Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Zwart, koud en zonder zjesten

Ik drink veel koffie, soms denk ik dat ik wel te veel koffie drink, maar kijk, het werd me nu eenmaal zo geleerd. Ik kreeg koffie op mijn vierde, ik wou er geen melk in. Op mijn veertiende gooide ik ook de suiker er uit omdat de dokter toen vertelde dat de puberacne van zoetigheid kwam.

Maar niet alleen dàt! Op schoolreizen kreeg ik het oude gebutste ijzeren kruikje mee, gevuld met koude koffie. En terwijl mijn klasgenoten aan de cola en de fanta zaten dronk ik koude koffie en deed alsof de geringschattende opmerkingen me niet raakten.

Toen ik het thuis aanhaalde zei mijn moeder dat cola en fanta voor kinderen met zjesten waren en dat er niks beter was om de dorst te lessen dan koffie en kouwe koffie was in de zomer nog veel en veel beter.

Zelf dronk ze botermelk en ik was blij dat ze dat niet in dat kruikske deed.

Gisteren vertelde Luc -die praktisch nooit koffie drinkt- dat hij een paar tassen koude koffie had gedronken, want -vroeg hij zich luidop af- wat moet een mens anders drinken met die hitte?

Ik bleef mijn hele leven koffie drinken, maar ik drink hem niet koud … of het zou een vergetelheid moeten zijn.

Previous

En nog een beetje beton …

Next

Hagenpad in Hageland

15 Comments

 1. Koude koffie! Het is lang geleden dat ik weer eens op de gedachte eraan wordt gebracht. Zelf drink ik het niet, de koffie koud bedoel ik, maar ik moet nu denken aan mijn oom de veeboer waar ik wel logeerde. Hij werkte ’s morgens voor het melken de koffie van de dag ervoor met grote slokken naar binnen, rechtstreeks uit de kan. Het zal met het vroege tijdstip te maken hebben gehad en ook met zuinigheid, want weggooien deed je niet. Na het melken waren er boterhammen en was er – gelukkig – hete koffie. Met veel melk, dat wel.

  • ms

   Van melk houd ik niet, ook niet in koffie. Melk is goed om pannekoeken te bakken, dat wel. 😁

   Als ik geconcentreerd bezig ben kan het wel eens gebeuren dat ik mijn tas koffie vergeet. Dan drink ik hem wel zo uit.

   Ik gebruik oploskoffie omdat ik alleen koffie drink, ik thermoskoffie ook niet lekker vind en hem liever vers heb. Daarmee is er ook nooit een halve kan over.

   Jaren geleden heb ik eens zo een ijskoffie geprobeerd. Dat was ook geen succes. 😲

 2. Je bent er mee vergroeid. 🙂 Als het je bevalt , waarom niet.
  Het doet me denken aan een zwager die zo dacht over thee: sterk, koud, puur, in een handige beugelfles(Grolsch) gegoten. Voor een lange werkdag twee flessen.
  Aan mij niet besteed, ik doe een moord voor een mok verse loeihete nescafé, ander goudmerk is ook goed. Met 3 zoetjes en een guts magere melk.

  • ms

   Ik drink géén kouwe koffie. Daar bedank ik voor.

   Loeiheet mag hij ook niet zien, iets warmer dan warm maar niet zo dat ik mij verbrandt. Nescafé Gold, inderdaad. Altijd vers gemaakt. Geen zoet, geen melk. Zwart als de nacht zonder doorkijk.

 3. Tegenwoordig kan je veel soorten koffie op even veel manieren drinken. Dus, waarom niet ?

 4. Koffie drink ik alleen ’s ochtends , verder thee of water. Frisdrank heb ik alleen in huis voor de (klein)kinderen. Maar in de zomer maak ik wel een kan ijsthee voor mezelf klaar dat is sterke thee + sap van één citroen + een beetje suiker eventueel nog wat water dan met ijsklontjes in de koelkast.

  • ms

   Koffie drink ik de hele dag, nu af en toe een glaasje witte wijn bij het eten, geen frisdrank, geen thee, geen zoet.

 5. Ik drink wel graag een koffie en ik kan er ook veel zin in hebben, maar o wee als hij te straf of te slap of te zurig smaakt, dan krijg ik het niet naar binnen. Het moet nogal gepast zijn.
  Gemiddeld drink ik 2 koffies per dag. Eén na mijn ontbijt en één na de hoofdmaaltijd. Zwart. Geen melk of suiker.
  Wij drinken decafeïne. Gewone koffie bezorgt me soms hartkloppingen. Dat hebben mijn zussen ook, het lijkt wel iets familiaal.

  • ms

   Het moet nogal gepast zijn, inderdaad. Ik drink er wel meer al drink er in de zomer minder van. Maar meestal zijn het er ’s morgens tijdens en na het ontbijt al drie … zjatten weliswaar, geen kopjes.

   Hij moet straf zijn, zwart dus zonder zichtbare bodem, maar ook niet zo dat je hem kan snijden. Te heet lukt ook niet best, koud als ik hem vergat en geen zin heb om de zjat te gaan leeggieten.

   Decafeïné probeerde ik, maar die bezorgt me last aan de maag. Ik kan koffie drinken tot aan het naar bed gaan. Ik slaap altijd onmiddellijk, zoals Luc het verwoord: nog voor mijn tweede been in bed ligt.

   Ik bestelde wel eens een cappuccino, maar sedert ik commentaren las over de dommeriken die dat op het verkeerde ogenblik van de dag bestellen heb ik gedacht dat ze hunne cappuccino kunnen houden.

   Ik drink volgens mijn goesting en niet volgens regels.

 6. elsjeveth

  Eiskaffee of Frappe dat is voor mij de lekkere variant van koffie, maar net als Luc alleen op warme dagen. Verder is voor mij een straffe bak zwarte koffie een dagelijkse behoefte.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén