Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Eerste contact

Bij de aanvang van de coronapandemie kreeg ik door dat mondmaskers het horen nog bemoeilijkten. Het horen? Niet echt het horen op zich. Maar ik had nood aan het mondjeskijken. Dus ergens moet ik ongeweten -een vorm van- liplezen aangeleerd hebben.

Toen we die periode vorig jaar naar First Dates keken, viel het me op dat tanden nogal veel in de gesprekken voorkwamen, zowel als afknapper als als compliment.

En dat is een gevoelig punt. Ik had dat namelijk bij mezelf. Van kindsbeen af had ik er problemen mee, mijn melktanden moesten getrokken worden, de nieuwe kwamen uit met gaten. Ik moest op mijn elfde een “appareil“, was de tandenpoetser bij uitstek en liep twee keer per jaar naar de tandarts voor controle en bijwerken.

En toch glimlachte ik niet op foto’s en toch lachte ik niet alsof ik de hele zaal binnen wou happen, zoals nu de trend lijkt te zijn. En ja, ik weet dat aan mijn tanden.

Wat is nu het gevolg? Het eerste wat ik bekijk als ik iemand ontmoet zijn niet langer de ogen, maar de tanden.

Na mondjeskijken krijg ik nu last van tandenkijken.

Previous

Een nacht in het museum

Next

Het zwemabonnement

23 Comments

 1. Ik erger me dood aan de te veel aanwezige en te witte tanden van onze bn-ers bij jullie bv-ers geheten.

  • ms

   “Sourire Pepsodent” noemde een vroegere collega dat.

   Maar dat vind ik minder erg dan die welke steeds hun tanden willen showen, waarschijnlijk lieten die dan ook behandelen.

 2. Is dat tandkijken van de laatste tijd? Ik kan me goed voorstellen dat datgene waar je bij jezelf onzeker over bent of misschien zelfs een hekel aan hebt een soort van obsessie wordt of geweest is. Ik ken iemand die altijd achter haar hand lachte, tot ze echt niet meer om de tandarts heen kon en toen meteen alles liet trekken. Opvallend is hoe prachtig gezond en recht de gebitten van jonge mensen tegenwoordig zijn. Als je de rest van het gezicht niet zou kunnen zien dan zou aan de tanden de leeftijd van iemand kunnen schatten. Helemaal gaaf tegenover de onordelijke wanhoop in de monden van sommigen van onze generatie. 🙂

  • Ik heb 25.000€ aan het gebit van mijn zoon uitgegeven. En wat zegt die jongen? Dat het te veel pijn deed. Ondertussen heeft hij een prachtig gebit waar nooit meer iets aan gedaan hoeft te worden. Ik wou dat ik dat had.

  • ms

   Mijn ouders hadden een kunstgebit op hun 30ste, mijn kinderen hebben een gaaf mooi gebit maar geen pianoklavier.

   Ik heb altijd slechte tanden gehad. Geërfd zeker. Gelukkig hebben mijn kinderen dat van hun vader geërfd.

   • Het enige wat tandartsen vroeger goed konden doen was tanden trekken en achteraf een plastieken kunstgebit aansmeren dat meestal in een glas water ofzo bleef liggen. Nu zijn de mogelijkheden bij tandartsen heel ruim zodat trekken zowat het laatste is. Goed onderhoud van tanden is een must maar zoals je zegt : als het gebit op zich niet goed is, zullen er toch problemen komen vroeg of laat.

 3. Ergerlijk, die lachjes met veel tanden, allemaal hetzelfde gezicht. Ik las dat ze bij de oudere goden lang niet altijd echt zijn, dat er, bijvoorbeeld, een tandhoesje over het eigen gebit geschoven wordt.

 4. Ik heb zeer goede en mooie tanden, vind ik van mezelf. Of tenminste, die had ik. Met mijn mondkankeroperatie zijn er onderaan zes snijtanden + bot (+ al de rest) verwijderd. Mijn mooie degelijke tanden weg, dat vond ik bijna nog erger dan de kanker zelf. Ik heb twee jaar zonder ondergebit gezeten. Sinds mei heb ik onderaan een prothese op implantaten. Het is mooi gedaan maar ik kan niet aan het gevoel wennen.

 5. Ik vind een verzorgd gebit belangrijk, maar een beetje scheef vind ik niet erg. Een gebit dat mij verblindt van gekunstelde witheid (Hollywood-look) vind ik echt niet mooi.

  • ms

   Ik heb heb het altijd belangrijk gevonden. Maar het uitzicht heb je niet in de hand.

   Als ik gewoon babbel, zie je ze niet, maar lachen camoufleer ik.

   • Dat is toch vervelend. Ik had altijd een mooi gebit, maar mijn tanden zijn nu ook onderhavig aan slijtage. De laatste jaren moet ik om de haverklap tandsteen laten verwijderen en laten polijsten. Onlangs werd een foto genomen en daaruit bleek dat mijn bot terugtrekt waar mijn snijtanden zitten. In mijn tienerjaren werd ik daar geopereerd en blijkbaar daardoor + door de leeftijd zullen mijn snijtanden minder vast komen te zitten. Dat is nu al te zien op de röntgenfoto, mijn wortels verliezen hun grip… 😱 Mijn grootste nachtmerrie is dat ik plots een of meerdere tanden zou verliezen.

 6. elsjeveth

  Ik heb dat met handen 🙁 allereerst kijk ik naar iemands handen, daarna naar de tanden kwestie van oei of leuk. In de mondkapjes tijd bleef het dan maar bij handjes kijken

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén