Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Een tiende tegenslag? Of juist niet?

Er was een tijd dat wij in de winter steeds Hasseltse koffie of Irish coffee of Glühwein in een fles in huis hadden. Meestal dronk ik daar een tas van nadat ik, na winterse natte buitenactiviteiten, binnenkwam.

Maar dat is allemaal vele jaren geleden, we kopen dat niet meer.

Maar onderweg van Aalst naar huis voelde ik de klammigheid in mijn jeans, de natte broekspijpen die mijn sokken nat maakten, natte voeten, koude voeten en … voelde ik nu opeens ook een koude rilling op mijn rug? “Rijden we even langs de Colruyt?” vroeg ik. Ik wou zo een fles uit lang vervlogen dagen gaan kopen.

Maar eens van de autosnelweg wou ik liefst zo snel mogelijk thuis zijn, andere warme kleren -zoals een gemoltoneerde trainingsbroek- aantrekken en dacht aan de twee, nooit geopende, flessen: een fles whisky uit Arran en een fles Vodka, die Luc ooit als geschenk kreeg.

De whisky uit Arran staat er al sedert 2014 en ik bedacht dat het toch geen bewaarwhisky was maar drinkwhisky. We hadden die ooit meegebracht omdat sommige eventuele bezoekers wel van een glas whisky konden genieten. We zagen die sommige eventuele bezoekers enkel nog sporadisch en sedert corona niet meer.

Ik haalde de fles uit zijn mooie verpakking, trok de folie van rond de stop en had de kop van de stop afgebroken in mijn hand. De rest van de kurk zag er nogal kruimelig uit en was dat ook. Met een kurkentrekker ging het al helemaal fout en boorde die enkel brokken en brokjes kurk naar boven.

Maar de whisky was voortreffelijk. Deze was/is lekker terwijl ik whisky, die ik vroeger dronk te scherp vond en enkel goed om een in een glas cola te kappen.

Een geluk bij een ongeluk toch. Stel dat we nog enkele jaren op die sommige eventuele bezoekers hadden gewacht, wat had ik dan in die mooie verpakkingsdoos gevonden?

Maar nu is er een ander probleem, een nieuw probleem. Wie gaat nu die fles whisky met die kluts er uit verder uitdrinken? Ik voel me niet geroepen en als ik rondkijk zie ik ook geen gegadigden.

Previous

Gemiezer

Next

Sluikreclame

16 Comments

 1. Whisky blijft toch eindeloos goed? Als er stukjes kurk in drijven zou je de whisky door een koffiefilter laten lopen en in een schone fles doen. Maar… met een beetje geluk komen er nog veel natte en koude dagen met koude voeten en natte sokken, en dan hoef je die whisky helemaal niet zo erg lang te bewaren.

  • ms

   Ik dacht dat van parfum ook, dat dat eindeloos goed bleef omdat het ook op een basis van alcohol is.

   Overgieten. Daar dacht ik ook al aan, maar het is maar één klein stukje dat in de fles beland is. Misschien is het handiger om te filteren bij het uitschenken.

   Nu probeer ik niet meer met natte en koude voeten/sokken te zitten. Meestal komen we na zo een wandeling gewoon thuis. Maar het kan … binnen een jaar of 9 misschien.

 2. Whisky drink ik niet daar ik jaren geleden gestopt ben met alcohol drinken. Wie weet komen er nog dagen dat je die whisky zult nodig hebben om terug op te warmen.

  • ms

   Ik dronk het eigenlijk nooit, gewoon één keer om te proeven en een paar keer in de cola. Daarmee ook dat die fles hier zo lang ongeopend gestaan heeft waarschijnlijk.

   Het enige wat ik soms drink dat sterker is dan water is koffie en eens een witte wijn.

 3. Dat klutsje raakt vast wel op, op een ander moment waarop je weer eens met koude rillingen zit. Volgende winter is hij ook nog goed.

 4. Ik sluit me aan: het is voor de komende natte en kille dagen. Je wordt er lekker warm van. Zegt men, ik lust het niet.
  Ingeval er sprake is van kurkkruimels een theezeefje gebruiken bij het inschenken.

  • ms

   Voila, dat dacht ik ook. Ik zie één stuk zitten. Maar of er ook nog kruimels in zitten kan ik niet zien. En daarmee heeft dat zeefje dan ook nog eens zijn dienst bewezen.

 5. elsjeveth

  De komende natte en koude dagen kan de whisky je verwarmen, en mocht er heel in t onverwachts toch een bezoeker komen aanwaaien kan die meegenieten.

 6. Heerlijk. Whisky. Maar dan wel de echte Schotse Single Malt. Kan prima worden bewaard. Verdampt hooguit een beetje (Angel’s Share) maar dat is meestal als het nog in de vaten ligt te rijpen. Overgieten zal dus prima gaan met een nieuwe dop erop en af en toe een ‘dram’ bij dit Schotse weer…. Lekker hoor.

  • ms

   Echte Schotse Single Malt, van Arran, 10 jaar oud, nu dus 19.

   Er staat een andere dop op dat wel, maar overgieten, weet ik nog zo niet.

 7. Tegenwoordig drink ik eigenlijk nooit meer sterkte drank, maar vroeger wel cola met rum of 7up met whisky . Ooit ben ik in Schotland bij de Glennfiddigh whiskystokerij geweest. ( ik weet niet of ik dat nu nog goed schrijf) Maar als je dan even boven zo’n brouwketel hebt gehangen zou je nooit meer drinken . Tjonge wat een lucht komt daarvan af.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén