Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

a couple watching a movie displayed on a wall from a projector next to a christmas tree

De kerstfilms

Het is weer de tijd van het jaar, de tijd van de kerstfilms. Die periode wordt echter van jaar tot jaar langer want nu konden we al in november genieten van zoveel zeemzoete plakkerige romantiek. Of wat ze daar onder verstaan.

En waar de zoetsappigheid vroeger van Halmark kwam is er nu ook Reel One en … De films worden dus aan de lopende band gemaakt en dat zie je er aan.

Kijken wij? We kijken op de manier die ik vroeger al aanhaalde bij het opkuisen van de decoder:

Wij hebben van de periode tussen kerst en nieuwjaar gebruik gemaakt om onze opnames eens wat op te kuisen. We gingen ze af, de films, en als het na een -kort- poosje niet snor zat, dan porde ik hem aan en vroeg: “en?” of hij zei gewoon: “zullen we maar afzetten zeker”. Er zijn er dus best een paar gesneuveld.

Waarom kijken wij daar nu naar als we daar geen fan van zijn? Wel je kan niet geloven hoe ik, hoe wij, kunnen genieten van zo onbelemmerd ongezouten commentaar te geven op wat daar op het scherm gebeurt. We vergeleken onszelf ooit al met Statler en Waldorf en dat komt héél, maar dan héél erg dicht in de buurt.

Vermoedelijk doen we dat omdat we daarbij zo prettig ongebreideld commentaar kunnen geven, Statler en Waldorf achterna, (…)

Er zijn natuurlijk ook kerstfilms die ver over onze commentariërende grenzen gaan, die zetten we vroegtijdig af. Als er daar één of ander personage in rondloopt met een stem als een slijpschijf, zoals Luc dat in heel bloemrijke taal beschreef, dan wil hij niet verder kijken. Lopen de nonsens de spuigaten uit, dan wil ik niet verder kijken.

Maar verder genieten wij van het feit dat wij zo straffeloos en zonder blad voor de mond ons gedacht kunnen zeggen.

Tot Luc eens, in een zelfbeschouwende bui, zei dat het toch maar gemakkijk is/was om zomaar kritiek te geven, dat we beter zelf eens een kerstfilm zouden schrijven. Is dat nu in dovemansoren gevallen?

Uitgelichte afbeelding:

  Photo by Игорь Лушницкий on Pexels.com.

____________________
1 Hallmark Channel
2 Reel One Entertainment

Previous

Klachten (…) let maar beter op

Next

Ach, het is mààr …

14 Comments

 1. peter grey

  Als ik zoiets zou moeten verzinnen dan speelde dat misschien op een tropisch eiland waar ze besluiten dat ze eens echte sneeuw willen tijdens de kerst. Ze laten sneeuwkanonnen komen, rendieren, een slee en een kerstman. Als het allemaal voor elkaar is, er ligt een dik pak sneeuw, de kerstboom is opgetuigd, de kerstman roept Ho Ho Ho en ze krijgen een beker warme chocolademelk, dan weten ze niet goed wat ze nou eigenlijk moeten aanvangen met dat alles. Van arremoe steken ze dan maar de barbecues aan en gaan de rendieren roosteren, of de kerstman, en er is rum en salsamuziek en toen werd het toch nog gezellig. Maar ik weet niet helemaal zeker of dit binnen het genre past. 🙂

  • ms

   Dat zou nog eens een originele film zijn. 😁

   Meestal gaat het over deadlines, misverstanden en algemeenheden, met oplossingen die de hele film niet kunnen maar wel in de laatste drie minuten.

   Die rendieren roosteren, alleen al, zou al langer duren. 😉

 2. Statler en Waldorf naspelen, heerlijk, je hebt een geweldige tijd.🤣
  In de gids zie ik dagelijks minstens 5, 6 of meer van die films voorbijkomen. Meestal twee sterren.

  • ms

   Keus te over. Echt meer dan kerstfilms genoeg om ook nog een selectie te kunnen doorvoeren. 😁

   Het voordeel van die films is dat ze de niet verfilmde scripts nog voor Valentijn kunnen gebruiken. 😲

   Maar die bekijken wij niet. 😂

 3. Valentijn? Daar heb ik geen boodschap aan.
  Een broer heette zo en die was allerminst heilig. 😑

  • ms

   Wij hebben nooit aan Valentijn gedaan. Het is gewoon het zoveelste feest dat in het leven werd geroepen voor de commercie.

   Ik weet nog dat het oorspronkelijk gewoon gebruikelijk was geweest (jawel VVT) dat die dag een kaartje werd bezorgd aan iemand die je graag had. Daarom nog niet eens een lief, maar een goeie vriend of vriendin kon ook.

   Valentijn vind ik wel een mooie naam maar mede door die commercie is die eigenlijk wat buiten spel gezet.

 4. Een kerstfilm met de cast van nonkel Juul zou best origineel zijn. Wie weet moest ik ooit de nodige fondsen kunnen verzamelen.

 5. Nog nooit een mooie kerstfilm gezien, maar ik ben dan ook niet echt een filmkijker.

  • ms

   Mooie kerstfilms? Zou dat bestaan? Vroeger werd er in gepreekt en nu draait het om daten.

   Goeie films zijn er nu niet echt meer.

 6. elsjeveth

  Ja dat is een gedacht zelf een kerstfilm maken. Luc met slijpsteen stem in de hoofdrol dan moet het zeker een kraskraker worden.
  Wat jullie hebben met een kerstfilm – zonder gene commentaar geven – heeft Chris met voetbal. Dan zeg ik weleens waarom kijken we eigenlijk 🎄

  • ms

   Waarom wij kijken? Misschien wel om dezelfde reden als waarom Chris naar voetbal kijkt, waarom mijn vader voetbal keek.

   Omdat het beter is om tegen een scherm je ongezouten gedacht te geven dan tegen een echt persoon? Ik weet het niet. 🤔

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén