Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

G’hebt 8 maart! Zwijg nu!

Voor wie zich nu afvraagt of ik werkelijk niet verder kijk dan mijn eigen kleine leefwereld, aangezien het toch daarover meestal gaat op dit blog, wat zou inhouden dat ik nogal leeghoofdig zou zijn, weet dan dat de kranten al vol staan met de dingen uit de grote wereld, dingen die ook rondcrossen in de -al dan niet- lege krochten onder mijn hersenpan.

We gaan een uitzondering maken, ik ga het hebben over één van de recentere onderwerpen waar ze het zo graag over hebben: “WOKE”.

Maar omdat er zo veel zaken onder “WOKE” vallen ga ik al beperken tot één aspect: de gelijkheid tussen man en vrouw en de vrouwendag op 8 maart … vanuit persoonlijk standpunt weliswaar.

Laatst had ik het er met Bollie over, dat zo goed als alle vrouwen wel met grensoverschrijdend gedrag te maken zullen gehad hebben. Ik schrok wat van haar reactie. Ze vond het wat ver gaan dat er vrouwen waren die er een trauma aan over hielden. Meestal zijn Bollie en ik het wel eens over dingen. Nu week dat -zij het lichtjes- af.

Hield ik er een trauma aan over? Niet echt. Maar soms speelt het nog wel eens mee. Dan niet de dingen die gebeurden op zich -grensoverschrijdend gedrag, niet meer, niet minder- maar de reactie van de omgeving. Daarom begrijp ik waarom vrouwen zwijgen en pas gaan praten als ze in groep zijn.

De hele ramsamsam aan reacties van buitenstaanders over “ze hebben er maar van geprofiteerd” is natuurlijk pure nonsens, want wie er niet van “profiteert” komt gewoon niet aan de bak en kan de carrière gedag zeggen en zich op hun 68ste afvragen hoe het zou kunnen geweest zijn.

Zelfs andere aspecten van “WOKE” slaan vrouwen terug naar af. Nu niet dat het me interesseert wie of welke acteur prijzen wint, maar de actrices vallen weer uit de boot want door één of andere bepaling die stelt dat er niet meer naar gender mag gekeken worden …

En dan heb je vrouwendag. Allerlei acties en veel gedoe om aandacht te vragen en op 9 maart gaat alles weer zijn gewone gangetje.

Maar een actie die jongens in de klas doet rechtstaan om de ongelijkheid aan te kaarten1, accentueert de ongelijkheid nog meer en zal bij sommige van die jongens wel als rode doek op een stier gewerkt hebben met nog meer wrevel en de terugkerende domme opmerking dat er geen mannendag bestaat.

Ziezo! Daarmee is het serieuzere onderwerp besproken, de andere rondhollende en -tollende dingen in de krochten hierboven, staan te drummen om aan bod te komen, maar de deur zit nu potvast.

Nu kan ik ongestoord wel de -meer naar het idiote neigende- logjes posten zodat iedereen weet dat ik een breed gamma -van holklinkende tot muurvaste- overpeinzingen heb.

____________________
1 Het Nieuwsblad

Previous

In tijd van hoge nood

Next

Het blog over volwassenheid

21 Comments

 1. Ik moest lachen om de titel van dit bericht. Er zullen vast mensen (mannen) zijn die het daar al dan niet heimelijk mee eens zijn. Dat is meteen ook het nadeel van een speciale dag. Je zou kunnen denken dat op de andere dagen de zaak wel los loopt. Als moment om extra stil te staan bij de situatie is zo’n dag natuurlijk altijd nuttig, al moet je het niet doen zoals op die school in Halle. Gut MS, je snijdt wél een thema aan. Gelijkheid, grensoverschrijdend gedrag, er valt zoveel over te zeggen! Alleen al het definiëren van deze begrippen. Er zal nog heel wat water door Maas en Schelde vloeien voordat men het om te beginnen daarover eens is.

  • ms

   De ongelijkheid zit overal en is eigenlijk ingeburgerd. Zeg je er wat van ben je een lastig vrouwmens.

   Vrouwendag benadrukt de verschillen, niet de gelijkheid.

   Grensoverschrijdend gedrag is gedrag dat iemand gebruikt om een ander te intimideren, te kleineren en/of voor persoonlijk machts- of ander misbruik. Ik ga daar geen mannelijk of vrouwelijk bij zetten maar de meeste vrouwen hebben er ooit mee te maken gehad.

   Als iemand zegt: “Stop daarmee” wil dat zeggen dat je te ver gaat. Ieder mens moet kunnen bepalen waar de grens ligt.

   Je hebt gelijk over het water van de Maas en de Schelde terwijl het eigenlijk poepsimpel is. Laat iedereen in zijn waarde.

   En neen, zoals zovelen als argument aanvoeren, ik heb niks tegen flirten. Flirten is niet grensoverschrijdend tenzij één van beiden (zelf) aangeeft het niet zo prettig te vinden.

   En een man die me zomaar “schat” noemt doet me mijn wenkbrauwen fronsen. Het maakt je een mindere gesprekspartner. Tenzij die man uit Rotterdam komt, want daar doen ze dat -van horen zeggen- zo goed als allemaal.

 2. Er bestaat wel degelijk Internationale Mannendag. Dit jaar op zondag 19 november. En op 3 november is het Mannendag waarbij aandacht is voor de gezondheid van de man.

 3. Je hebt hier een heel goed stuk geplaatst, als ik wakkerder ben ga ik het nog een keer lezen.
  Tot dan.

  • ms

   Wrijf je ogen maar goed uit. 😂

   • Klaar zicht nu. 🤣
    Die speciale dagen hoeven niet voor mij maar laat ze toch maar blijven. Een bepaald slag mensen kan er niet vaak genoeg mee geconfronteerd worden.

    • ms

     Het spijtige aan die dagen is dat ze soms wel eens verkeerd ingevuld worden en bij sommigen een ongewenst effect krijgen, meestal dan bij hen die er meer mee geconfronteerd mogen worden.

     • Dat is dan maar zo, toch die dagen aanhouden.

      • ms

       Ik ben niet tegen die dagen, maar ze moeten ze niet zomaar afhaspelen met een dooddoener maar er eens serieus over nadenken.

       Ze hadden in die klas in Halle beter een lesuur gespendeerd aan het thema mét inbreng van de leerlingen. Wedden dat er wrijvingen naar boven zouden gekomen zijn?

 4. Vele vrouwen durven niets zeggen over het grensoverschrijdend gedrag dat hen is overkomen. Vaak ook niet met vrouwelijke collega’s of vriendinnen. Omdat ze zich alleen maar verwachten en onbegrip, of twijfels… Ze zal het wel zelf uitgelokt hebben. Dat is wat ik ervan denk. En dan zwijg ik nog over het oordeel van de mannen.
  Ik heb het ervaren als puur machtsmisbruik tegenover een onschuldig meisje die niet wist wat haar overkwam. Bovendien dreigde hij met van alles en nog mocht ik mijn mond open doen. Mijn echtgenoot weet alles maar verder heb ik er altijd over gezwegen.

  • ms

   Het verhaal komt overeen, alleen heeft hij me niet afgedreigd, integendeel, hij was er fier op en had het over zijn palmares.

   Ik heb het toen aan twee personen verteld, die me -zogezegd- erg na stonden … Dat zou ik nù niet meer doen.

   Het staat ergens in de beginperiode van het blog beschreven. Maar het ligt nu bij op de -zogenaamde- mesthoop. Als ik er ga in wroeten, gaat het stinken. 😉

   Dat is dus wat ze doen. Ze nemen jonge mensen die vol enthousiasme uitkijken naar een veelbelovende toekomst om dan tot de conclusie te komen dat ze -door sommigen- enkel bekeken worden als gebruiksvoorwerp.

 5. Respect iedere dag voor een ander mens is ook oke zonder speciale dagen,lijkt mij

  • ms

   Zo zou het moeten, maar zo loopt het momenteel echt niet. En het begint met kleine dingen -futiliteiten bijna- waar je, als je er op hamert als een zaag bestempeld wordt.

   Er is trouwens een dierendag -😮- ook. Dat gaat dan ook over wezens die betutteld mogen worden.

 6. elsjeveth

  Dat jij als een soort holbewoner 🙂 leeft dat had ik echt niet gedacht, en met deze fraaie blog heb je een mooi statement gemaakt waar ik alleen maar veel complimenten voor kan geven

  • ms

   Dank je. Ik was er niet helemaal gerust in. Meestal houd ik mijn mening voor mezelf.

   • elsjeveth

    Soms loont het de moeite om je mening te ventileren

    • ms

     Soms denk ik dat ik zal herinnerd worden als de vrouw zonder mening.

     Maar ik heb ze wel. Een tijdlang heb ik op een forum meegepraat en kwam tot de conclusie dat er wel geluisterd werd.

     • elsjeveth

      Tussen de regels door meen ik vaak je mening te lezen en dat is best knap (voor een vrouw zonder mening 😇)

      • ms

       Dat vind ik dan weer knap, dat tussen de regels lezen. Ik kan dat ook. Al zijn er mensen die beweren dat dat niet bestaat.

       Wat niet wordt gezegd heeft soms meer belang dan wat er wel staat.

 7. Een leuk stukje heb je neergeschreven. Veel meer heb ik er niet aan toe te voegen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén