Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Klachten (…) let maar beter op

Sedert wij in 2014 besloten dat wij ook recht hadden op vakantie, dat de klanten geen recht hadden op 24/7, hebben wij onze verblijven steeds via Booking.com geboekt, behalve bij Sunparks en Center Parcs natuurlijk. Als je mij vraagt wat ik er over denk, zal ik zeggen dat wij geen reden tot klagen hebben.

Al hadden we één van de eerste keren prijs in een hotel in Manchester dat niet voldeed. Dat was echt te erg: vuil, vies, zelfs het water zag er vies uit. Waren we zo laat niet aangekomen, we waren opnieuw vertrokken. En ’s morgens bij het vertrek lagen er spuiten op de traptreden.

Ik schreef een recensie maar was verbaasd dat ze er niet op reageerden. Maar ja, eigenlijk had ik toen weinig ervaring met boekingsplatforms.

Later kwam dan een probleem met een betaalkaart -wat men nu algemeen kent als een debetkaart van Visa- waarbij Luc zich ging afvragen hoe oplichters het voor elkaar krijgen.

Toen we lazen dat je goedkoper af bent als je rechtstreeks bij een hotel boekt of dat je dan een ontbijt bij krijgt, hebben we dat geprobeerd en kregen zjust niks. Dus hielden wij het bij Booking.com.

Vorig jaar was er het verhaal van mensen die wat ernstigers meemaakten en die zich in de steek gelaten voelden1. Bij het lezen van dat artikel heb ik begrip voor beider argumenten, zowel die van de gedupeerden als die van Booking.com en ik besloot de richtlijnen op te slaan, voor het geval er ons ooit iets gelijkaardigs zou overkomen.

Nu lees ik over klachten over fraude die binnenstromen2 en dan weet ik het zo niet meer. Want nu schuift het boekingsplatform de schuld blijkbaar in andermans schoenen. Als ik het goed begrijp is het bij de ene versie de schuld van de verhuurder, bij de andere van de huurder.

Dat er iets fout gaat kan overal gebeuren, daar kan ik zelfs begrip voor opbrengen maar je kan niet zomaar telkens met een beschuldigende vinger staan wijzen vooraleer de hele zaak ten gronde is uitgespit.

Is er een alternatief voor Booking.com? Ik denk het niet. Is er niet overal een foutenmarge … en is niet altijd voorzichtigheid geboden?

Uitgelichte afbeelding: ____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/08/03/wat-als-vakantieflat-nachtmerrie-is-eigenaar-bedreigde-ons-zel/
2 Het Nieuwsblad

Previous

Kra kra kra …

Next

De kerstfilms

14 Comments

 1. peter grey

  Gelukkig heb ik zelf nog geen problemen ondervonden met Booking.com. Is er een manier om geen zaken met dat bedrijf te hoeven doen als je dat niet wilt? Jawel. Je kunt googelen op overnachtingsmogelijkheden in de (buurt van) de plaats waar je wilt logeren. De meeste ondernemers hebben een website en/of zijn aangesloten bij gezamenlijke branche-initiatieven en/of toeristenbureaus. Zo kun je bijvoorbeeld op Terschelling logies boeken via de VVV, maar ook – vaak – via de uitbaters zelf. Het kan dus meestal wel maar het is wat meer werk. En je noemde zelf Trivago al en je hebt natuurlijk ook nog Airbnb. Maar je hebt gelijk, je kunt nooit alle fouten of kwaadwilligen uitsluiten.

  • ms

   Wij hadden dus eigenlijk ook nooit echte problemen dus over het algemeen ben ik wel degelijk pro Booking.com.

   Maar dit nieuwe probleem is nu wel iets ingewikkelder. Dat gaat over een kredietkaart waar het geld afgehaald wordt maar waarvan achteraf beweerd wordt dat de betaling niet in orde is.

   Vroeger, vóór het coronavirus was het simpel, je gaf de gegevens door en je betaalde zélf bij de verhuurder. Of het nu écht met Covid_19 te maken heeft weet ik niet maar daarna werd het geld automatisch afgehaald.

   Dat deerde me niet, het maakte het inchecken gemakkelijker.

   Maar nu wijt Booking.com blijkbaar het probleem aan de verhuurders die dat geld innen. En ja, ik geloof (of mag ik zeggen: weet) dat ze die gegevens doorgeven aan de verhuurders. Want ooit had een fraudeur geprobeerd met zijn fikken aan mijn kaart te zitten, de bank blokkeerde die, ik kreeg een nieuwe maar dacht niet onmiddellijk aan Booking.com en een Schotse verhuurder meldde me dat mijn kaart niet geldig was. (Ik wou linken maar vind het niet direct terug. Bij deze).

   Dus ja, nu twijfel ik.

   De Accor hotels bieden trouwens dezelfde service als Booking.com maar dan wel enkel voor hun eigen hotels. Logisch toch.

 2. Ik ga altijd voort op de recensies van anderen. Zoniet, heb ik ook al negatieve ervaringen gehad. Maar niet echt met Booking .com. Toen ik destijds zelf verhuurde, deed ik dat echter liever niet via Booking.com omdat ik daar als verhuurder slechte ervaring mee had. De gasten werden te weinig gescreend. Ooit kreeg ik Russen in mijn gastenverblijf … je moest dat eens zien na een week… We hebben er een hele kuisploeg moeten bijhalen, verven, gordijnen wassen, enzovoort.
  Het omgekeerde bestaat dus ook…

  • ms

   Wel ja, die keer in Manchester had ik het nog niet door maar Booking.com is enkel een platform dat huurder en verhuurder met elkaar in contact brengt. Dus eigenlijk kan je niet veel meer verlangen.

   Maar het zou hen wél sieren mochten ze toch een ietsiepietsie beter screenen, zowel verhuurder (zoals voor ons in Manchester) als huurder (voor jou als verhuurder).

   Als je daar rekening mee houdt weet je dat je die recensies wel mag/moet lezen, maar ik schrijf ze zelf niet (alleen voor Manchester). Ik vind dat, alles goed gaat, het gewoon datgene is wat je mocht verwachten. Als ze zich zouden beperken tot een aantal sterren zou ik het misschien wel doen maar je moet altijd zo een hele waslijst vragen doorploeteren.

 3. Ik boek minder en minder via booking.com. Ik doe mijn selectie wel op dat platform maar ga dan altijd kijken naar de hotelwebsite. Als de condities dezelfde zijn (gratis annuleren) en de prijs is lager, dan boek ik rechtstreeks bij het hotel. Communiceert ook gemakkelijker dan via via.
  Wat ik bij booking.com al wel gehad heb is dat zij alleen maar foto’s posten die ze willen posten. We hadden een hotel waarvan de kamer er best netjes uitzag maar de douche zat vol schimmel, er zaten vlekken in de handdoeken, enz. De foto’s van de kamer werden geplaatst, die van de schimmel en de vieze handdoeken niet. Mijn score was uiteraard navenant!

  • ms

   Wel ja, dat is wat ik ook zinnens ben om doen nadat ik uitkeek naar een park of een hotel van de Accor-groep in de buurt.

   Die foto’s nemen zijzelf toch niet? Dat is volgens mij ook wel wat ze van de verhuurder toegestuurd krijgen. Ik geloof nooit dat ze ter plaatse gaan kijken.

   • Als je een review plaatst vragen ze of je foto’s wil meesturen. Dat had ik gedaan, maar die vieze foto’s hadden ze niet bij mijn review geplaatst. Alleen de foto van de kamer.
    Als je vaak bij de Accor groep boekt is het de moeite om een account aan te maken, dan krijg je extra korting. Wel rechtstreeks bij hen boeken dan.

    • ms

     Bij Accor heb ik al jaren een account. Van indertijd toen we nog de evementen deden.

     Toen wij over Manchester kloegen hebben ze ons niks gevraagd, nooit reactie op gekregen.

     • Neen, dat is ook hun core business niet. Wat zal het hen kunnen schelen of je tevreden bent of niet. Zij zijn maar doorverkopers, het is hun hotel niet.

 4. elsjeveth

  Wij maken ook steeds minder gebruik van Booking. Niet dat we ooit te klagen hebben gehad, maar ik merk dat veel hotels toch het persoonlijke contact met de klant waarderen. Althans dat is onze ervaring.
  Ja er kan altijd iets mis gaan, eigen verantwoording is ook een ding.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén