Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Om thuis te zitten

Als er nu eens iets is waar ik niet naar kijk is het naar van die kunstmatige TV-programma’s à la “blind-ge-weet-wel-wat” en dies meer. Maar ik zei het al, de media zorgt er wel voor dat we op de hoogte blijven. Die artikelen lees ik dan ook niet.

Tot op de dag dat me opvalt dat er ene geen benul heeft van wat zijn kersverse met “thuiszitkledij” bedoelt. Hij kent dat niet1.

Ik frons een beetje bedenkelijk als ik in het artikel het woord “slons” tegenkom en als ik lees dat je moet tonen dat je er moeite voor doet. En ik zie me al op hoge hakken met nauwsluitende rok en fragiele bloes ballekes staan rollen. Of Luc, die toch het koken voor zijn rekening neemt, met een pitteleer en lakschoenen aan terwijl hij in de pannen roert.

Wij dragen thuiszitkledij -ook wel lamzakkleren genoemd- en als we op reis gaan nemen we die zelfs mee.

Anderzijds gaan we zo niet buiten, ook niet naar bakker en/of Colruyt. Afhankelijk van waar we naartoe gaan is zelfs dat veranderlijk. Voor sommige gelegenheden doen we zelfs nog een extra inspanning.

____________________
1 Het Nieuwsblad

Previous

Tussen licht en donker

Next

Oude woorden voor nieuwe pakskes

16 Comments

 1. peter grey

  Thuis draag ik de slonzigste joggingbroek en -trui denkbaar. Zelfs de caissières van Zeeman waar ik dat spul bij voorkeur koop kijken bedenkelijk als ik het op de toonbank leg. (Weet u dat wel zeker mijnheer? We hébben een ander modelletje. Kost 50 cent meer, of nee, 25, maar het staat echt véél beter…) Maar ik houd er van. Pantoffels erbij aan en ik ben een gelukkig man. (Pantoffels gaan mee op reis.)

  • ms

   Mijn trainingsbroeken zijn vier nieuwe (ahem), gekocht in 2020 voor tijdens de lockdown. Ze hebben het nadeel, volgens mij dan toch, dat er een elastische boord onderaan zit, wat ik niet mooi vind, maar wat wel warm is. Dus absoluut enkel en alleen voor thuis te zitten. Ze gaan mee op reis.

   Mijn pulls daarentegen zijn skipulls met rolkraag van achtenswaardige leeftijd, daterend uit een tijd waarin ik nog op wintersport ging. Ze zijn ondertussen wat dunner geworden en dus erg handig voor huiselijke bezigheden. Ze gaan niet mee op reis. Ik heb nieuwere versies.

   In erg koude of kouwelijke dagen draai ik er mijn hand niet voor om om daarover ook nog mijn labradorblonde badjas te dragen. Maar dan steek ik het licht niet aan of blijven de overgordijnen dicht.

 2. Zoveel onderscheid maak ik niet en de meeste mensen die ik ken ook niet.
  Thuiskleren zijn gewone kleren waarin ik ook boodschappen doe, bij buurtje ga koffiedrinken en de tuin schoffel. Voor ik de deur uitstap controleer ik op vlekken of ontbrekende knopen.
  Alleen wanneer ik op visite ga of naar het clubje, dan trek ik iets beters aan.
  Voor werkjes als de schuur opruimen, verven, stoep schrobben e.d. heb ik oude trainingsbroeken en shirts. Die mogen vuil worden. Desnoods gooi ik ze weg.

  • ms

   Voor vuile werkjes heb ik nog twee oude salopetten waarmee ik ooit al verfde. Die draag ik binnen niet.

   Neen, hier wordt omgekleed vooraleer het huis te verlaten.

   En eigenlijk zijn die trainingsbroeken best doenbaar op het openbaar domain, maar ik vind het echt thuiszitspullen.

 3. Thuis loop ik gekleed in een ‘huispak.’Dat is bij mij een slobberende broek en een groot T-shirt, of een oude pyjama, of een jogging. Ik heb hier een paar pakjes liggen die ik speciaal bewaar voor thuis. Ook ik kan niet netjes gekleed koken of luieren. Ik weet niet hoe sommige mannen/vrouwen het doen. Het is mij een raadsel. Mijn mooie jurkje zou snel onder de spatten zitten of helemaal gekreukt zijn.

  • ms

   Voor die reden koop ik nooit witte kledij en trek ik ’s morgens mijn thuiskledij aan om te ontbijten. Als ik me al opkleed ben ik er gegarandeerd zeker van dat ik koffie of ei ga morsen.

   Het is me dus ook een raadsel hoe anderen proper blijven bij het koken. Als ik ga bakken … 😱

 4. Ik loop zowat heel het jaar rond gekleed in jeans en hemd of T-shirt. Zo voel ik me overal op mijn gemak.

  • ms

   Met deze tijd van het jaar trek ik wel meestal een jeans aan om naar de winkels te gaan.

   In de zomer niet, maar dan loop ik thuis ook niet met een training.

 5. elsjeveth

  Zonder lippenstift ga ik de deur niet uit. En zelfs in mijn lamzakken 🙂 outfit altijd de lippen gestift. Beetje geschift ben ik

  • ms

   Vroeger ging nooit ongeschminkt de deur uit, zelfs niet naar de bakker. Maar van lippenstift en mascara ben ik nooit voorstander geweest.

   • elsjeveth

    Toen onze Dexter nog leefde had ik zelfs een lippenstift in de jaszak tijdens het rondje met het hondje 🐶

    • ms

     Lippenstift blijft bij mij, ondanks alle truken van de foor, nooit zitten. Mascara ook niet. Lippenstift heb ik wel, mascara niet (meer).

     Maar ja, toen ik nog uit werken ging en later toen ik thuis de zaak had, zat ik alle dagen geschminkt. Nu doe ik het nog sporadisch, zo eens een enkele keer.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén