Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

PAF! met camouflage

Vele jaren geleden, in 1997, keken we met plezier naar een nieuw Brits feuilleton dat “Midsomer Murders” heette. Na een paar jaartjes werd Inspector Tom Barnaby vervangen door zijn neef Inspector John Barnaby en ik dacht: “Lap, het is om zeep”.

Maar uiteindelijk begon ik de reeks met John Barnaby beter te vinden en bleven we toch maar kijken … tot ze op zeker moment in de ziekte van altijd vervielen en herhaling op herhaling begonnen uit te geven en wij afhaakten.

Nu las ik vorige vrijdag toch dat er een nieuwe reeks begon, de 22ste al, en dat de Britten die zelf nog niet hadden gezien en ik vertelde dat aan Luc, die vrijdagavond zei: “Er is toch niks op TV, toch maar eens kijken”.

En dat deden we. Gaan we nu opnieuw kijken? Ik denk het niet. Ondanks de mooie beelden -die ze ook bij Vera en bij de Brokenwood Mysteries gebruiken om kijkers te lokken- en je niet zo gestresseerd geraakt dat je niet meer kan slapen is het tegendeel eerder waar. Ik vind het slaapverwekkend.

Okee, ze zijn wat gemoderniseerd, de digitale wereld heeft er ook zijn intrede gedaan, maar of dat ook maar iets heeft veranderd aan de complexe moorden, neen zenne. Het is wel anders maar toch eigenlijk het zelfde. Een simpele moord is er ook nooit bij, niet gewoon “PAF” maar wat er daar allemaal komt bij kijken, je zou er verstomd van staan.

En er is in het artikel ook de nodige uitleg waarom het aantal moorden in “Midsomer Murders” toch niet zo heel hoog te noemen is. Dat ga ik niet uit de doeken doen, dat artikel doet dat al1.

____________________
1 Het Nieuwsblad

Previous

Daar had je de koekoek grote Tsjip

Next

Het onkruid

25 Comments

 1. Zelf ben ik niet zo’n tv-kijker, maar ik heb begrepen dat er talloze Engelse misdaadseries zijn die op het platteland spelen en ik heb me geloof ik al eens eerder vrolijk gemaakt bij de gedachte dat het een wonder is dat er überhaupt nog slachtoffers over zijn na al die moorden. Het artikel in het Nieuwsblad vindt dat met 2,6 moorden per aflevering het dodental wel meevalt omdat in Oxfordshire het aantal moorden veel hoger ligt. Maar als je niet weet hoeveel inwoners het fictieve Midsomer heeft is dat een lastige vergelijking. Overigens wordt er inderdaad best flink gemoord in Oxfordshire! Als er daar 32 moorden plaatsvinden per 1 miljoen inwoners dan zou bij eenzelfde rato in Nederland jaarlijks 560 moorden gepleegd moeten worden. In werkelijkheid waren het er vorig jaar ‘slechts’ 126. Oxford, prachtige stad, maar ik benijd Morse niet!

  • ms

   Ik kijk wel naar (nog) Vera en Brokenwood maar ik heb eerder de indruk dat het aantal moorden geen probleem is, maar enkel het fet dat ze maar één onderzoeker blijken te hebben. En die van Midsomer is dan nog een eitje.

   Morse heb ik heel lang geleden bekeken, maar daar haakte ik al heel lang geleden af.

   Toen ze er Endeavour man maakten heb ik het zelfs niet geprobeerd. 😴

 2. Daisy

  Das straf! Een nieuwe reeks? Ik heb die aflevering van vrijdagavond nochtans al eerder gezien!

 3. Daisy

  Das straf! Een nieuwe reeks? Ik had de aflevering van vrijdagavond nochtans eerder al gezien…

  • ms

   Maar dat ga ik geen twee keer zeggen, want naar ‘Allo ‘Allo! kijk ik ook al jaren niet meer. 😁😉

 4. Binnenkort gaan we op reis naar de lieflijke Engelse country… nu maak ik me wel zorgen over al die moorden daar 🫣😉
  De series heb ik kort gevolgd. Altijd datzelfde patroon ging snel vervelen.

  • ms

   Precies. Mij dus ook.

   Ik zou ook graag nog eens terug gaan, maar ik weet zo niet, ik lijk niet over een bepaalde drempel te geraken.

   Maar het lijkt stilaan terug te komen. Laatst was er een roeiwedstrijd op het meer van Bled. En toen dacht ik wel: “Ik ga terug”. Dus wie weet.

 5. Midsomer Murders heb ik meer dan genoeg gezien door al die herhalingen. Op een nieuwe reeks zat ik niet bepaald te wachten. Slaapverwekkend vind jij het. Dan zal ik die reeks maar overslaan.

 6. Niet gezien en ik zal de rest ook niet zien. Voorheen keek ik met mijn man mee maar, hoe goed de Britten ook waren, het was wel veel van hetzelfde.
  Net als bij de Duitse krimi’s.
  Als liefhebber geniet je ervan, aan mij niet besteed. Dan vond ik John Steed in de Wrekers heel wat leuker, origineler ook.

  • ms

   Duitse krimi’s waren niet aan mij besteed. Ooit heb ik er ene een paar keer gezien, in een vorig leven.

 7. Ze zouden eens thrillers moeten maken zonder dat er ook maar 1 dode valt.

  • ms

   Blijkbaar, van horen lezen, was er bij Midsomer Murders een aflevering zonder dode.

   • Er was ooit een misdaadserie met vier mannen.
    Een donkere met gouden kettingen, een knappe man, een zenuwlijder en een oudere, waarin geweld voorkwam maar nooit een dode viel. Vooral kinderen vielen erop maar het was een volwassenen-serie.
    Ik ben de naam kwijt, herinner me nog dat er ook gelachen werd.

   • En bedankt hè. Het laat me nooit meer los. Onvindbaar, waarschijnlijk.

 8. Volgens mij was dat : The A-team , daar heb ik vroeger ook wel eens naar gekeken.k

 9. elsjeveth

  Ik kijk graag naar thrillers. Eigenlijk raar want zelf ben ik niet zo’n moordlustig tiepje. 😀 en dat er in Midsomer nog levende wezens rondlopen mag wel een wonder heten.
  Even serieus; Unforgotten vind ik een bijzonder mooie serie

  • ms

   Die heb ik ook gezien. “Anika”, ook met Nicola Walker, vind ik trouwens ook goed. Een beetje bizar, want die spreekt tegen ons. 😉

   En laatst was er nog zo ene van de mindere gerenommeerde, die was ook niet slecht: “Grace”.

 10. vroeger keek ik er ook meestal naar,

  mogelijk kijk in in de toekomst naar de herhalingen van de herhalingen

  • ms

   Ik zal wel eens naar een herhaling van Vera of Brokenwood kijken, maar geen derde keer.

   Dan begin ik de gags zelfs al op voorhand te weten. 😉

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén