Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De cybers hebben aangevallen

Toen ik deze week ging opzoeken hoe het nu juist zat met het Nachtegalenpark, het Park Den Brandt en het Middelheimpark, omdat we daar vroeger toch van het ene in het andere doorliepen, kreeg ik een rood sein met de vermelding dat de website van de stad Antwerpen te maken had gehad met een grote cyberaanval tijdens de nacht van 5 op 6 december.

Ik gooide de site dicht en wou er ook voorlopig niet naar linken op het blog.

Toeval wil dat er de daaropvolgende dag een artikel in de krant stond dat meer uitleg gaf. Het betreft dus iets meer dan een uiteenzetting over een paar parken1.

Later op de dag kwam er nog een artikel over de hackers die er achter zaten2.

En nog een poos later bleek dat ze niet alleen hackten maar ook gingen chanteren3.

Het moet verschrikkelijk zijn als je dat als grootstad meemaakt.

Maar de nacht van 5 op 6 december? Dat is toch de nacht dat Sinterklaas passeerde? Misschien heeft die iets meer gezien. Misschien weet die iets meer. Ik zou hem daarover toch eens interpelleren bij de volgende gemeenteraad, alhoewel … hoe moet je een uitnodiging sturen als het boeltje plat ligt?
En terwijl Luc gisteren voor het middageten zorgde kwam hij even melden dat hij net op de radio had gehoord dat ze in Diest ook prijs hadden, wat na het middageten ook in de gazet stond4. Maar dat was dan de nacht van zondag op maandag.

Conclusie: er zijn toch veel mensen slimmer dan ik. Die zullen geen heel leven werken om dan nog alles afgepakt te zien worden.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/12/12/hacking-antwerpen/
3 Het Laatste Nieuws
4 Het Nieuwsblad
____________________

Previous

Groottante botst met oudtante

Next

De koeken … euh … boekenmarkt

16 Comments

 1. Ik druk op ‘like’ om te laten weten dat ik je stukje gelezen heb en waardeer, maar leuk is deze toestand natuurlijk allerminst. Wat een ramp voor Antwerpen en misschien ook Diest. Hoe zorgelijk is dit! En wat is dat dan allemaal kwetsbaar! Zo’n hele stad plat, als het tegenzit kost het enorm veel geld en wat er eventueel nog achter weg komt voor burgers van wie de persoonlijke informatie gestolen is is afwachten. Het is natuurlijk mooi dat je systemen op elkaar aangesloten zijn zodat je snel en accuraat gegevens kunt opvragen, verzenden en combineren, met als doel en uitkomst een goede dienstverlening en onderlinge communicatie, maar als de hele zaak door kwaadwillenden wordt overgenomen zijn de gevolgen immens. Je zou er bijna blij van worden dat Nederland computersystematisch gezien een primitieve warboel is. De les die ik weer eens leer uit dit bericht is dat als gevraagd wordt mijn gegevens met deze of gene te ‘delen’, ik daar zeer terughoudend in zal zijn, al kun je er steeds vaker bij overheden niet aan ontkomen.

  • ms

   Dat vind ik nu een beetje fout geredeneerd. Dat lijkt op wat ze nu zo mooi victim blaming noemen en dat is het slachtoffer de schuld geven.

   Dat je moet oppassen? Ja. Dat je niet alles op internet moet gooien? Ook ja.

   Maar daarom de vooruitgang tegenhouden is, volgens mij, een stap te ver. Criminaliteit bestond en bestaat en die evolueert mee.

   Indertijd toen de mensen niets hadden werd dat ook nog afgepakt. Zelfs de beesten doen het. Wachten tot er ene succes heeft op jacht en dat proberen in te pikken.

   En ja, wij zitten ook bij die lijst die ze mogelijk publiek gaan maken. Ik heb daar nog maar pas een paar reservaties gemaakt voor een paar museumbezoeken. En dat moest op de site van de stad Antwerpen.

   • Ik snap je punt. Maar waar het mij om ging is de machteloosheid. Je kunt je als burger tegen dit soort zaken niet verweren. Je hebt er geen invloed op, zoals je wel invloed hebt op inbrekers in je huis bijvoorbeeld, door goede sloten te plaatsen en de ramen niet open te laten staan. Het garandeert niks, maar het is in elk geval iets dat je kunt doen. Bovendien, als er bij jou wordt ingebroken dan betekent dat niet dat dan ook overal wordt ingebroken, tezelfdertijd. De schaal van zo’n hack op een overheidsinstelling (of bedrijf) is immens. Wat je eraan kunt doen weet ik niet. Misschien moet je ‘schotten’ aanbrengen, zoals in een onderzeeër. Als een compartiment lek raakt, dan vergaat het ding niet (meteen). Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de bereikbaarheid en snelheid, maar misschien moet dat de prijs zijn. De gevolgen van een hack nu vind ik te groot. Ik hoop dat jullie geen last van deze toestand gaan krijgen!

    • ms

     Inderdaad. De grootschaligheid ervan en het teveel aan mogelijke slordigheden, omdat het van te veel personen afhangt maar dat verwijt men nu ook al aan mensen die iets in hun auto laten liggen die dan wél goed afgesloten is.

     En dat vind ik óók te ver gaan. Een auto is, net als een huis, privéterrein. Maar wat is de volgende stap? Dat het je eigen schuld is als je met je laptop voor een venster gaat zitten? Thuis hangen dan wel gordijnen en dat kan in een auto niet.

     Laat ik mijn sjakosj beneden staan en er wordt ingebroken, dan is dat uitlokking. Neem ik ze mee naar boven en ik word overvallen en in elkaar geklopt, is dat ook uitlokking.

     Dit is een wat simpel voorbeeld, maar afhankelijk van wie het onderzoek doet, kan het op die manier altijd zo uitgelegd worden dat het mijn eigen schuld is.

     Het antwoord is altijd moeilijker dan het probleem.

     Reserveren bij een museum zal dezelfde impact niet hebben als voor de Antwerpenaren die met alles bij de stad geregistreerd zijn, denk -en hoop- ik.

 2. Marieclaire

  Het zijn de zwarte pieten die het deden. Groot protest omdat ze niet zwart mogen zijn, ik heb al mijn restanten zwarte schoenverf al gedoneerd, de nieuwe heb ik nodig voor mijn eigen schoenen. Ik draag immers alleen maar zwarte. Om een beetje up to date blijven, iemand moet het doen,

  • ms

   Zwarte blink heb ik nog. Bruine niet meer, blijkbaar moet ik mijn bruine schoenen inwrijven met iets transparant.

   Transparante pieten, het zou nog wat geven.

 3. Die hackers zijn slimme mensen die weten hoe ze binnen moeten dringen in sites allerlei. Alleen jammer dat ze hun kennis voor criminele doeleinden gebruiken.

  • ms

   Ze zijn dan ook slim genoeg om te weten dat ze, als ze andere criminele organisaties op de korrel zouden nemen, die zich wél revancheren met slechte gevolgen van dien voor de hackers.

   Ja, zó slim zijn ze wel.

 4. Je wordt er niet goed van en hoopt in eerste instantie dat het een sinterklaasgrap is.
  Helaas….

  • ms

   Het is dubbel. Als Antwerpen betaalt zet dat de deur open voor meer van die aanvallen.

   Betalen ze niet, dan kan dat overlast betekenen voor heel veel mensen.

   Wat Antwerpen ook doet, het zal nooit goed zijn.

   • Snap ik. Slachtoffers worden voor het blok gezet.

    • ms

     Tijd dat ze ethical hackers gaan inschakelen ter voorkoming van dit soort aanvallen.

     Als je soms leest hoe onachtzaam met informatie wordt omgesprongen bij grote brdrijven en instanties kaan een terdege opgeleide hacker, volgens mij, de zaak beter begeleiden in ingrijpen.

 5. Wat een vreselijke en netelige kwestie. Hak die hackers in de pan. Als je ze ooit kan vinden…

 6. elsjeveth

  De meest gevaarlijke vijand van deze tijd, zo zie ik het. Sluipmoordenaars die ongezien en ongestraft hun verwoesting aanrichten. Het toont maar weer aan dat de digitale wereld waarin we leven uiterst kwetsbaar is.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén