Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Kringeling en -ding

Dat we niet meer zo vaak in de Kringwinkel binnen lopen, vertelde ik al. De reden is erg simpel: een ver doorgedreven vernieuwing, sterk verhoogde prijzen en gebrek aan snuisterhoeken. In sommige regio’s vind je ze nog wel, de Kringwinkels waar je zaakjes kan doen, maar niet hier in de buurt.

Soms gaan we nog wel eens binnen, gaan een kijkje nemen bij de twee categorieën die mijn interesse hebben en als ze er nog een rommelhoek is, rommelen we wat.

Ook dingen binnenbrengen gaan we denkelijk niet meer doen. Daar hadden we in het verleden al wat mee voorgehad. Maar dat was dan ook al een hele poos geleden.

En nu laatst hadden we een oude vleesmolen in goede staat. We gaven hem af en de man kieperde die gewoon bij het grof vuil. Voor oude brol van elektronica hebben we geen plaats, zo zei hij. Het was geen elektronica en er kwam niks van aandrijving aan te pas, enkel met de hand. Laatst stond er zo een vleesmolen op Kringding1 en kon je er op bieden.

Kringding? Er was een tijd dat ik ook daar zaken van mijn gading vond bij mijn twee favoriete categorieën. Nu wordt er altijd overboden. Altijd? Neen, niet altijd, maar meestal wel. Als ik goed uitkijk en ze bieden niet te hoog, kan het nog wel en als het meevalt, juich ik in alle anonimiteit.

____________________
1 Kringding

Previous

Vorige maandag …

Next

Jetpack met een jetlag

13 Comments

 1. peter grey

  Kringding 🙂 In Emmeloord hadden of hebben ze een kringwinkel die Goedzooi heet(te). Ook een goeie naam. Kringding lijkt op E-bay, als ik het goed heb, een online veilingding(kring). Het ziet er wel gezellig uit, met de pseudoniemen van de bieders. En er staan ook best interessante koopjes op. Wat gebeurt er als na de gestelde termijn geen enkel bod gedaan is? En kun je een minimumprijs vragen? Wel tamelijk schandalig dat je vleesmolen werd weggekieperd trouwens! Men heeft geen weet meer van waarde.

 2. In heel wat kringwinkels is het aanbod sterk verminderd. Er zijn op internet zoveel plaatsen waar je oude spullen gratis kunt weggeven. Waarom dan teveel betalen in de kringloop.

 3. ms

  Ze zijn wel goed in het verzinnen van namen. Dat wel. Bij Goedzooi zou ik zo binnenstappen. 😉

  Kringding was interessant toen ze opstartten. Het was weinig gekend en je kon er zaakjes doen. Dat veranderde tijdens Coronaperiode. De mensen hadden meer tijd en er kwamen meer bieders. Het werd meer een wedstrijdje: “ik wil en zal het hebben”.

  Maar, die voorwerpen zijn van de Kringwinkel! Niet van iemand persoonlijk. Het geheel betreft voorwerpen die te waardevol zijn om in de Kringwinkels te zetten.

  Als de voorwerpen op de veiling komen zetten zij er sowieso een minimumbedrag op. En als je wil bieden moet je bod telkens 5% hoger zijn dan het vorige.

  Wat er gebeurt als er geen bod komt, weet ik niet. Dan herbeginnen ze later nog eens, denk ik.

  Ik bedank ervoor om aangekeken te worden als iemand die zijn grof huisvuil komt afzetten, zeker als je daarna ziet dat andere Kringwinkels het wél de moeite waard vinden. Ik geef hen niks meer.

  • peter grey

   Ah ja, daar las ik over heen. Het is de winkel zelf die de veiling opzet, geen particulieren. De systematiek is wel die van E-bay. Het lijkt me handig in zo verre dat je thuis het aanbod kunt zien, dat kan een ritje schelen.

   • ms

    Het is overkoepelend, de Kringwinkels kunnen deelnemen of niet. De Kringwinkels Okazi (Sint-Truiden en Hasselt o.a.) zitten er -nog- niet bij.

    Als je het voorwerp echt wil zien kan je een afspraak maken om het te bekijken. En als je het hoogste bod hebt kan je kiezen: afhalen of verzenden. Verzenden kost 6,5€ voor België, voor Nederland is het 10€.

 4. Elsje

  We prijzen ons gelukkig met twee prima kringwinkels in de buurt. Menig koopje gevonden en als we iets inleveren wordt het met zorg behandelt (hopen we). in ons dorp wordt elk jaar in september een garage-sale gehouden.
  Een gezellig gebeuren, men dient zich van te voren aan te melden. Spulletjes op straat, muziek, hapjes, drank, iedereen maakt er een feest van.
  Afgelopen september heeft Chris een flink aantal van zijn foto´s kunnen verkopen.
  Zo kan het ook dus.

  • ms

   De kringwinkels van het Hageland, dat zijn er vier, kennen de prijzen. Niks mis mee maar als je dingen voor dezelfde prijs in een andere winkel vindt, dan loop je ze al sneller eens voorbij.

   Voor de andere, die niet zo ver af is, ga ik niet te veel publiciteit maken, maar vind je soms nog wel iets.

   Er zijn er wel nog -noordelijker- maar dat is normaal -zuidelijker zit je in de Walen- waar je nog eens een meevaller kan hebben.

   In ons dorp hebben een paar nieuwelingen getracht ook zoiets op poten te zetten, maar het dorp? Dat sliep verder. Ik was wel geïnteresseerd maar we waren er niet. We konden enkel in de late namiddag een kijkje gaan nemen.

 5. Een vleesmolen zomaar weggooien?? Ze moesten de man erachteraan gooien. 😣
  Van alleen maar oude spulletjes valt natuurlijk niet meer te leven, een paar keer probeerden ze het in ons dorp ook maar moesten stoppen. Ze verdienen haast niets.

  • ms

   Ouwe dingen waren juist hun charme.

   Maar nu moet het allemaal om kledij, tafelporselein, bestek, prullaria en de meest recente boeken gaan.

   Niets wat je in een normale winkel niet zou vinden.

 6. Sommige mensen gooien gewoon alles weg.
  Het viel ons ook op bij het leeghalen van het ouderlijk huis, dat er vele zaken werden geweigerd door de kringwinkel. De redenen die ze opgaven waren vaak onnavolgbaar.

  • ms

   Die zijn ooit lang geleden begonnen met het herstellen van wasmachines e.d. om daarna te verkopen.

   Als het nu wel nog werkt maar een verkeerde kleur heeft willen ze het niet.

 7. Over de kringloopwinkels schreef ik onlangs ook een blog. Met name over de combinatie van ineens winkeltje spelen en hoge prijzen. Gelukkig zijn er uitzonderingen, maar de meeste winkels van dit type gedragen zich al een tijdje als semi-antiekwinkels. En die bezoek ik niet meer want daar vind ik niet wat ik leuk vind. Ik snap de doelstellingen van die zaken best wel, maar de omzet stijgt slechts als je werkt met prijzen die het koperspubliek interessant vindt. Anders blijven spullen lang liggen…te lang.

  • ms

   De Kringwinkels hier zijn niet bepaald antiquariaat maar eerder gewone winkels waar je kledij en allerlei huishoudelijke voorwerpen kan kopen.

   De meer waardevolle stukken vind je dan op Kringding, op de veiling.

   De doelstelling van die zaken was mensen met minder kansen in het arbeidscircuit te brengen. Ondertussen betalen ze die, krijgen hun waar gratis en verkopen die aan prijzen waar iemand die moet opletten wat hij doet niet meer aan toe komt.

   En dààr streven ze ook hun doel wat voorbij.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén