Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Kinderzaken

Al een hele poos geleden kwam ik weer het boekje tegen, daterend uit mijn derde kleuterklas. Ik kan me niet herinneren hoe het ooit terug in mijn bezit kwam, tenzij in een doos die mijn moeder me meegaf toen ik thuis verhuisde.

In elk geval, sedertdien is het me overal gevolgd en zodoende, zoals gezegd, kreeg ik het een poos geleden terug in handen toen ik dozen ging sorteren.

(Lees verder onder de foto)

Derde kleuterklas, 5 jaar oud zoiets en het deed me wat schamper lachen toen ik de hoeveelheid kerkelijkheid er in zag. Ik wou er wat over zeggen, scande een paar pagina’s in en dacht: “ach waarom?” en het kwam nooit in de concepten terecht.

Nu, met die bedenking over die Afrikaanse hut, dacht ik aan het boekje en bij het opnieuw bekijken ervan vond ik zo precies dat ik wat overdreef met de hoeveelheid kerkelijkheid erin. Je kan allerheiligen en Kerstmis en pasen toch niet verwijten dat ze kerkelijke feestdagen zijn. Letterlijk en historisch gezien wel natuurlijk, maar die stelling paste niet in de tijdsgeest van toen.

Het boekje is uiteindelijk op de rekken voor de bibliotheekkast terecht gekomen. Dat is toch al een stuk beter dan in de bananendoos waar het nu al jaren in zat.

Previous

De tweede ronde …

Next

De puzzel

13 Comments

 1. Een lief oud boekje, stukje van jezelf om te koesteren.

  • ms

   Vooral die kleurprentjes met de Franse slag.

   Als ik het in de boekenkast leg wordt het antiek voor mijn nageslacht.

   ?

 2. Goed bijhouden, zou ik zeggen. Een leuk relikwie voor de achterkleinkindjes. 😉

  • ms

   Inderdaad (als de tussengeneraties het niet als ouwe brol gaan weggooien).

   Al zal er voor hen wel wat uitleg nodig zijn bij sommige onderwerpen zoals missiezondag.

 3. Enig om te bewaren en ja, die feestdagen zijn nu bijna neutraal te noemen.

 4. Er is veel veranderd in die boekjes die de kleuters van nu in school krijgen. Missiezondag zal mijn schoonmoeder nog wel kennen. Wie ligt er nu nog wakker van de missies ?

  • ms

   Ik weet niet wanneer “missiezondag” juist werd afgevoerd. 11.11.11 dateert van 1966 en ik denk/vermoed dat dat de opvolger van missiezondag was.

 5. Wat is onze kijk op de wereld onder tussen veranderd.

  Nostalgische groet,

 6. Instemmende groet,

 7. elsje

  Het ziet er snoezig uit en ach die kerkelijkheden voegen toch iets nostalgisch uit die tijd toe.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén