Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Boekenruilkasten

Het principe van boekenruilkasten bestaat al langer. Het systeem is ook onder andere namen gekend en zet Wikipedia “Openbare Boekenkast1” in de titel van hun artikel, maar ik vind het “ruilen” bij die benaming wat over het hoofd gezien.

Ook in Landen staat er zo een kastje waar we wel vaker voorbij rijden, maar er zijn er wel meer2.

Waaronder er blijkbaar eentje de wachtzaal van het station, geplaatst door de NMBS. Dat vond Luc ergens op een FB-pagina3 van Landen. Diegenen die het niet kunnen zien, troost U, ik ook niet.

Daar waren we dan al zeker een keer aan voorbijgelopen toen we naar de tentoonstelling van Vivian Maier gingen. Hoog tijd dat we in het vervolg ook het wachtzaalmeubilair van het station aan een inspectie onderwerpen dus.

Al gaat het daar, bij “Enjoy a book4” van NMBS ook meer over het lenen van een boek dan over ruilen, aangezien er verwacht wordt dat je het in een boekenruilkast in een -eventueel ander- station terug plaatst. Maar, je kan wel boeken doneren.

Dat moesten we toch eens van naderbij bekijken, al zou het dan in het station van Aarschot worden, gisteren nà de boekenmarkt. Daar passeerden we sowieso in het naar huis rijden.

Hopelijk zouden ze daar niet denken dat we die auto vol boeken gingen uitladen en alle boeken doneren.

(Lees verder onder de foto’s)

Na het grondig bekijken van de voorhanden zijnde boeken en nadat onze auto aangaf dat we zijn linker voorpoot moesten oppompen beslisten we toch maar eens naar het station van Landen te rijden. Dan waren we daar ook ineens vanaf. Het station en de pomp liggen op 50m van elkaar.

De boekenruilkast in Landen? Beide zijden?

(Lees verder onder de foto’s)

Mooi initiatief!

Verder -zoals in goede politiereeksen betaamt- geen commentaar.

____________________
1 Boekenruilkast volgens Wikipedia
2 Boekenruilkasten in Landen
3 Boekenruilkast op FB
4 Boekenruilkast NMBS
Achterafke VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/11/25/nmbs-installeert-boekenruilkast-aan-station-van-landen/
____________________

Previous

Wisselen en teruggeven

Next

De besluiper

15 Comments

 1. Onlangs heb ik eens opgezocht waar er dergelijke boekenkasten in Roeselare staan. Blijkbaar op plaatsen waar ik zo goed als nooit passeer. Ik ga er eens werk van maken om er enkele eens te gaan bekijken.

 2. Ik heb vele jaren geleden nog aan ‘bookcrossing’ gedaan. Totaal anders dan ruilen of lenen, maar ik vond het destijds wel spannend om te zien of een boek, dat ik ergens in het verre buitenland had losgelaten (want zo heet dat dan), gevonden en geregistreerd werd.

 3. Bij de boekenruilkasten heb ik de bemerking dat de boeken er niet op vooruitgaan door de weersinvloeden.

 4. Mooi intitiatief. Zelf heb ik er geen ervaring mee.
  Naar de tentoonstelling van Vivian Maier was ik ook graag geweest.

 5. Het idee geef ik een tien. De uitvoering een mager vijfje. Maar goed, je moet érgens beginnen.

  • ms

   Het begin was jaren geleden toen mensen op eigen initiatief een boek in de trein lieten liggen en vroegen aan ieder die het vond er kort in te noteren waar het zich bevond.

   Blijkbaar wilden ze het algemener maken.

 6. elsjeveth

  Vijf huizen hier vandaan, staat een boekenkast (mini bieb) mooi exemplaar, timmerhuisvlijt zo te zien. Goed gevuld en regelmatig zie je andere boeken in de kast verschijnen. Ik heb er regelmatig gedoneerd en ook geleend.
  Hier in het dorp blijkt het dus te werken zo´n biebje.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén