Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De familie bloemkool

Waarom zou ik een romanesco van 2,49€ kopen als een gewone bloemkool maar 1€ kost?

Nog iemand die zich dat afvroeg of afvraagt?

Wetende dat ik een groentenliefhebber ben, de ene groente al wat meer dan de andere, de ene groente al wat minder dan de andere en dat ik enkel en alleen het witte witloof volledig op een zwarte lijst heb staan en dat mijn maag daar alle gestoofde en gebakken uien en prei en aanverwanten heeft aan toegevoegd met een postscriptummeke dat gekookt wél kan.

Ook wetende dat er ooit een tijd is geweest dat ik bloemkool rauw als tussendoortje at. Zin op te knabbelen? Een bloemkoolroosje bood soelaas, twee ook. Dat doe ik niet meer. Ik weet niet wanneer en waarom dat gestopt is. Dat was ergens bij het stopzetten van de zaak, denk ik.

Dat broccoli, een neefke van de bloemkool, niet in de bovenste schuif ligt laat zich vertellen als volgt: “Als Luc vraagt wat we de volgende dag gaan eten, zal ik nooit broccoli zeggen”.

Voor zover de voorgeschiedenis vóór de romanesco. Die lag op een keer in de Colruyt, die lachte snoezig en appetijtelijk en we namen er eentje mee.

Maar lekker dat dat was, lekker. Verfijnd en mooi-ogend op de talloor, noblesse oblige.

Sedertdien heb ik mezelf al meerdere keren de eerste zin van dit log als vraag gesteld. Ik weet het niet, maar doe het toch, niet altijd … maar soms … als ze er is.


Previous

Storm? Of hevige wind?

Next

Als de zon schijnt

10 Comments

 1. Vaak genoeg zien liggen in de schappen maar nooit gegeten.
  Is het verschil met bloemkool zo groot?

 2. Die romanesco ken ik niet. Die zal ik eens meenemen als ik er aan denk in de Colruyt.

 3. Hoe bereid je die dan en waarmee?

  • ms

   Hier wordt ze gewoon gekookt zoals bloemkool.

   Ik eet ze dan ook zo, zonder saus, met een klein beetje koolzaaddressing (rekening houdend met Baskuul).

   Maar je kan ze op allerlei wijzen afwerken, tot zelfs met kaas toe. Even zoeken met google levert meerdere recepten op.

   Ik zou dat jammer vinden omdat ik houd van de smaak van de groente zelf.

   Bij varkensmignonnette … 😋

 4. Nog nooit van geproefd, maar wel al gezien. Een aanrader dus!

 5. elsjeveth

  Het is inderdaad een heerlijke groente, niet alleen de zachtere smaak (wat scheelt in maag oprispingen) maar oogt ook feestelijk op het bord. Gewoon proberen. By the way de foto met alle groenten doet me watertanden. Wat een voorrecht om in een land te wonen met zoveel keuze aan groenvoer

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén