze deze keer wel iets gaan ondernemen en dat het niet weer om stemmenronselarij en politieke prietpraat gaat.

 3. De overheid heeft al zoveel loze beloftes gemaakt dat ik er gewoonweg niet meer naar luister of er over lees. Wij zullen wel betalen.

  • ms

   Natuurlijk gaan wij die factuur betalen. Die met zijn 2,6 miljard overwinst heeft namelijk een poot om op te staan. ☻☻

 4. Het klopt. En betalen zullen we. Het enige wat ons rest is zuinig te leven maar daar is een grens aan. Ik wil best een vest aan trekken maar ga niet in de kou zitten. Of alleen maar rauw voedsel eten. Of minder douchen.

 5. Verontrustend, zeker. Zonet kreeg ik ook een mail met de aankondiging van de verhoging van de prijzen en de tips om te besparen…

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén