Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Te bad of niet te bad

Soms als ik over iets blog, lees ik kort daarna daarover iets in de krant en dan denk ik: “Afkijkers!” Deze keer waren ze me voor. Maar ik ga het er toch over hebben.

Ik wou het dus hebben over de koude en de badkamer. Het lijkt ook wel een titel van een modern sprookje. Maar het is wel een feit dat de situatie thuis helemaal anders is dan in een hotel. Daar is het warm -soms té- zowel in de kamer maar ook in de badkamer.

En dan lees ik in het artikel:

Je bent niet vaak in je badkamer, maar het moet er wel aangenaam zijn (…)

Maar hier thuis, door alle perikelen ooit met verbouwingen hebben wij geen echte centrale verwarming maar verwarmen we met accumulatoren. Dat houdt in dat er op de badkamer een elektrische handdoekradiator hangt. Meestal volstaat dat.

Maar bij erg koude vriestemperaturen, zoals nu, is het er ’s ochtends en bij het douchen toch wat aan de frisse kant. Zodoende staat er een bijverwarming die enkel op die momenten aan staat.

Want, zie je, iemand die -zoals ik- groot geworden is met één stoof in de woonplaats, zich wassen in het achterkeukske en baden in het kot bij een kachel die voor de gelegenheid werd aangestoken, is het allemaal zo moeilijk niet.

En dan vragen ze zich in het artikel erbij af:

(…) hoe verwarm je ze efficiënt1?

en krijg je een hele hoop te lezen waarmee ze denken informatief te zijn -misschien willen ze dat wel zijn- maar waarbij ik me maar weer afvraag waar de grens ligt tussen informatie verstrekken en publiciteit maken.

____________________
1 Het Laatste Nieuws

Previous

De koeken … euh … boekenmarkt

Next

Waar de chef -soms- de mosterd haalt

13 Comments

  1. Koude badkamers. Daar zijn er teveel van geweest in mijn leven. Wat ben ik blij met de radiator in mijn huidige badkamertje! Het is zo’n beetje de warmste plek in mijn huis dezer dagen. Ik was ooit in zo’n tropisch zwemparadijs waar ze een knuffelmuur hadden. Een openbaring! Net als jij en menig lezer van je blog kom ik uit de tijd van een kolenkachel in de woonkamer en ijskoude vertrekken overal elders in het huis. Ik wil niet beweren dat ik me toen ’s winters nooit waste, daar zorgde mijn moeder wel voor, maar zeer zelden met plezier. Nu zing ik het hoogste lied, terwijl ik me spinnend tegen mijn persoonlijke knuffelmuur vlei. (Je krijgt er alleen wel horizontale strepen van op je rug.)

    • ms

      Dat zeg ik soms tegen Luc, als hij maar weer eens begint over het lager afstellen van de verwarming, dat ik al kou genoeg heb gehad in mijn leven. En pas op, ik ben geen koukiek/koukleum. Maar Luc kan er nóg beter tegen dan ik.

      De badkamer mag bijvoorbeeld ook niet té warm zijn. Daar kan ik ook niet tegen.

      Ik vind mijn systeem van nu best goed eigenlijk. Een standaardinstelling op die radiator en de bijverwarming aan bij het wassen en douchen.

  2. Voor mijn 10e hadden we niet eens een badkamer en dat met negen kinderen. We werden in huis gewassen, of in de keuken even een lapje erover doordeweeks. In het badje in het weekend in de woonkamer. Dus ja waar praten ze eigenlijk over? Wij waren tenminste nooit ziek. Mijn badkamer is me nu te warm 😉 daarom douche ik buiten – koud. Jammer dat het niet kan op deze ijskoude dagen omdat de leidingen bevriezen.

    • ms

      Wij waren gebonden aan de huizen van de rijkswacht. Op mijn dertiende kwam daar een badkamer met een stortbad *grijns* maar toen verhuisden we.

      Daarna was het gedaan met baden in de woonplaats, er was een kot aan het volgende huis waar de Leuvense stoof voor de warmte tijdens het baden moest zorgen.

      Mijn douche is liefst zo heet mogelijk, al kan ik echt wel een koude douche verdragen (zeker na een saunabeurt), maar ik ga me niet met koud water meer wassen, zoals in mijn kindertijd, en al zeker niet douchen.

      Koud naar warm lokt bij mij een reactie in mijn gezicht uit waar ik niet zo blij mee ben, de dokter noemde het lichte rosacea maar ik heb er geen last meer van sedert we op pensioen zijn.

      Een buitendouche in de zomer? Ik denk het niet. Ik houd ook niet van waterpistolen. Saai als ik ben. 😉

  3. Het is een feit dat een badkamer niet 24 op 24 heel warm moet zijn. Ik ben er hooguit 10 minuten. Alle drie samen wordt de badkamer hooguit 2 uur intens gebruikt. De radiator laag zetten bij niet gebruiken is doeltreffend genoeg.

    • ms

      Daarom staat onze radiator op een standaardtemperatuur en als hij die niet haalt (zoals nu bij vriesweer) duw ik efkes op dat knopke van die bijverwarming. En ik zet die terug uit als ik de badkamer verlaat.

  4. Betegeling maakt badkamers of douchecellen vanzelf kouder, daarom zet ik daar de radiator vol open, of, toen we een elektrisch kacheltje hadden, op vol vermogen.
    Ook wij kwamen groot met een groot gezin zonder bad e.d., zelfs de wc stond buiten. Nooit ziek? Misschien, het werd niet altijd toegegeven.

    • ms

      Nooit ziek. Maar dat zal wel van persoon tot persoon afgehangen hebben. Want bij ons thuis was enkel ons moeder af en toe aan het klagen maar dat ging dan over migraine.

      • Bij ons was iemand pas ziek wanneer er ‘echt’ iets aan de hand was. Blinde darmontsteking, gebroken been, of zoiets.
        Beetje misselijk zijn of een gevatte kou telde niet mee.

  5. elsjeveth

    Wat geniet ik van de warme badkamer met vloerverwarming, ik moet niet meer denken aan de tijd in de teil bij ons thuis in de keuken en mama met een ruwe washand me letterlijk te lijf gaan. Goed voor de doorbloeding daar krijg je het warm van.
    Geef mij dan maar de knuffelmuur 🙂

  6. Als kind gingen we in de tobbe voor de kolenkachel in de winter tenminste, in de zomer hoefde dat niet dan kon het gewoon in de keuken. Nu had het huis waar ik tot mijn vierde jaar woonde ook geen badkamer, iedereen waste zich in de keuken met koud water. Baden ging dus in de teil, wat vonden we het luxe toen we verhuisd waren naar een nieuwe woning daar was een echte badkamer met een douche. Wel weet ik dat we dat als kleine kinderen eerst wel eng vonden die douche. Mijn moeder liet ons eerst wennen doordat we met onze kleine parapluutjes door de douchestraal mochten lopen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén