Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Nostalgie

Op 9 augustus kreeg ik een e-mail van Luc. Dat gebeurt wel meer. Soms stuur ik ook een e-mail nààr Luc. Dat gebeurt wanneer één van ons iets ziet of leest waarvan we denken dat we het misschien wel alle twee interessant of plezant zouden vinden en de ander niet in de buurt is.

Die mail van Luc nu, had het over een Stoomfestival in de buurt van Mariembourg1 en mijn interesse was gewekt. Ik zag me al begeesterd foto’s maken van al die locomotieven tot ik de extra vermelding van Luc in die e-mail zag, die benadrukte: 30€ p.p.

Mja, een beetje lezen leerde me dat in die 30€ p.p. dan ook het onbeperkt reizen met één van die treinen is inbegrepen.

Maar die dagen vielen ook al niet op de meeste geschikte data. Ik had het wel al meer over een té volgepropte agenda.

Dus stelde ik voor dat we zouden voorzien om op de 22ste september een kijkje te gaan nemen en een toegangsticket -zonder treinreis- ter plaatse te kopen. Op die manier zat je niet met een ticket op een -mogelijke- regendag.

“Dan rijden we niet met die trein?” vroeg Luc en hij keek er wat ongelukkig bij. “Wil jij met die trein mee?” vroeg ik wat ongelovig. “Ja” zei Luc wat schoorvoetend. “Na al die jaren dat we vroeger als kind met die oude treinen reisden?” vroeg ik nog ongeloviger. “Hoezo?” vroeg Luc. En keek hij nu niet een beetje zielig? Wat sip?

Het begon me te dagen. “Heb je dan als kind nooit met een stoomtrein gereisd?” vroeg ik. “Neen” zei Luc. “Geen tsjoeke tsjoeke, geen geschok, geen houten banken, geen brute stoppen?” vervolgde ik. Neen, hij had als kind zelfs nooit met de trein gereisd.

Dat merkbare gemis vond ik eigenlijk wel een goeie reden om wél met die trein te gaan meerijden, mààr maar … die prijs en de mogelijkheid dat het zou regenen leken mij wel een goede reden om te twijfelen.

Ineens, vorige week zondag, bedacht ik iets. Had ik nu niet ooit ergens iets gelezen over meerijden met een stoomtrein? Even googelen en ik kwam op de website van “Stoomtrein Dendermonde-Puurs2“, hield Luc mijn telefoon voor en vroeg:”Interesse?”

Op maandag waren de tickets besteld en gisteren zondag waren we er.

“Als het de 22ste niet regent, kunnen we nog naar Mariembourg” stelde ik voor. “Dat hoeft niet” zei Luc.

pske van mske:

  We reisden thuis altijd met de trein. Pas op mijn 14de kwam er een auto. Ik heb herinneringen aan treinreizen van toen ik nog heel klein was tot de tijd dat broer en ik uitkeken om te zien of er een stoomtrein of een moderner exemplaar aankwam, wat uiteindelijk het begin van het einde betekende voor de stoomtreinen.

____________________
1 Stoomfestival
2 Stoomtrein Dendermonde-Puurs

Previous

Zou het nu eindelijk …

Next

Nevelfoto

12 Comments

 1. Dus toch met de trein. Tof! Ooit reisde ik een stukje met een stoomtrein en wat ik me er het meest van herinner is de geur van steenkool. En ik was op slag weer in mijn ouderlijk huis voor de kolenkachel. 🙂 Maar wat goed dat die trein rijdt tussen Dendermonde en Puurs. Het is aan het enthousiasme van de toeschouwers (mensen en koeien) te zien een heel spektakel. Een fijne kriek erbij en luisteren naar de fluit van de trein.

  • ms

   En naar goede gewoonte gaan we nog eens terug gaan, volgend jaar dan. De trein bestond uit een 1ste klas -velours- wagon en een 2de klas wagon, zoals ze nog lang hebben gereden. De houten banken waren er -eigenlijk jammer- niet bij.

   Volgende week rijdt hij op “Open Monumentendag” en die is dan gratis. Ik houd ook wel van gratis maar niet van de drukte dat dat meebrengt.

   Eind september houdt de trein het voor bekeken … tot volgend jaar. Al zou er een Sinterklaaseditie ook rijden, maar ja …

 2. Vroeger fietsten wij altijd er was geen trein in de buurt, alleen bussen en ook bij ons kwam de auto er pas toen ik twaalf of dertien was. En er werden behoorlijke afstanden op de fiets afgelegd niet zomaar een stukje fietsen.

  • ms

   Wij ook, maar in de winter was het niet doenbaar naar de grootouders, waarvan mijn ene grootmoeder in Brussel woonde.

 3. Lijkt me enig, al vind ik de prijs vrij hoog. Ik weet niet welk bedrag gebruikelijk is voor een evenement als dit.
  Met de trein gingen we vrij vaak, in een stoomtrein zat ik nog nooit. Er zijn plaatsen waar je ze kan zien feestelijk en zo, maar het kwam er niet van. Helaas.

  • ms

   Wij betaalden nu 14€ p.p. voor een dagpas. Dat vond ik niet zo erg omdat het ook wel om de instandhouding ging.

   Mariembourg vond -en vind ik nog- te duur. Niet voor een bezoek maar wel voor een rit. Maar dit gaat om een 50-jarig bestaan, dus tja …

   Wij reden met de fiets naar de grootouders aan moederskant. Naar mijn grootmoeder in Brussel gingen we sowieso met de trein. Dan moesten we eerst met de bus naar het station.

   De stoomtrein reed wel -zo goed als altijd- toen ik kind was, op het laatst kwamen die nieuwe -modernere- locomotieven erbij

 4. Bij mij thuis hadden we ook geen auto. Alles met de fiets of de trein.
  We zijn de trein niet meer gewoon.

  • ms

   Ik heb jaren niet met de trein gereden, maar sedert bijna 15 jaar ben ik er weer mee begonnen. Niet altijd, niet overal, maar als het mogelijk én gemakkelijk is.

 5. elsjeveth

  De zwaaiende mensen, je ziet dat het een genoeglijk ritje was, met als kers op de cake een frisse Kriek. Ik weet niet anders dan dat mijn vader een auto had, met de trein gingen we nooit. Was ook lastig gezien het feit dat er in Zeeuws-Vlaanderen geen passagiers treinen rijden …

  • ms

   Er waren mensen die enthousiast langs de weg stonden, maar er waren er ook wiens telefoon interessanter was.

   Ik vind het mooi dat het in stand gehouden blijft. Die trein rijdt elke zondag in de zomer.

   En op die manier met die mogelijkheid om iets te drinken wordt het een echt gezellige uitstap.

 6. Weet je, wij komen al jaren regelmatig in de buurt van Mariembourg en altijd zeg ik ‘ik zou weleens meewillen met de stoomtrein.’ Maar het is er nog niet van gekomen. Misschien de volgende keer wel, tijdens de herfstvakantie gaan we er naartoe. Lijkt me ook wel leuk.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén