Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het drinken deel I

Ik dronk al koffie vóór mijn vierde. Dat weet ik niet uit eigen herinnering. Maar we zijn op mijn vierde uit Antwerpen verhuisd en we hebben drie jaar in Lotenhulle gewoond, vooraleer we nog eens verhuisden en ik dààr in het nieuwe dorp zei: “Dit is weer van die lekkere koffie zoals in Antwerpen”. Dat feit herinner ik me wel, omdat iedereen met grote ogen had staan kijken dat ik dat nog wist.

Verder … wat dronk ik verder? Ik heb weet van glaasjes zo groot als een vingerhoed waar we bij het noeneten een half glaasje limonade in kregen.

En dan ’s avonds terug koffie bij de avondboterham.

In de drie jaar in Lotenhulle had ik van de dokter te horen gekregen, of beter mijn moeder, dat ik meer moest drinken omdat ik anders later last zou krijgen van nierstenen.

Ze schreef me in bij de Melkbrigade -ik die geen melk lustte- en ze betaalde voor schoolmelk, die ik gewoon in de bak liet staan.

Eens verhuisd verviel alles terug bij het oude en werd de melk -gelukkig maar- afgeschreven. Toen ik op mijn veertiende de eerste jeugdacné kreeg, zei de dokter zei dat ik suiker moest weren en biergistpillen moest nemen. Ook beweerde hij dat ik beter een biertje bij mijn eten zou drinken in plaats van limonade.

Ik haalde de suiker uit de koffie en dronk minder limonade. Dat bier kreeg ik enkel zo eens sporadisch, ’s avonds als mijn moeder samen met de kippen op stok was en ik met mijn vader nog naar een TV-programma voor school moest kijken.

Eens volwassen vond ik pilsbier helemaal niet lekker maar dronk het wel als ik uitging.

Eens getrouwd kwam er een glaasje wijn -of twee- bij het eten en op stap kon dat wel eens een speciaal bier zijn.

Maar ik bleef te weinig drinken.

Eens gescheiden dronk ik geen alcohol noch koffie meer maar liters en liters cola light. Ooit begonnen door de stress werd het een heuse verslaving.

Uiteindelijk heb ik ingegrepen, de cola verbannen om ’s morgens de dag te beginnen met een zjat koffie en gedurende de dag kruidenthee ging drinken.

Daar ben ik ook vanaf gestapt. Nu drink ik bij het opstaan een liter water om daarna verder te gaan met koffie en koffie en meer koffie en op de middag een glaasje wijn of een alcoholvrije Piedbœuf -maar dan wél de zoete- bij het eten.

Ik drink nu -denkelijk- voldoende al denk ik soms dat ik toch nog wat veel aan de koffie zit.

Previous

De nutteloze pillen

Next

De krasloten

11 Comments

 1. Wat een leuk bericht! Wij moesten als kind verplicht een beker melk per dag drinken bij de broodmaaltijd. Het was in die tijd een algemeen aanvaarde wijsheid: kinderen moesten kalk. Ik haatte melk. De tactiek was de melk vooraf aan het brood met een bijna letterlijk dichtgeknepen neus naar binnen te gieten, proberen niet te kokhalzen bij het vel dat meekwam en dan snel een hap brood met hagelslag. Ik zegen nog altijd de dag dat we een koelkast kregen en de melk niet meer hoefde te worden gekookt. Later mochten we soms een beetje koffie in de melk, en nadat ik onder het juk van mijn moeder uitkwam heb ik nooit meer een fles of pak melk aangeraakt. (Behalve voor pannekoekbeslag 🙂 )

  • ms

   Die melk, die dichtgeknepen neus, dat kokhalzen … alles komt terug. 😱

   Maar gelukkig niet bij mijn boterhammen.

 2. Melk heb ik nooit gedronken, tenzij als baby aan de borst, maar dat kan ik me niet meer herinneren. Net als jou krijg ik geen melk naar binnen. Als kind kregen we een glas tafelbier bij het eten op zondag. Voor de rest dronken we enkel water. Naarmate ik ouder word, drink ik te weinig, dus ik moet er echt op letten. De dag start ik met een halve liter slappe thee, daarna een kom amandelmelk door mijn granola. Daarna een kop koffie. Voor de rest van de dag gemiddeld nog zo’n 3 kopjes thee en /of koffie. Ik denk dat ik zo aan ongeveer anderhalve liter kom. Meer drinken lukt me niet. Van teveel koffie krijg ik maaglast of hartkloppingen.
  Lotenhulle… ik was er nog nooit, maar ik werd geboren in de buurt, in Aalter.

  • ms

   Borstvoeding kreeg ik niet. Blijkbaar kon dat niet. Maar melk lustte ik dus helemaal niet maar het moest van mijn moeder. Ik kan het nog altijd niet binnen krijgen. Chocomelk lust ik trouwens ook niet.

   Koffie dan weer wel. Ik heb er geen last van, maar denk toch dat zoveel koffie ook niet echt goed kan zijn en ik ga afbouwen, meer water.

   Om niet te vergeten drinken, drink ik ’s morgens op mijn nuchtere maak een hele liter water. Dat doe ik nu al twee jaar en ik moet zeggen dat ik mij daar opperbest bij voel.

   Dus in totaal zal ik wel ergens aan 2à3 liter drinken per dag zitten (wc-bezoeken zijn navenant).

   Lotenhulle is zowat het enige dorp dat nog is zoals ik het ooit kende, al hebben ze het mooie notarishuis vervangen door een mottige moderne variant, maar verder …

   • Knap dat je zoveel kan drinken. Ik wil het wel, maar kan het niet. Snel doorklokken heb ik nooit gekund. Zou ik dat nog kunnen leren? Ik verslik mij dikwijls in mijn drank.

    • ms

     Ik heb het mezelf inderdaad moeten leren. Het kan dus wel. Ik drink ook niet snel.

     Aan een fles met smalle teut kan ik helemaal niet drinken, dàn verslik ik mij.

 3. Melk drink ik ook niet. Vroeger bij mijn ouders dronken we tafelbier. Dat lust ik ook niet meer. Wel cola light en nu en dan een limonade van de Aldi. Tenslotte begin ik de dag met één kop koffie.

  • ms

   Blond tafelbier vond ik nooit lekker. De donkere Piedbœuf wel maar daar zit te veel zoet in om dagelijks te drinken. Dat kan zo af en toe wel eens.

   Verder geen frisdranken (meer), cola enkel bij een opspelende maag.

 4. Koffie als begin van de dag, daarna thee of gekoeld water. Op warme dagen liters tonic met schijfjes citroen.
  Vaak vergeet ik te drinken en haal dat weer in met water.
  Melk lustte ik alleen gekoeld.

  • ms

   Thee dronk ik vroeger wel, maar nu al jaren niet meer. Ik probeerde met groene thee, maar neen, het kon me ook niet echt bekoren.

 5. elsjeveth

  Tafelbier en dan vooral bij (door mijn surrogaat Indische oma gemaakte) nasi. Als ik mijn ogen dichtdoe kan ik het nog proeven, heerlijk was dat en we voelden ons ook wel een beetje stoer zo met een glas bier aan tafel.
  Karnemelk en melk was bij ons ook verplichte kost, gelukkig vond en vind ik het lekker. Drink elke dag een glas verse karnemelk van de boerderij.
  Pap daarentegen daar gruwde ik van, vooral gortepap, kokhalzen en met de neus dicht geknepen een trauma!
  Wat een leuke blog, herinneringen komen boven.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén