Ik kreeg een e-mail. Dat is niks bijzonder, ik krijg er wel meer.
Maar deze e-mail kwam van de pensioendienst. Die is toch belangrijk, zou je zo denken.
Maar waar ik al nattigheid voelde, die nu eens niet door de regen kwam, was het feit dat ik die e-mail kreeg in de verkeerde mailbox. Dat was ooit mijn officiële vóór gmail op de proppen kwam. Die bestaat dus nog voor oudere contacten. En mijn contact met de pensioendienst is zo oud nog niet.
Een tweede aanwijzing was het feit dat ik in de juiste mailbox geen bericht kreeg van “Doccle”, noch van “My e-box” noch van de Vlaamse Overheid. En ja, die sturen alle drie een bericht als één van de overheidsdiensten ons iets te melden heeft.
Dus ging ik maar rechtstreeks naar “MyPension” -dat doe ik wel altijd, want met die drie tussenpersonen krijg je maar een hoop nodeloze klikken en doorklikken voorgeschoteld- om te zien dat er helemaal geen bericht was, waarop ik de betreffende e-mail doorzond naar SafeOnWeb.
Waarom vertel ik dat nu? Iedereen weet toch al dat er opgepast dient te worden? Wel, meestal verraadt zo’n e-mail wel op één of andere manier dat het niet snor zit: een letterke te veel of een letterke te weinig of een foute domeinextensie achter de punt of wat nog meer …
En eerlijk gezegd, ik vond niks buitengewoon, het was eigenlijk nogal authentiek, wat ik wel erg gevaarlijk begin te vinden. Zoals gezegd, ik klik al nooit op links in die meldingen van een melding. Ik zal daar in de toekomst nog meer aandacht aan geven.
Ze proberen op allerlei slinkse manieren maar als die slinkse manieren zo geperfectioneerd worden dat ze niet meer te onderscheiden zijn van de echte, dan wordt het toch tijd dat daar eens drastisch tegen opgetreden wordt.
Ze kunnen veel, ze kunnen oplichters oppakken, ze kunnen valse profielen vinden op zeer korte tijd en noem maar op. Een virtuele brandmuur optrekken waar bedrieglijke experten niet over kunnen lijkt mij hier wel aangewezen.
petergreyphotography
Het is een soort van wapenwedloop. Op iedere bescherming volgt een nog geraffineerdere inbraakpoging. Tot nu toe is niets afdoende gebleken. Wim Helsen had een programma dat heette: Bij mij zijt ge veilig. Bij Wim misschien wel, maar op het internet – nog – niet.
ms
Niemand is veilig, nergens. Je weet niet waar wat op de loer ligt, de gazetten staan er vol van.
En diegene die tegen mij zegt: “Mij kunt ge vertrouwen” wantrouw ik als eerste.
Matroos Beek
Ze worden steeds slimmer en de mails zijn steeds vaker moeilijk te onderscheiden. Het is en blijft opletten geblazen!
ms
Het is gewoon niet meer alleen voorzichtig zijn, het is gewoon niks meer vertrouwen, maar dan ook niks.
Suskeblogt
Het blijft inderdaad opletten. Ook berichten van zogenaamde kennissen met link naar weet ik waar open ik niet. Zo vlug mogelijk verwijderen.
ms
Zogenaamde kennissen heb ik eigenlijk niet. Ofwel ken ik ze, ofwel niet. Die halfslachtigen mijd ik als hel.
Bertie
Uitgekookt zijn ze, de rotzakken.
En weet je, we denken dat we er nooit zullen inlopen, we weten waar we op moeten letten, maar het kan ook ons zomaar overkomen.
ms
Het kan gewoon iedereen overkomen. Een ogenblik onachtzaam en pataboem!
elsjeveth
Een paar zogezegd knappe koppen of misschien maar eentje die steeds opnieuw het bedriegerswiel uit zitten te vinden, met vaak lucratief resultaat voor de bedrieger.
Je moet er maar blij van worden, zielige mensen zijn het.
ms
Ze houden de rest wel bij de les … 😐