Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Assen

Jaren geleden besloot ik al dat ik naar Assen wilde. Wel ja, inderdaad, jeugdsentiment. Want die wens kwam er na het lezen van de boeken van Anne de Vries1 over Bartje en later dat van Hilde maar ik vergat het omdat dat bij ons thuis toch niet aan de orde zou zijn.

Toen ik later naar de Wadden ging, besloot ik dat Drenthe het volgende zou zijn. Het paste niet en het paste nooit.

Toen Luc en ik naar Harlingen gingen, dacht ik dat Drenthe het volgende zou zijn … en vergat.

Enkele maanden terug, door een simpele opmerking op de boekenmarkt, viel het me weer in en ik boekte.

Eigenlijk weet ik niet goed meer waarom ik er zo absoluut naartoe wou. Ik heb er eigenlijk niks meer mee. Maar kijk, als we niet zouden gaan zou het als een kwalijke splinter bij tijd en wijle weer gaan steken.

En we gingen.

____________________
1 Anne de Vries

Previous

Alles op zijn kop gezet

Next

Wantrouwige achterdocht

18 Comments

 1. Assen! Ons buurstadje. Dan heb je ook de grote hond gezien. Ik ben benieuwd naar de ervaringen.

  • ms

   We waren eerst en vooral daar voor dat ventje “Bartje” waarover later meer. Maar ook de veengebieden wilde ik zien. Omdat ze wel met regen dreigden maakten we meerdere kortere wandelingen.

   We hadden een foldertje over een kunstroute die we wilden volgen, maar toen bleek dat dat evenement al voorbij was. Maar Luc denkt dat hij dat foldertje al achtergelaten heeft bij ons verblijf. Straks eens kijken.

   Dus neen, de grote hond zagen we niet. Een reden om eens terug te gaan?

   We wilden eigenlijk ook naar Groningen, maar daar zijn we niet geraakt. Volgens een Assenaar is dat toch enkel een winkelstad. 😲 Waar?

   In elk geval was het te kort.

   • Aan de grote houten hond heb je niet veel gemist. Het is, zoals wel vaker met die dingen, een beetje een soap geworden, met een hond verhaarde ofzoiets, of in elk geval in het ongerede raakte, en de gemeente die hem toen in de lak zette, dat weer tot groot ongenoegen van de kunstenaar. Etc. De veengebieden zijn echt interessant. Een groot deel van het Nederlandse landschap is het resultaat van turfwinning. En neen, Groningen is niet alleen een winkelstad. Er is een mooi kunstmuseum, we hebben het Forum, en qua stedenschoon is er ook wel wat te genieten. Bovendien is G. een gezellige, levendige stad. Maar, zoals wij in Groningen zeggen: Geloof nooit een Assenaar. 🙂

    • ms

     Het was, zoals wel meer gebeurt, oorspronkelijk bedoeld als een eenmalig kort mini-vakantietje. Maar onderweg kwam die volgende keer al ter sprake.

     Als we er deze keer nog zoveel jaren mee wachten vrees ik er voor.

     We zagen wel een paar kunststukken toen we in Assen liepen, maar er was markt (ook dat nog) en we werden verleid door het kraam met de kibbeling. Ook goed voor de kcal. 😮

     Maar die wandelingen waren echt wel speciaal.

     Het foldertje kwam toch mee naar huis: “Assen omringd door Kunst en Cultuur” zegt het, maar als ik in oktober kijk was het aanbod toch niet zo voor ons bedoeld.

     Maar! Als we ooit de volgende keer … dan gaan we ook naar Groningen.

 2. Assen kan je dus ook weer van je to do lijst schrappen.

 3. Wij reden er voorbij toen we naar Groningen gingen… Ik ben benieuwd hoe Assen is.
  In Groningen hebben wij niet gewinkeld. We waren vooral onder de indruk van het Groninger museum en het station.

  • ms

   Ik winkel eigenlijk nooit. Ik ga gewoon kopen wat ik nodig heb.

   Maar ik wist niet wat ik van Asse moest verwachte. Uiteindelijk zijn wij geen stadsbezoekers maar houden we meer van de omgeving.

   Assen als stadje vond ik niet uitzonderlijk, een beetje typisch Nederlands. Als ik een stadje in Nederland mooi zo noemen zou ik Ijsselstein zeggen. Daar gaan we ooit ook nog eens naartoe.

   Maar naar Assen ook wel, maar dan anders. Niet zo roefroef en zoveel mogelijk willen doen in zo kort mogelijke tijd.

   Blijkbaar is er een Landal in de buurt. Die ga ik in het oog houden en dan hoeft alles niet zo gecomprimeerd gepland worden.

 4. Waar is mijn reactie? test test

 5. Wij bezochten Groningen en lieten Assen links liggen. Benieuwd hoe Assen is…
  In Groningen waren wij onder de indruk van het Groninger Museum en het station. Gewinkeld hebben we niet.

  • ms

   IK het museum in Assen was er wel een Van Gogh tentoonstelling. Maar die bezochten we (ook) niet.

   Meestal schuw ik stationsbuurten, maar nu zou ik overwegen om toch eens naar die grote hond te gaan kijken. 😉

 6. Ik heb er een goede kennis wonen. Zou ook dringend nog eens tot daar moeten geraken.

 7. ‘Bartje’ is een deel van mijn ‘ontstaansgeschiedenis’. Haha. Ik leg het uit.
  Mijn ouders (HIJ uit Boechout en ZIJ uit Sint-Amands-aan-de Schelde) zaten in najaar 1954 in hetzelfde treincoupé. Ze waren volstrekt vreemden van elkaar. Bijna op hetzelfde moment namen ze hun boek uit hun boekentas. ‘Bartje’ van Anne de Vries. Allebei hetzelfde boek. Wat een toeval! Waarschijnlijk een beetje zenuwachtig gelach maar ze raakten aan de praat. Ze trouwden in 1955 en in 1956 werd ik geboren. Twee jaar later mijn broer – onze Bart. Hun Bartje. Hij overleed in 1993. Vorige week 30 jaar geleden.

  • ms

   Onze generatie las het toch ook nog, al weet ik niet mee hoe en waar ik ze leerde kennen. Ik heb de twee boeken over Bartje.

   Later kreeg ik van mijn moeder ook nog “Hilde”. Dat las ze wel eerst om te zien of het wel door de beugel kon, zo een boek over een meisje dat zwanger werd en niet met de vader trouwde.

   Toen ik laatst mijn boeken sorteerde -houden of boekenmarkt- zette ik de drie bovenstaande wél in de boekenkast maar “Ratje” en “De man in de jachthut” gingen in de dozen. Daar had ik dus niks mee.

 8. elsjeveth

  Ben 1 keer in Assen geweest, helaas het boeide me niet. Zo heeft ieder zijn ding. Voor jullie trip gelde: wat in het vat zit verzuurt niet.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén