Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Woordarcheologie

Had ik het over vergeten woorden, viel me één van de daaropvolgende nachten zomaar plots weer een woord in.

Mijn vader had geen gereedschap. Hij had aalam, dat zat in de aalambak. Die bak zag er niet uit zoals gereedschapskisten van nu, maar leek eerder op een vroegere munitiekist, zo in hout met twee kliphaken.

Ik heb het internet al afgezocht naar de mogelijke oorsprong van het woord, maar het internet zwijgt ook in alle talen. Ik dacht al aan een verbastering van één of andere verbastering en/of vertaling van vroeger en Luc kende het ook al niet.

Maar omdat ik niet op wou geven ging ik bij “Het Vlaams woordenboek1” kijken, al heb ik het om bepaalde redenen ook niet voor die site. Omdat het daar ook niet op schrijfwijze te vinden was ben ik alfabetisch gaan kijken … en jà! Daar was het!

Ze schreven het dan wel als “alaam” maar bij ons werd het wel als “aalam” uitgesproken.

____________________
Het Vlaams woordenboek

Previous

Wie? Wat? Waar? Wanneer?

Next

Een trio minus één

14 Comments

 1. Het woord ken ik niet, terwijl ik toch in Zws-Vlaanderen ben geboren, maar wel interessant, zo heb ik weer wat bijgeleerd. Fijne vrijdag gewenst.

  • ms

   Ze zeggen dan wel dat het daar bekend is, maar daarom kent iedereen het nog niet. Luc dus ook niet, hij had het nog nooit gehoord.

 2. Haha, ik dacht aan een privé afkorting maar het blijkt dus te bestaan. Mooi woord.
  Zodra ik haar spreek ga ik schoonzus uit Zeeuws Vlaanderen vragen: heb je je alaam nog? 😁

 3. Alaam werd hier ook gebruikt voor gereedschap. De uitspraak van het woord zal wel anders geweest zijn, hier op zijn westvlaams.

 4. elsjeveth

  Ha ik kende het ook niet, zelfs mijn (ex)schoonvader (Zeeuws-Vlaming in hart en nieren) gebruikte het woord nooit.
  Weer wat geleerd op deze druilerige vrijdag.

  • ms

   Het is ook jaren geleden dat ik het gebruikte of hoorde gebruiken. Sedert mijn 13de woonde ik blijkbaar niet meer in de aalamzone.

 5. Dat woord ken ik! Mijn ouders spraken ook over het alaam = gereedschap.

 6. Weer wat nieuws geleerd!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén