Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Wat zeggen ze?

Zetel klaar? Fleeceke voor over mijn benen? Vooruit dan maar. We gaan naar “Vive le Vélo” kijken, nu ze dat, deze week, speciaal uitgeven voor “De Ronde van Vlaanderen” volgende zondag, kortweg: “De Ronde” genoemd.

En dan komt er ineens: “Wij verontschuldigen ons voor het ontbreken van de ondertiteling”. En daar moet je het mee doen.

Doen ze het expres? Neen toch. Technische mankementen kunnen altijd, maar ik herinner me vooral het aantal keren dat er geen ondertiteling was en ik me er -maar weer eens- voor spek en bonen voelde bijzitten. Het voelt aan alsof ze vinden dat je het maar moet nemen dat je van minder belang bent.

En daar krijg je dan als resultaat een hekel aan verontschuldigingen van. Lossen die iets op? Neen. Enkel diegene die zich zou moeten verontschuldigen denkt dat daarmee alle problemen van de baan en opgelost zijn.

Gelukkig waren we er niet voor op gebleven, het programma komt nogal laat op de avond. We nemen het op en kijken de daaropvolgende dag.

En … mag ik me ook even verontschuldigen? Jullie verafgoden van de “grote drie” hangt mijnen hoebel uit en ik hoop dat jullie er flagrant naast zitten. Zo! Nah!

Maar ach, professioneel als jullie zijn, zullen jullie er dan wel een gepaste draai aan geven, die ik dan de dag daarop kan beluisteren. Tot zolang zal ik maar geloven dat jullie gelijk zullen hebben. Jullie kennen de koers namelijk toch door en door.

Previous

Wie oh wie is het genie?

Next

Lente

34 Comments

 1. De achteloosheid van de verontschuldigingen voor het ontbreken van iets waar jij van afhankelijk bent is enorm ergerniswekkend. Als je het opneemt en de volgende dag kijkt, is er dan wel ondertiteling? Over de grote drie moest ik even nadenken. Het zijn natuurlijk Planckaert (Eddy), Rik van Steenbergen en Roger De Vlaeminck (wie herinnert zich niet die beklimming van de Muur van Geraardsbergen?) Maar het kan ook zijn dat er inmiddels nieuwe renners zijn opgestaan. Goed dat je het noemt! De Ronde is naast Parijs-Roubaix mijn favoriete voorjaarskoers.

  • ms

   De dag daarop is er ook geen ondertiteling. Maar dan ben ik er tenminste niet voor op gebleven. Schrale troost maar moest ik er mijn slaap voor laten zou ik nog kompassie krijgen met mezelf.

   Ach ja, vroeger. En de Muur. Maar nu, door die oortjes is er, volgens mij, een deel van het spontane van de koers verdwenen. Niet dat ik er tegen ben als het over veiligheid gaat, maar het gaat verder dan dat. Als je die uitleg hoort worden renners gewoon als pionnen ingezet en komen de orders uit de volgwagens. Dus beslist daar iemand wie mag winnen en wie niet.

   De mindere goden worden dan schaduwfavorieten genoemd. En waarom vind ik die nu interessanter om naar uit te kijken? Omdat daar echt wel goeie renners tussen zitten en ik hoop dat één van hen het boelke wat opfleurt want anders wordt het gewoon veel te eenzijdig.

   In de “Vive le Vélo” van gisteren kwam het ook aan bod dat in 1982 René Martens1 won maar werd afgekraakt en weggezet als tweederangs. Diegene die “De Ronde” wint is niet tweederangs, is nooit tweederangs en zou meer kansen mogen krijgen.

   Gelukkig is er bij al die prietpraat ook nog José De Cauwer. Die weet van wanten.

   ____________________
   1 Sporza – url: https://sporza.be/nl/2023/03/30/rene-martens-won-de-ronde-in-1982-

 2. Ik kijk regelmatig naar programma’s op de Nederlandse televisie. Ook daar kan ik me ergeren aan het feit dat ik niet begrijp wat ze precies zeggen. Zelfs mijn echtgenoot die Nederlander is kan het niet verstaan. Maar dat ligt aan het feit dat ze zo onduidelijk praten of in een soort dialect. Daar doet me helemaal de moeite niet om iets te ondertitelen. Als er daarentegen een Vlaamse woord op het scherm wordt gezegd, dan gaan ze wel ondertiteling. Dat is mijn ergernis alles goed horen de mens. Ik kan mij voorstellen dat het voor jou niet gemakkelijk moet zijn als er niet ondertiteld wordt.

  • Sorry voor de vele fouten, ik moet straks door naar mijn werk en heb een beetje haast.

  • ms

   Je kan dat -normaal gezien- inschakelen. Allee, wij kunnen dat inschakelen, ook op de Nederlandse (en andere buitenlandse) TV-zenders. Maar ik ben er eigenlijk nog niet uit of dat een dienst is van Proximus of van de zenders zelf.

   Maar Karl Vannieuwkerke vertelde ooit dat “Vive le Vélo” niet rechtstreeks werd uitgezonden maar met een uitstel van een 10à15 minuten om de mensen de kans te geven om alles te ondertitelen.

   Maar echt goed? Neen hoor. Soms met hiaten, Soms weet je gewoon dat het niet volledig is. En soms blijft het gewoonweg weg.

   Telkens denk ik dat ik toch eens ga navragen bij wie ik het moet melden of klagen en zagen. Want zie je, ik kreeg deze week nog eens een kadootje in de bus dat ik mocht houden maar wou ik astemblieft toch iets doneren voor het opleiden van blindenhonden?

   En toch heb ik me daar toch een bedenking gemaakt over dure hoorapparaten en slecht werkende diensten en ik stond verbaasd van mezelf, want het was een beetje aan de bittere kant.

   pske van mske:

    Ik heb het opgezocht. Bij VRT komt het van VRT zelf1. Bij NPO ook2.


   ____________________
   1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/nl/aanbod/toegankelijkheid/ondertiteling/
   2 NPO – url: https://over.npo.nl/voor-publiek/toegankelijkheid/ondertiteling-inschakelen

 3. Sorry zeggen lost niets op. Ik ga zonder commentaar van specialisten even thuis of bij mijn moeder naar de ronde kijken. Hopelijk niet heel de tijd in de gietende regen. Da’s voor niemand plezant.

  • ms

   Mijn moeder zei het vroeger al: “Als ge pardon zegt, moogt g’ene dood stampen”. In die tijd was het namelijk nog “pardon” en niet “sorry”.

   Wij wilden ook rustig voor de TV zitten kijken, maar we moeten maar weer naar tegen de Nederlandse grens omwille van een handtekening die de notaris der verwarde dringende zaken nog nodig heeft voor een betaling die hij al had beloofd in de week na het familie-etentje.

   Allee … “Moeten” is veel gezegd. Daarmee zijn we nog eens bij Lucs broer en zus en is het toch iets om naar uit te kijken.

 4. Dat systeem van knechten die andere goede wielrenners de doorgang beletten heb ik altijd zeer hinderlijk en achterbaks en niet sportief gevonden. Dit is puur wedstrijdvervalsing. Elke wielrenner zou voor zichzelf moeten fietsen zonder een cordon van knechten om zich heen.

  • ms

   Ik zou al beginnen met het woord: “knecht” te schrappen. Dat is óók niet meer van deze tijd. “Helper” zou al beter klinken.

   Zoals deze week ergens in “Vive le Vélo” gezegd werd: “Laat ze dan enkel met hun drie starten”. Dat vind ik er ook van. Maar jammer genoeg kan ik daar niet verder op in gaan aangezien ik de context waarin het gezegd werd niet kon horen lezen.

  • Helemaal mee eens! Ik zou feestelijk bedanken om mee te draaien in zo’n systeem.

   • ms

    Daarom zijn wij dan ook geen wielrenners geworden. 😁

    Het is wel die mensen hun broodwinning.

    • Ik weet het, maar het lijkt me zo ondankbaar om ‘knecht’ te zijn en nooit eens mee op het podium te mogen staan. Behalve dan Laporte deze week.

 5. Hadden we met het opkuisen van de boeken van onder andere Roald Dahl niet net geconstateerd dat de veranderingen door de Sensitivity readers bullshit en geschiedvervalsing is en een aanslag op cultureel en intellectueel eigendom. In die context bekijk ik ook het woord knecht in dit verband. Ze helpen niet, ze verstoren de wedstrijd.
  Om te beginnen zouden de koersliefhebbers alle koersen moeten boycotten totdat dit probleem is opgelost.

  • ms

   Het gaat hier niet over een boek dat door een overleden schrijver werd geschreven, maar over nu levende mensen.

   • Er is niets mis met het woord knecht. In de wielrennerij is het een titel die aangeeft wat iemands rol is. Ze gebruiken dit woord zelf toch ook nog? Die verandering van naam zou dan van binnenuit moeten komen maar ze schijnen er best tevreden mee te zijn.

 6. Van wielrennen heb ik geen verstand, ik snap niets van het ploegenstelsel.
  Maar dat de ondertiteling zo slordig behandeld wordt is me een ergernis: rare vertalingen en meestal achterlopend. Dat het ook nog wegvalt op zo’n cruciaal moment is een crime! 😣😒

  • ms

   Voilà. Het is dus niet enkel bij ons dat ze zo nonchalant omspringen met de ondertiteling. Ze worden er nochtans voor betaald. Als een ander zijn job zo slecht deed …

 7. Ja, die journalisten doen precies of een van de grote drie heeft al gewonnen. Daar kan ik ook niet goed tegen. De koers moet tenslotte nog gereden worden, en dat een ongeluk rap gebeurd is, dat hebben we al meer gezien. Neemt niet weg dat ik wel supporter voor Mathieu …

  • ms

   Voor mij liefst één van de schaduwen, ik ben er nog niet uit wie.

   • Mijn man voor Wout, ik voor Mathieu. Zijn altijd gezellige middagen bij ons. 🙈

    • ms

     Amaai ni. 😂

     Voor Luc: een Belg of een Quickstepper.

     Voor mij één van die schaduwfavorieten. Wie? Ze noemden daar op: Yves Lampaert, Tiesj Benoot, Matej Mohoric, Tom Pidcock, Kasper Asgreen, Julian Alaphilippe, … De ene al meer dan de andere.

     En de ene heeft ook al meer kans dan de andere. Al denk ik dat Alaphilippe na al die valpartijen zijn juiste vorm nog niet gevonden heeft.

     Of! Een complete verrassing mag ook. Dat kruidt de soep!

 8. elsjeveth

  Ha ja die commentaren, het ploegenspel (gaat enkel nog over de centjes) en de ondertiteling. Een mens is af en toe aan de goden overgeleverd. Wij hebben Viaplay voor de engelse voetbalcompetitie en Max F1. Laatst keken we naar een voetbalwedstrijd met Fins !!! commentaar, gelukkig heeft Chris verstand van voetballen, zegt hij, het commentaar klonk zodoende vanuit de huiskamer.
  Wat betreft de ronde van Vlaanderen, het zijn vaak de gedoodverfde favorieten die verliezen. Dylan van Baerle is voor mij favoriet dat dan weer wel.
  En Jose de Cauwer, heerlijk met zijn praatjes! Doen me denken aan de tijd dat ik zelf veel op de koers vertoefde met mijn ex. Neem maar van mij aan dat er toen ook al veel vuile spelletjes werden gespeeld.

  • ms

   Dylan van Baerle start niet. Die heeft nog te veel last van die val in de E3 Saxo Classic.

   Die vuile spelletjes waren er altijd al, dat is een feit, maar nu lijkt het me meer gecoördineerd

   • elsjeveth

    Och spijtig! Ik dacht dat hij weer hersteld was. De schade toch groter dan verwacht helaas

    • ms

     Het werd gisteren pas aangekondigd. Hij heeft dus zelf zo lang mogelijk gehoopt dat het zou kunnen. Zo’n smak is natuurlijk ook niet niks.

     • elsjeveth

      Ik dacht al dat ik niet goed had opgelet. Ja zo’n smak en het zijn toch frêle mannetjes de koereurs

      • ms

       Veel vet zit er niet op om schokken te dempen. Maar ze zijn wel steviger dan voetballers, die waaien al om bij een lichte windstoot. 😉

       • elsjeveth

        En die janken sneller 🥹 en roepen om hun moeder

        • Ze zijn officieel ook nog kinderen. 😂

        • ms

         Die sport heeft me dus nooit aangesproken. Dat heeft niks met de sport op zich te zien, maar met toestanden bij ons thuis.

         Maar dan komt dat overdreven vallen en dat gedoe tegen scheidsrechters al snel de overhand krijgen en heb je nog meer een hekel aan de sport.

         Het stoort me “nu” vooral dat ze blijkbaar het belangrijkste nieuws kunnen verdringen omdat voetbal belangrijker lijkt te zijn.

         En daar zal het dan echt nog meer om de centen gaan.

         Ik ben een poos met Luc mee naar het voetbal gaan kijken, dat vond ik wel prettig om doen, maar het ging dan om het geheel, de hele uitstap errond.

         • elsjeveth

          Dat snap ik. Voor jou persoonlijk niet echt fijne herinneringen aan voetbal. Mijn jongste zoon heeft vrij hoog gevoetbald (toen nog Beveren) zijn oudste voetbalt ook en mijn familie en Chris zijn echte voetbalfans. Met m’n vader gingen we als kleine meisjes (m’n zus en ik) vaak naar wedstrijden.
          Maar dat gezwets op tv dat hoeft voor mij ook niet

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén