Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Wereldboekendag en Vlaanderenleestdag → 1+2

Ergens de voorbije week waren we, na toch wel een hele poos, nog eens in de Kringwinkel van Sint-Truiden binnen gestapt en ik vond er een boekje over Ensor, genummerd.

En Luc vond er een affiche:

(Lees verder onder de foto)

En waar denk je dat wij gisterenmorgen zo iets na tienen binnen stapten?

Ik vond er een paar boeken naar mijn gading. Ik vond er een paar boeken naar Lucs gading. Luc vond er een paar boeken naar zijn gading.

Daardoor gemotiveerd vroeg Luc of we niet ineens naar de kringwinkel van Hasselt -ook Okazi- zouden doorrijden, we moesten toch nog maar enkel naar de Colruyt en anders zaten we toch weer thuis.

Als we dan toch naar Hasselt gaan” vroeg ik “gaan we dan ineens naar de kringwinkel van Diepenbeek ook?” Die hoort ook bij Okazi.

In Hasselt was het al heel wat minder al waren er heel wat meer boeken. Enkel Luc vond er één boek naar zijn gading maar ik vond er een joepie-ding voor een halve euro waar ze elders *hier staat gecensureerde inhoud, ik moet niemand slimmer maken dan ze zijn*.

In Diepenbeek vond ik één boek dat Luc interesseerde, maar dat is eigenlijk een kleinere winkel met een beperkter aanbod, maar de twee keren dat we er nu waren, waren toch wel lonend.

Gezien het ondertussen noen was geworden stelde Luc voor om bij Ikea binnen te springen om daar iets te eten. En ik zei dat de McDonald’s in Sint-Truiden er ook nog was. Ik liet Luc de keuze.

Uiteindelijk waren we pas tegen drieën thuis, nadat we -zoals gezegd- ook nog de Colruyt maar ook nog de kringwinkel van hier met een bezoek vereerden. Maar hier viel geen korting te rapen. Er stond wel een vermelding en koffie met koekskes.

Luc vond er nog een ander snuisterding naar zijn goesting en ik tikte nog vier boekensteunen -om bij de boeken te blijven- op de kop. Die kon ik nog gebruiken in mijn zelfgemaakte kistenkast.

____________________
1 Wereldboekendag
2 Vlaanderenleestdag

Previous

De invloed

Next

Natuurpunt

14 Comments

 1. Een vruchtbaar reisje dus. Alleen, wat is een joepie-ding?

  • ms

   Soms worden zulke kleine uitstapjes wel heel erg prettig.

   Een joepie-ding is een ding uit mijn andere favoriete categorie.

   Je vindt het normaal niet in de kringwinkels, dingen van dat soort staan meestal op Kringding.

   Je kan het natuurlijk in een gespecialiseerde winkel kopen, maar daar beleef ik minder plezier aan want daar zijn ze afgestoft en te nieuw, hebben geen ziel.

   Een joepie-ding is het ding dat je vindt als je moet wachten en wat in een vak met prullaria kijkt en rommelt en ineens een gevoel in je vingers krijgt, je het voorwerp pakt, bekijkt en een luchtbel ter hoogte van je maag voelt opstijgen die je de neiging geeft om een indianenkreet uit te stoten. Maar dat kan niet. Je moet de aandacht niet vestigen op je vondst.

   Je zou een aireke gaan fluiten zo met een air van: “schoon weer vandaag” maar dat zou ook opvallen en bovendien, ik kan niet fluiten.

   Dus leg je gewoon het joepie-ding bij het boek op de kassatoog en zegt zo nonchalant mogelijk: “Doe dit er ook maar bij”. Je legt anderhalve euro op de toog en je bent blij dat Luc niet zegt wat hij denkt, want je weet wat hij denkt.

   En je loopt over de straat nog altijd die bubbel beneden te houden. Dat zou maar een zot zicht zijn, zo’n indianendans met bijhorende kreet op straat in Hasselt.

   In de auto zegt Luc: “Ik dacht dat je geen *censuur” met … wou” en jij antwoordt: “Weet je wel wàt dit is?” En je jubelt, zij het inwendig, de hele weg naar Diepenbeek.

   Dàt is een joepie-ding.

 2. Wij zijn ook kringloopwinkelbezoekers. Zeker ook voor boeken die je ineens ergens tussen ziet staan en helemaal in het ‘potje’ vallen qua voorkeur of interesse. Onlangs nog meegemaakt toen ik in Lelystad (best een stukje rijden vanaf Amsterdam) bij een van de daar gevestigde winkels op dit gebied een viertal boeken vond over vliegtuigen. Heerlijke aanvullingen op wat ik in de bieb al heb staan. Een daarvan uit de vroegere DDR afkomstig en een geweldig verhaal vertellend over de uitdagingen die men in de daar gevestigde luchtvaart-industrie meemaakte in de oude tijden. Dat zijn de dingen die een dag goed maken….

  • ms

   Zeker. Niet dat ik ontgoocheld ben als ik niks vind maar toch …

   En ze waren nog goed aan het bijvullen. We hebben ook 😃 in de bijvuldozen een kijkje genomen.

 3. Een geslaagde dag.
  Al ruim half om bij thuiskomst.
  Eeen joepieding (de naam alleen al is een vondst😅)
  Boek over Ensor….

  • ms

   Telkens denk ik dat ik genoeg boeken heb over Ensor, maar dan vind ik er weer een onweerstaanbare.

   Een “joepie-ding” zegt precies ik bedoel. 🤣

 4. elsjeveth

  Een geslaagde Joepie dag. Lekker snuffelen tussen de boeken. Meestal vind ik wel mijn goesting, soms is het een boek waarbij ik na de eerste bladzijde denk, ah vandaar naar de kringloop verhuisd 🙂

  • ms

   Soms zijn ze nieuw, zoals er nu ook drie bij waren. Het stoort me soms wel een beetje als er iets op die eerste bladzijde geschreven staat, maar niet genoeg ol hem te laten staan, als het me interesseert.

 5. Afgelopen maand ben ik niet naar de kringwinkel geweest. Wie weet morgen wel als dochter naar de breiclub die vlakbij is gaat.

  • ms

   Wij waren er ook al lang niet meer binnen gestapt. Gelukkig vorige week wel, anders hadden we die affiche niet gezien.

   En ja, het was enkel en alleen voor die ene dag Wereldboekendag.

 6. Al bij al een leuke dag!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén