Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

assorted dolls

En er was Alice

Op een dag, een paar maanden terug, heb ik komaf gemaakt met een vervelende gewoonte van Luc.

Die zette namelijk lelijke badkamerverfrissers in mijn oude houten kasten omdat hij vond dat die kasten naar “oud” roken.

Tot op de dag dus dat ik besloot dat ik parfumgeur in een kast maar niks vond en zei: “Die kasten stinken niet, die parfumverspreiders wel” en ze er allemaal uit haalde.

Sedertdien ruiken mijn kasten weer zoals ze horen te ruiken, naar oude houten kasten.

Ik houd van de geur van “oud”, echt waar. Ook een huis kan zo soms de geur van “oud” hebben en dat ruikt dan zo gezellig.

Het waarom viel me deze week ergens in. Het is ook een herinnering … aan Alice of Aliceke, zoals ik haar noemde. Ze woonde met haar man en haar -volwassen- zoon in een groot huis waar de voorkamer en de middelste kamer zo roken. In de eerste kwam je binnen, daar herinner ik me niet veel van, maar die middelste kamer -eetkamer?- stond vol met tafel en stoelen en kasten en een poef en bijzettafelkes en bibelots en prullaria.

Dus moest je langs links rond die tafel lopen want rechts kwam je er niet voorbij met dat volgepakte dressoir en daar hing dan, recht voor me uit, een prachtig portret van de zoon waarop hij wel een filmster leek. Ik denk dat hij echt wel een mooie jongen/man was. Dat zag ik als zesjarige zonder te weten dat dat iets betekende.

Verder rond die tafel was de deur naar de achterste plaats. Daar snorde de stoof en stonden de rieten zetels van Alice en haar man Jules.

De hond van Aliceke sprong op mijn schoot en begon daar achter zijn staart aan te zitten. Dat vond ik grappig, maar het mocht niet. Een keer ben ik met Jules en de hond in de groentenhof een toerke gaan doen. Ondertussen zullen mijn moeder en Aliceke wel het één en ander te vertellen hebben gehad.

Ik kwam daar graag, in een tijd dat bij ons thuis de dood van mijn Broertje hing en de verwijten over de oorzaak begonnen op te steken, was Aliceke de vriendelijke noot in mijn kinderbestaan.

Ik had twee schildpad poppen. Dat waren geen twee poppen. Dat werden gewoon “de twee Alicekes”. Toen we verhuisden heb ik ze niet mogen meenemen. Ze werden op een hele hoop andere dingen gegooid en verbrand.
Jaren later, toen mijn vader 46 was en zijn oren al in de toestand waren zoals de mijne nu zijn, al had hij geen Tinnitus, werd hij geopereerd. De naam van de kliniek klonk me bekend in de oren. Die heette: “Les deux Alice”.

Uitgelichte afbeelding:

  Assorted dolls – Photo by Magda Ehlers on Pexels.com.____________________
1 Les deux Alice

Previous

De zeven stoelen

Next

Drie keer is scheepsrecht

12 Comments

 1. Wat een mooi verhaal! Het roept duizend vragen op, of eigenlijk moet ik zeggen: elke alinea is een verhaal op zich en stof voor nog veel meer vertellingen. Ik bén in die kamer en ruik hem ook, misschien leek het op de geur die in het huis van mijn grootmoeder hing, de geur van herinnering, gematerialiseerd in voorwerpjes. Het gestage tikken van de pendule op het dressoir, want dat tikken, dat ruik je ook. De afsluitende regels maken het verhaal af.

  • ms

   Het kan inderdaad een beetje meer verhalen opleveren, maar ik denk dat ik de meeste al verteld heb … of niet? Ik weet het niet.

   Bij mijn ene grootmoeder hing de klok, bij de andere heb ik enkel herinnering aan de klok met vier draaiende bollen onder een stolp.

   Wat op zich eigenaardig was want ze hadden altijd een boerenbedrijfje gehad en toen mijn grootvader verongelukt was, heeft ze alles verkocht en is ze in Brussel gaan wonen.

 2. Keimooi verhaal

 3. Heel mooi. Zo’n verhalen lees ik graag. Ik dompel mij er in onder deze dagen, in de herinneringen aan mijn moeder, ter voorbereiding van haar uitvaart. Ik zal hier een tijdje wat minder te zien zijn, denk ik. Mijn moeder is gisteren overleden na een heel lang en mooi leven. Ze had ook een tante Alice gehad. Daar heeft ze vaak over verteld. Een mooie naam die weer vaak wordt gegeven.

  • ms

   Ondanks leeftijd komt het verlies altijd te vroeg. Onze innige deelneming.

   Gezien de plaats waar Alice uit mijn herinnering woonde zou het mij niet verwonderd hebben moest ze een verwante geweest zijn, maar voor de tante van je moeder was ze, denkelijk, toch iets te jong.

   Alice is een heel mooie naam, maar indertijd werd die wel op zijn Frans uitgesproken, niet de modernere versie die klinkt als “Ellis”.

 4. Les deux Alice! Een sterk staaltje van toeval.
  Een mooi verhaal en ja, ‘oud’ kan een eigen geur hebben. Ondefinieerbaar. Dierbaar ook, zoals voor jou.Natuurlijk niet de verbranding, dat was keihard!

  • ms

   Toeval kan nóg sterker. Ik schreef het postje al maar het staat bigin de wachtrij. 😉

   Die verbranding? Ach ja …

 5. elsjeveth

  Och geuren, zodra ik een Indische toko binnenloop ruik ik de geur van spekkoek, die vele mooie herinneringen oproept aan ´ oma ´ Miel.
  Je hebt de herinneringen mooi verwoord.

 6. Mooi verhaal om te lezen. Leuk dat we onze herinneringen hebben die zo nu en dan de kop uitsteken.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén