Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Zjul

Soms kijk ik wel eens op Kringding. Dat is de veilingwebsite van de Kringwinkel. Maar daar moet je niet zijn voor de goedkoop. Ze bieden en bieden en overbieden. Kunstboeken bijvoorbeeld gaan er hoger dan ze bij De Slegte geprijsd staan. En dat wil al wat zeggen.

Maar die dag stond er een paardje in de aanbieding en ik zei: “Zjul”. Zjul was het schommelpaard dat ooit bij ons was beland na een Sinterklaasbezoek. Zjul was Broers paard.

En nu stond hij bij Kringding op de website te blinken. En hoe werd hij beschreven?

Antiek frans (sic) paard op een houten rolplaat

Voor het belang van het verhaal zou ik iedereen aanraden nu eerst eens op die deze link hier te klikken en dat paard te bekijken. Werkelijk. Het helpt mee in het verhaal.

Jawel, oorspronkelijk had Zjul inderdaad op een plaat met wieltjes gestaan. Die wieltjes werden al snel vervangen door de twee schommelende onderdelen van een oude wieg en vandaar dat ik hierboven Zjul een schommelpaard. noemde

In de loop der jaren werd Zjul ouder, zoals het ook antieke Franse paarden betaamt. Wanneer hij zijn oren verloor? Ik weet het niet meer. Wanneer hij zijn staart verloor? Dat weet ik ook niet meer. Zijn voorpluk verloor? Hoe zag die er eigenlijk nog uit? Heb ik geweten dat hij zijn froefroe verloor?

Als ik ga nadenken hoeveel van ons op dat paard hebben gezeten, hoeveel er plezier aan beleefd hebben … veel in elk geval. En ik herinner me dat hij er, toen ik hem laatst zag, al niet meer florissant en fris uit zag en dat is ondertussen toch ook al bijna 30 jaar geleden.

Dus ja …

Ik whatsappte Broer en zei: “Kijk eens wie ik op Kringding tegen kwam”, waarop hij antwoordde: “Dat van mij is er erger aan toe” en hij opperde dat hij misschien eens naar de Repair Shop (VRT) zal moeten mailen.

Ik was verbaasd, maar dan echt wel heel verbaasd, dat dat Zjul nog altijd het tijdelijke niet met het eeuwige had verwissel. Ik informeerde -zuiver informatief- of er hoe dan ook nog wat van dat paard over schiet.

Daarna kwamen de foto’s.

(Lees verder onder de foto)

Mijn neefkes -neven ondertussen- hadden dat paard eens een opknapbeurt gegeven. Papier-maché? Werkelijk? In die tijd maakten ze de dingen toch steviger dan nu.

Ju Zjul! Hop! En nog vele jaren!

Previous

And in America

Next

Holklinkend met echo

14 Comments

 1. De Kringzjul ziet er iets florissanter (ik had bijna rossinanter geschreven) uit dan Broerzjul (die kijkt wel heel erg geschrokken), maar die dingen zijn dus niet kapot te krijgen! Ik zou liever het schommelpaard dan het wieltjespaard willen hebben. Ik kan het alleen maar met je eens zijn: nog vele jaren!

  • ms

   Ik denk dat ze indertijd snel doorhadden dat een paard op wieltjes getrokken diende te worden en dat ze zichzelf afvroegen wie dat dan zou doen. En zo werd het trekpaard al snel een schommelpaard.

 2. Altijd leuk om Zjul eens terug te zien. Zo’n trekpaard of schommelpaard heb ik niet gehad.

  • ms

   Ik kan me niet herinneren of Broer dat had gevraagd, maar het was een echt succes.

   Zelfs Ivanhoe heeft er nog op gereden. 😂

 3. De plaatjes zie ik nog niet, zal ze straks eens bekijken.
  Ze moeten oersterk zijn dat ze zo lang blijven leven. 🙂
  Vroeger zag je ze niet veel, en dan waren het meestal hobbelpaardjes, zoal we ze noemden.

  • ms

   Zo maken ze ze nu niet meer.

   Die op zijn wieltjes bij Kringding werd blijkbaar niet zo vaak van stal gehaald.

   • Ze zijn beiden veelvuldig gebruikt. € 63 lijkt me veel voor een afgekaaid paardje maar ik weet niet hoe de prijzen liggen voor zoiets.

    • ms

     Dat is dus wat op die veilingsites schering en inslag is.

     De mensen bieden te veel. Bij boeken, die me interessant lijken, googel ik de prijzen. Ik heb er nog nooit op geboden.

     Nu weet ik de prijs niet van dat soort paardjes. Maar een antiekhandelaar die van wanten weet …

 4. Zeker Zjul de kans geven en hem opknappen, zo’n paardje verdient het om weer als pronkstuk op de poten te staan (of heeft een schommelpaard/trekpaard ook benen? )

  • ms

   Ik denk niet dat er nog veel aan de huidige toestand te veranderen valt. Jammer maar helaas.

   Maar hij heeft te minste iets betekend en dat kan je van de goed geconserveerde waarschijnlijk niet zeggen.

 5. Wat een mooi paardje Zjul. Mooie herinneringen komen naar boven, ook bij mij, want ook wij hadden een schommelpaardje, helemaal van hout gemaakt. Het zag er totaal anders uit.

 6. elsjeveth

  Wat een leuk verhaal over Zjul. Een mooi paardje ook, de KringZjul en BroerZjul.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén