Ik weet waarom ik brood eet. Ik weet ook waarom ik bruin brood eet en ook waarom dat bruin brood volkorenbrood moet zijn.
Net zo goed weet ik waarom ik geen wit brood eet en ook het meeste supermarktbrood achterwege laat.
Maar ik eet dus brood, weinig brood. Brood is een dikmaker maar -in mijn geval- broodnodig. Ik eet dus één sneetje brood in de morgen en één avondboterham. Heel af en toe eens een walnotenbroodje van de Lidl.
Bij ons vind je volkorenbrood van de bakker, voorverpakte sneetjes waldkorn voor als het volkorenbrood op moest zijn, wit brood van de bakker en/of -Zweeds- wit brood uit de Colruyt en/of zelf gebakken wit brood uit een zakske.
Tja, het is niet omdat ik het niet eet dat Luc het niet mag eten. Dat is ook duidelijk.
Waarom nu deze hele uitleg over brood? Omdat ik net nu een artikel onder ogen krijg waarin een hele hoop uitleg staat maar vooral de negatieve -onvolledige- commentaar over waldkorn me opvalt.
Let wel: brood dat er bruin uitziet, is daarom nog niet vezelrijk. Het is mogelijk dat de gebruikte granen zijn bijgekleurd met gebrande mout. Een bekend voorbeeld hiervan is waldkorn brood, dat er bijna zwart uitziet maar geen vezelrijke samenstelling garandeert1.
Over waldkorn heb ik al zoveel negatieve verhalen gehoord, zoveel nonsens gelezen dat ik nu maar bovenstaand argument naar de prullenbak verwijs wegens onvolledig aangezien ze ook niet zeggen dat er geen vezelrijke samenstelling is maar enkel dat ze niet gegarandeerd is.
Als je alles wat niet gegarandeerd is uitsluit … kan je stoppen met asemen dan ga je gegarandeerd dood.
____________________1 Het Nieuwsblad
elsjeveth
Mijn (ex)schoonouders, mensen van het boerenland, dus zelf varken slachten en vet eten, zelfgebakken brood, groenten uit den hof etc. hebben de respectabele leeftijd bereikt van 94 en 99 jaar. Ze aten alles wat de voedsel neuroten als gruwelijk ongezond beschouwden. Conclusie…
Matroos Beek
Beter puur en vet eten dan mager en bewerkt voedsel vol kunstmatige stoffen. Dat hebben je (ex)schoonouders hiermee ook bewezen.
ms
Puur en -niet zo- vet en vooral geen drastische ingrepen.
Matroos Beek
Ik eet best veel vet, maar dan plantaardig- de olijfolie gaat er hier nogal vandoor.
ms
Er was een tijd dat ik zelfs het vet van de schellekes magere hesp sneed. Ik vond het echt vies.
Nu kan ik het wel eten en haal ik er mijn neus niet meer voor op, maar een scheut plantaardige olie doe ik enkel bij tomaten samen met een scheut azijn.
En ik heb al gekeken hoe het moet als je vlees wil braden in een airfryer al vind ik dat nu niet bepaald noodzakelijk.
elsjeveth
Zeker !!!
ms
… dat zij die denken het te weten het ook niet weten.
Matroos Beek
Klopt van die gebrande mout. Ipv brood meng ik ’s morgens: tarwezemelen, lijnzaad en ciazaad in een scheut amandelmelk. Daar voeg ik twee lepels olijfolie aan toe. Het lijkt wel vogeleten.. ik kan nu heel goed fluiten 😆
Verder koop ik koolhydraatarm brood dat de bakker hier zelf maakt. Het is echt heel lekker.
ms
Ik heb brood echt nodig of mijn hele afvalindustrie loopt in het 💯.
Twee keer per dag één boterham en alles is goed, maar fluiten kan ik niet.
Matroos Beek
😁
Bertie
Kleurstoffen om het brood mooi bruin te maken worden inderdaad gebruikt.
Man en ik waren het oneens over brood, hij at die van de bakker, lekker bruin, en geloofde niet aan kleurstoffen. Mijn moeder dito, ze deed er roomboter op en genoot ervan.
Zelf eet ik dagelijks drie of vier sneden goedkoop witbrood van de supermarkt, om het even welke winkel, ik vind het heerlijk met gewone halvarine, kaas en tomaten, soms komkommer en blief niets anders.
Je mag me uitlachen. 😏
ms
Ik lach je niet uit. Ik eet dat ook graag, maar ik krijg er last mee/van.
En dat is niet altijd zo geweest, dat is pas een jaar of tien geleden begonnen. En pas een paar maanden geleden heb ik de link gelegd en loste het probleem zich op.
Nu kan ik denkelijk wél wit brood eten van bij de bakker, maar waarom zou ik?
Bertie
Geen reden, dus niet doen.
ms
🤭
Suskeblogt
Gewoon eten wat je lekker vindt en waar je je goed bij voelt.
ms
Dat is het enige logische. Er scheelt altijd en overal wel iets aan.