Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Kinderen baas

En dan lees ik zo een artikel waar ik me afvraag of ik abnormaal ben of was. Want wat lees ik? Je moet je dus voorstellen dat je doodop bent van werken, kind ophalen, boodschappen doen en eten maken en op dat moment vindt je kleine het toch zo plezant om zijn lepel op de grond te gooien, keer op keer op keer op keer … opnieuw.

Volgens de Franse psychologe Caroline Goldman mag je kinderen in zo’n geval eventjes afzonderen van de groep, in de hoek bijvoorbeeld of in een andere kamer1. Wablief? In de hoek? Zou ik dat doen? Of gedaan hebben? Dat lost niks op. Nooit vanzeleven.

Katrien Gruyters, adjunct-directeur en teambegeleidster van de Opvoedingswinkel in Genk vindt dat nogal strikt. Ze vraagt zich af of het kind ook geen zware dag had. Of het ook niet bezig was met iets te ontdekken1. Wat ook zo verteld wordt door Bart Soenens, professor in de ontwikkelingspsychologie (UGent). Door het valgedrag van die lepel te bestuderen? Zou ik op zo een ogenblik geduld gehad hebben met de ontdekkingsdrang van mijne kleine? Nooit vanzeleven.

Maar ik heb natuurlijk niet gestudeerd. Ik weet daar niks van en ga dus voor de -volgens mij- normale oplossing. Was die kleine te klein om alleen te eten, kreeg hij die lepel niet vast.

Was hij wel oud genoeg om alleen te eten en die lepel knalde voor de derde keer tegen de grond, dan zou ik wél geweten hebben wat die kleine aan het uittesten was. Die test namelijk op dat ogenblik gewoon uit hoe ver hij kan gaan.

En dan vind ik de oplossing vrij simpel. Of niet soms? Die lepel blijft gewoon liggen.

In een ander artikel daarentegen, worden ouders, wiens kinderen in een Amerikaans nationaal park op petrogliefen van 700 jaar oud klefferen, terecht gewezen -op TikTok weliswaar- omdat ze hun kinderen niet bestraffen2.

En hoe verontwaardigd zijn ze, daar op TikTok, want de vader schuift alle verantwoordelijkheid in de schoenen van zijn kinderen want, zo zegt hij, hij had het hen verboden maar ze stopten niet.

Wel beste TikTokker(s), dat zijn die ouders die hun kinderen lieten ontdekken hoe vaak een lepel kan vallen.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 Het Laatste Nieuws

Previous

De opbouw

Next

Het pakske

13 Comments

 1. Ik weet nog goed hoe mijn studie in het lepel laten vallen tamelijk bruut de nek werd omgedraaid door mijn ouders. Ik was de toen nog niet geboren mevrouw Gruyters voor door aan te voeren dat ik doodop was van alwéér een dag leven en dat ik desondanks toch de zware studie lepelwerpen had aangevat. Eat that, parents, zei ik. Nee, zei mijn moeder, jíj moet eten en niet met lepels gooien, en hoewel ik nog riep: ‘Geen geweld lieve moeder, wat ik u bidden mag!’, werd mijn onontbeerlijke koesdoekje met naalden doorboord en ritueel in de fik gestoken. Levenslang trauma natuurlijk. En nu nog kan ik geen lepel zien liggen of…

 2. Tegenwoordig mogen kinderen hun ouders testen. Ik herinner me andere tijden, maar die behoren tot het verleden.

  • ms

   Ik denk dat kinderen altijd hun ouders hebben getest. Maar vroeger kon dat maar één keer en dan wisten ze het wel.

 3. Niks nieuws, wel bespottelijke opvattingen van deskundologen.
  Ik sluit bij jouw normale manieren aan.

  • Ik ook. Mijn moeder zei ‘het is hier zo en niet anders.’ En daarmee werd iedere crisis snel bedwongen.
   Onlangs zei een collega dat hij niet meer wist hoe om te gaan met zijn twee kleuters die hem constant uittesten en over de rooie doen gaan. Ik antwoordde dat het simpel was, dat hij moest doen zoals mijn moeder die er negen met gemak grootbracht met de woorden ‘het is zo en niet anders. Punt.’ Daarop reageerde mijn collega woedend, zich net niet aan zijn haar trekkend. Wat een overdreven, kinderachtige reactie op mijn advies dat ik rustig en vriendelijk had aangeboden.
   Wat wil je… een ouder die nog kleutert en die kleuters moet opvoeden.

   • ms

    Ik las ook dat je na de vijfde keer een snoepje vragen, waarop je al 5 keer gezegd had waarom niet, je wel kordaat “neen” mocht zeggen. 😐

  • ms

   Dat vind ik de normale gang van zaken. Als die kleine ontdekkingsreiziger wil zijn zal hij wel uit ervaring ontdekken dat er grenzen zijn.

 4. elsjeveth

  Echt hè wat n ongelofelijk geneuzel toch allemaal. De lepels 🥄 die ik heb moeten oprapen … wat is er nou leuker dan mama op die manier bezighouden

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén