Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Oude woorden voor nieuwe pakskes

Bij het schrijven van het log van vandaag kwam er ineens een woord van lang geleden opgedoken. Maar dan wel echt van heel lang geleden. Mijn moeder gebruikte het als ze het had over de een of de ander die nogal kon kjoemeren. Ook wij konden dat blijkbaar.

Luc kent het niet, het Vlaams woordenboek heeft het er ook niet over.

Het rare is wel dat ik weet wat ze bedoelde en ik denk dat het in het AN “jammeren” of “jeremiëren” moet zijn. Voor zover kjoemeren.

Het log zelf gaat over pakskes met een leverdatum die niet gerespecteerd wordt. Ik weet het, ik weet het. Daar zijn veel voorbeelden van, maar dan niet zoals die van mij.

Eerste geval:

Ik bestel bij de bollekes, ik krijg een popup die me vraagt of ik akkoord ga met een verlate levering op dinsdag. Ja, graag zelfs, want op maandag is het afhaalpunt gesloten. Een uur later krijg ik bericht van verzending met levering op maandag.

En dan krijg ik een e-mail op maandag dat ze mijn pakske niet konden leveren. Gelukkig was dat verzonden met Bpost en bezorgden die het alsnog op dinsdag.

Tweede geval:

Ik bestel een pakske, bij een opkomend verkoopsplatform, dat van bij één van de partners moet komen. Het kan enkel thuis geleverd worden en de voorziene leverdatum is maandag. Ik ben akkoord. Op vrijdag had ik afgesproken met Amke. Een uur later krijg ik een bevestigingsmail met een voorziene levering op vrijdag.

Toen dacht ik dat ze toch veel lawaai maken over klanten die niet thuis zijn op de voorziene leverdatum. Maar hoe moet je dat nog weten? Als zij die zomaar veranderen, in mijn geval vervroegen. En toen dacht ik: “Dan moeten ze zo niet kjoemeren”.

Previous

Om thuis te zitten

Next

Herfst in de Beemden

8 Comments

 1. peter grey

  Kjoemeren is meestal ongewenst, vind ik, en ik bedoel dan de daad op zich. Het gebruik van het woord kjoemeren kan niet genoeg worden gestimuleerd.

  • ms

   Ik vind het vooral eigenaardig dat woorden die haast een halve eeuw vergeten waren ineens het stof van zich afschudden en zomaar onverhoeds opduiken.

   Maar er wordt inderdaad wat afgekjoemerd de laatste tijd. Bijna iedere gazettenhaler vindt er wel een reden voor.

 2. Volslagen vreemd voor mij, kjoemeren. Mooi woord, houd het erin!
  Er wordt wat af gezeverd en gezeurd, ook hier.
  Maar het leveringsgezeur van de bedrijven is pas echt gekjoemer waard.

  • ms

   Soms vraag ik me af vanwaar sommige woorden kwamen die mijn moeder gebruikte. Niemand kent het. Misschien kan ik het eens aan mijn tante vragen, maar daar heb ik eigenlijk niet veel zin in.

   Maar dat is het juist! Die bedrijven kjoemeren omdat wij niet thuis zijn als zij verkiezen te leveren. 🤨😉

   • Het doet me een beetje denken aan kommer. Klagers die het aldoor over hun kommer en kwel hebben.
    Voor wat het waard is 😉

    • ms

     Kommer was ook het eerste woord waar ik aan dacht. Maar dat is dan weer niet in overeenstemming te brengen met de onderwerpen waarover gekjoemerd werd.

 3. Het woord is mij totaal onbekend. ‘Ko-meren’ ken ik wel. Dat was destijds het woord voor roddelen in mijn dialect. Kjoemeren deed er mij een beetje aan denken, maar het heeft dus een totaal andere betekenis.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén